– Et drivhus giver afveksling, når man bor i byen og ikke ligefrem har hænderne nede i mulden til daglig. Der er langt fra det, jeg laver på mit arbejde, til at være hobbygartner på toppen af Østerbro, og den variation kan jeg godt lide, fortæller Steen Jensen, der er partner i et konsulentfirma.

– Jeg har ikke en drøm om, at alt skal være selvdyrket og økologisk, men der er en glæde ved at se ting spire og gro, siger han.

I det væghængte drivhus har han dyrket mange forskellige afgrøder. Sidste sæson var det agurker og forskellige sorter af peberfrugter og tomater, samt krydderurter og jordbær. I de koldeste måneder overvintrer frostfølsomme planter i drivhuset, og det bliver også brugt til forspiring, når foråret er på vej.

– Jeg har haft drivhuset i fire-fem år og har gjort mange dyrekøbte erfaringer undervejs. For eksempel har jeg prøvet at sætte en masse lerkrukker med planter derind og derefter set det hele visne væk, fordi det blev alt for varmt og tørt, siger Steen Jensen. 

Kan godt få en stor høst på altanen

– I dag bruger jeg selvvandingskrukker, som har et stort vandreservoir i bunden. Det betyder, at jeg ikke behøver vande hver dag, og  at planterne får en naturlig tilgang af vand nedefra. I de krukker kan jeg dyrke det meste, og jeg kan endda være væk i en uge, uden at solen har brændt det hele af.

Der er mange i Steens familie, som har drivhus, og hvert år har de en konkurrence om den største høst.

– Til stor ærgrelse for os andre er vinderen altid min storesøster, der har et stort orangeri. Men man kan også sagtens få en stor høst på toppen af et hus i byen, siger Steen, der hen over sommeren oplever at kunne være næsten selvforsynende med de typer grøntsager, han dyrker i drivhuset.

Han anbefaler andre med minidrivhus at investere i gode selvvandingskrukker og jord af høj kvalitet:

– Vær også opmærksom på, hvor solen står i forhold til drivhuset, og vælg planter ud fra det. Er altanen sydvendt, skal drivhuset kunne stå åbent hele sommeren. Anskaf også gerne et termometer og et hygrometer, så du kan følge med i temperatur og luftfugtighed.  

Gode råd fra haveeksperten: Sådan får du succes med minidrivhuset

Her får du haveekspert i Videncentret Bolius Berit Rørbøls råd om, hvad du skal tænke over, hvis du drømmer om et minidrivhus på fx altanen eller terrassen:

Type og indretning

Der findes mange typer minidrivhuse, som er skabt til at kunne være på fx en altan eller en terrasse, hvor pladsen er begrænset. Nogle skal monteres på en væg eller hænge på altangelænderet, mens andre står på fødder eller hjul. Der findes også minidrivhuse i plastik med et stativ, som kan klappes sammen og pakkes helt væk, når de ikke bliver brugt – fx når det er blevet varmt nok i vejret til, at tomatplanten kan stå ude i det fri.

Da der kan være meget vind på især en altan, skal du være opmærksom på at fastspænde minidrivhuset eller på anden måde sikre dig, at det ikke kan vælte eller flyve helt væk.

Størrelse

Du kan få minidrivhuse helt ned i størrelser, der blot rummer enkelte potter. Nogle er lavet, så de passer til en kapillærkasse, hvor du kan dyrke høje planter som tomat og agurk. Der er også mange modeller med hylder, hvor du kan have krukker med fx krydderurter og chiliplanter.

Det er en god idé at måle din altan eller terrasse op, så du ved, præcis hvor meget plads du har at gøre godt med, inden du går ud og investerer i et drivhus. Husk at medtænke plads til at komme til og fra drivhuset samt til havemøbler og andet, du ønsker at have stående i dit uderum.

Vedligehold

Et minidrivhus er som regel noget, du er tæt på, når du færdes på altanen eller terrassen, så det må gerne se pænt ud. Det kræver, at du holder drivhuset rent og sørger for at fjerne alger og snavs fra plantesaft, der kan sætte sig på indersiden. Heldigvis er en rengøring hurtigt klaret, når størrelsen er mini.

Da der bliver meget varmt og sker en stor fordampning i et drivhus, er det vigtigt at vande ofte. Har du en kapillærkasse, kan du have et lille vandingssystem i den, og ellers må du vande på gammeldags manér med en vandkande. Husk, at fordampningen er størst midt på dagen. Du udnytter derfor vandet bedst ved at vande morgen eller aften.

Der skal være lys nok for at få succes med dyrkning i et minidrivhus, så har du en nordvendt altan, kan det være en udfordring.

Indsats

Dine planter skal tilses og vandes samt gødes efter behov. Dels øger det chancerne for en god høst, dels er det vigtigt med sunde og pæne planter, når du har dem så tæt på. Med et drivhus i denne størrelsesorden er opgaven meget overkommelig og kan blive en del af hyggen, når du alligevel opholder dig udenfor.

Husk at få nogen til at komme og give planterne kærlighed og ikke mindst vand, hvis du skal væk på ferie i mere end et par dage.

Afgrøder

Mindre planter som chiliplanter og krydderurter gør sig godt i et minidrivhus. Du kan også sagtens dyrke tomater, men tjek først, hvor høj sorten bliver, så den ikke vokser ud af drivhuset. Det er noget, du typisk kan læse på frøposen. Busktomater er velegnede, da de er mere kompakte og ikke bliver så høje. Salat fungerer også fint i et minidrivhus og kan med fordel stå i bunden ved siden af en tomatplante.