Hvis du bor i byen og er så heldig at have en altan, har du mange muligheder for at skabe et smukt, grønt udemiljø. Hvis du har behov for et sted, hvor du kan være udenfor, nyde solen og se planter og blomster gro, skal der heller ikke mange kræfter til, før du både kan dyrke grøntsager og læse avisen i din egen lille altanhave. Men før du kan læne dig tilbage og nyde din grønne oase, er der et par ting, der er gode at have tjek på. Her er et par gode råd.

Hvilke regler gælder for altanhaver?

Det en god idé at overholde de regler, jeres ejendomsforening evt. har omkring anvendelsen af altaner. Nogle boligforeninger har regler om, hvorvidt man må tørre tøj, opmagasinere flaskepant eller grille på sin altan. Reglerne varierer fra forening til forening, så sørg for at undersøge din forenings vedtægter nøje.

Det er de færreste altaner, der ikke kan klare 50 kilo plantejord, 3 mennesker og et snedække, men der er undtagelser, og derfor bør du være sikker på, at din altan kan bære dit projekt. Du bør derfor undersøge, hvor meget din altankonstruktion kan bære, hvis dine haveplaner er af mere omfattende karakter. Spørg din andels- eller ejerforening eller en bygningskonstruktør til råds, før du planter ud. Vær særligt opmærksom på, at når jorden i potter og kasser bliver våd, vejer den betydeligt mere end den tørre jord.

Valg af planter til altanen

Når du vælger, hvilke blomster og planter du vil have på din altan, er det vigtigt at kende vejr- og vindforhold først. Her er tommelfingerregler om planter og henholdsvis vind, sol og skygge.

  • Er der meget vind omkring altanen, skal du holde dig fra høje, spinkle og skrøbelige planter. Vælg derimodlavstammede, kompakte, og brede planter. Alternativt kan du sætte et læsejl op.
  • Er der meget sol, kan du dyrke alt fra tomater og krydderurter til sommerblomster og stauder.  Vær opmærksom på, at krukker tørrer hurtigere ud i solen.
  • Er der skygge, får du mere succes med bladplanter og stauder som hosta, bregner skumblomst og buksbomkugler.

Få planter til at trives på altanen

Tjek hvilke forhold dine ønskede planter trives under. Det er ærgerligt at bruge tid og penge på planter, der ikke trives under forholdene, fx meget skygge, vind eller sol. Du kan også overveje, hvad du kan gøre for at ændre forholdene planterne imellem. Måske er der en plante, der kan skabe læ og skygge for andre mere sarte planter.

Når plantevalget er på plads, skal du overveje hvilke planter og afgrøder, du med fordel selv kan fremspire. Det kan enten være planter, der er dyre i handlen, eller fordi du ønsker en helt specifik plante, der ikke findes i potte i butikker og plantecentre.

Hvis du ikke har vender eller bekendte, der har frø, du kan bytte eller få fra, kan du med fordel købe dem på nettet. Her finder du et stort udvalg af både sommerblomster og forskellige afgrøder. Vær her opmærksom på om frøene er godkendt af dansk frøkontrol og har påtrykt holdbarhedsdato. Frø købt i udlandet kan kræve andre forhold og pleje, som ikke nødvendigvis egner sig til danske forhold.

Tjekliste: Kom i gang med en altanhave

  • Frø og planter – efter ønske og forhold
  • Forspiringsæsker/æggebakker/mælkekartoner
  • Så- og priklemuld
  • Pottemuld og spagnum
  • Flydende gødning
  • Lille vandkande – med både tud og spreder
  • Planteske
  • Håndrive
  • Beskæresaks

Planter til altanen

  • Grønt: Buksbom, laurbærkirsebær, lavendel, bregner, løvefod, hasselurt, prydgræsser, vortemælk.
  • Farverige blomster: Sommerasters, stedmoderblomst, petunia, frøkenhat, morgenfrue.
  • Stauder: Påskeklokke, storkenæb, staudesalvie, kinesisk sankthansurt.
  • Nemme urter: Persille, purløg, rosmarin, salat, kartofler, spinat.
  • Næste skridt: Tomater, chili, løg, radiser, jordbær, rabarber.

Gode, spiselige planter til altanen

  • Busktomat – er en lav kompakt tomattype der ikke kræver den helt store opbinding og plads.
  • Hængetomat – Der findes sorter af tomat der fint egner sig til at gro i for eksempel ampler.
  • Søjleæble – Smalt æbletræ næsten uden sidegrene. Æblerne sidder tæt på stammen og fylder derved ikke meget.
  • Krydderurter – Alle former for krydderurter egner sig til potter og plantekasser på altanen. Flere af dem kan tåle at stå ude hele året, evt sættes de lidt i læ om vinteren.
  • Forskellige spiselige blomster som både pynter og giver smag og farve til madlavningen.
  • Citron – Citroner kan fint gro i en potte udendørs i Danmark. De tåler dog ikke frost så de skal opbevares inde døre et køligt, men frostfrit sted om vinteren.
  • Afgrøder som salat, radiser og gulerødder fylder ikke meget og kan fint såes i krukker eller kasser på altanen.
  • Jordbær – Kan dyrkes i ampler så man sparer plads på altanens gulv.
  • Chili – Vælg en sort der ikke bliver for høj og ranglet.
  • Kartofler – Kartofler kan blandt andet dyrkes i specielle kartoffelspande der egner sig til små haver og altaner.

Forspiring eller direkte udsåning?

På de fleste frøpakker er der en indikation på om frøene kan såes direkte ud i potter, eller om de skal forspire under varmere forhold. Tidspunktet for såning varierer meget fra plante til plante, og er typisk afhængig af jordtemperaturen. 

Planter, der kan såes direkte ud i potter, kan med fordel forspires før tid i vindueskarmen, så de er klar til at blive plantet ud så snart temperaturen tillader det. På den måde kommer du tidligere i gang med at få potter og kasser tilplantet.

Forspir allerede om vinteren

Sæt frø til planter og grøntsager til forspiring i din vindueskarm i slut januar-marts - alt efter planteart - så forlænger du sæsonen.

Fra slutningen af januar kan du begynde, at forspire de tidlige køkkenurter, som fx kartofler, som kan komme tidligt ud, så snart frosten er ovre. I februar og marts kan du forspire sommerblomster og tidlige salater til udplantning. At forspire er billigere end at købe færdige planter. Dog kan din egne forspirerede planter lide under for lidt dagslys i de tidlige måneder på året og dermed blive noget ranglede. Du kan købe vækstlys som kompenserer for dette. 

Inde i byen er klimaet lunere, end hvis din altan vender ud mod åbne marker eller kyst. Det betyder, at byboere kan starte tidligere end andre på deres altan.

Sådan forspirer du frø til altanen

Du skal bruge en lav kasse, plastkasser eller kasser af flamingoskum til at så i. Det er en god idé at bruge en glasplade eller et plastik-overdække. Det kan være nemmere at bruge de såkasser, du kan købe på planteskoler eller i byggemarkeder - de indeholder både kasse og låg.

Fyld såkassen med jord og gør den fugtig med en forstøver. Selve jorden du skal bruge, skal være så- eller priklejord – så undgår du gødning, der kan svide de små planter.

Så skal  frøene sås - sæt dem enkeltvis eller drys dem jævnt ud i hele kassen. Følg instruktionen på posen. Når du forspirer, kan du med fordel lægge eller strø frøene lidt tættere end ved direkte såning, da du alligevel skal potte dem om senere og kan øge afstanden eller fjerne overskydende planter.

Dæk herefter frøene med tørt og fint sand og fugt sandet med forstøveren. Dette står der normalt ikke på poserne, men det er et gartner-trick, som gartnere anvender for at forhindre kimplanterne i at blive angrebet af diverse svampesygdomme.

Så skal kassen dækkes med en glasplade eller et plastikoverdække, så du skaber en mini-drivhuseffekt.

Kassen placeres et varmt og lyst sted, men pas på med direkte sol – frøene spirer ved cirka 20-25 C. Når frøene er spiret og kommet op af jorden, hedder de kimplanter. Kimplanterne kommer op efter 1-4 uger og kan stå tæt som i en karsebakke. Tag de enkelte kimplanter op og plant dem i hver sin potte. Det hedder at prikle. Opbevar planterne i vindueskarmen eller udestuen til vejret tillader planterne at komme ud på altanen.

Knibning af planter og blomster

Ønsker du mere kompakte planter på altanen, kan du med fordel knibe dine blomster.

Klip skudspidsen af, når planterne er 5-10 cm høje. Når planterne er blevet knebet, vil de forgrene sig i den videre vækst.

Vanding og gødning indendørs

Sørg for tilpas jordfugtighed med forstøveren. Der må ikke være synligt vand. Jorden skal fornemmes fugtig ved berøring.

Fjern glaspladen eller plastikposen i en times tid hver dag, så der ikke opstår skadelige svampeangreb. 

Gød med gødningsvand efter 5-6 uger. Gødning er ikke nødvendig før. Gødningsvand fremstiller du ved at opløse koncentreret, flydende gødning i alm. vand. (Regnvand er bedst, da der ikke er kalk i regnvand).

Koncentreret gødning kan købes i næsten alle supermarkeder. Den dyreste er ikke altid den bedste.

Hvornår kan du sætte planter på altanen?

Når nattefrosten er væk, ca. ved grundlovsdag 5. juni, kan du begynde at planlægge udplantning af dine vækster på altanen. Du kan godt prøve tidligere, men der kan forekomme nattefrost indtil ultimo maj.

Kig på pakken for vejledning for den konkrete vækst på posen, frøene var i, da du købte dem. Husk, at tomatplanter kræver en minimumstemperatur på 15 grader.

Det er også derfra, du kan så direkte i dine potter, hvis du ikke har haft plads til alle de ønskede planter til forspiring. Følg vejledningen på pakken for plantetidspunkt, afstand og dybde. Husk at bruge så- eller priklejord til de nye frø, så de ikke overgødes.

Altankasser og krukker til altanen

Gå efter store krukker og kasser til din altan. Faktisk kan man sige, at jo dybere og større krukker og kasser, des bedre. Selvom de store modeller optager plads, er der flere fordele ved dem frem for de små. Dels tørrer de ikke så hurtigt ud som de små, dels er der plads til rødderne. Dog vejer de store krukker og kasser også mere end mindre potter, da de typisk indeholder mere jord pr. plante.

Forskellige typer krukker

  • Terracottakrukker, træbaljer og trækasser øger fordampning og skal vandes ofte, til gengæld holder de sig længere kølige i solen.
  • Glaserede krukker, metalbeholdere og plastikpotter holder på vandet, til gengæld kommer de ikke af med varmen i solen.
  • Krukker der er tykkere foroven end forneden er generelt mere frostsikre end dem, der er smallere foroven. Spørg om frostsikkerheden hos forhandleren.
  • Gamle brugte frugtkasser eller andre typer beholdere kan også sagtens bruges med god effekt. Men husk at overskydende vand skal kunne løbe bort.

Spar plads med altankasse, ophæng og stole

Ved at være kreativ med opsætningen af kasser og planter kan du både spare plads og opleve blomster i alle niveauer. Dine petunia, fuksia eller rabarber trives i krukker og kasser, der er skruet fast på altankanten, hænger fra snore i udhænget eller på kroge i væggen. Og på gulvet kan der være plads til enkelte planter evt. på en trappestige, men der skal også være plads til et par stole, så man kan sidde og nyde blomsterne. En fin pladsbesparende detalje er at lade en klematis, eller anden klatreplante, klatre op ad nedløbsrøret eller væggen.

Risici ved altanhaven

Rent sikkerhedsmæssigt skal væggen kunne klare belastningen af en opskruet blomsterkasse. Du skal bare sørge for, at kassen bliver placeret på indersiden af værnet eller rækværket. Så sikrer du dig imod, at underboen får en potteplante i hovedet eller skade på sin ejendom. Det er på samme måde en god idé at placere sine altankasser på indersiden af rækværket, så undgår du, at planterne ryger ud over værnet og laver person- eller tingsskade. Sker der alligevel skader, vil det være op til den enkelte indbo- og ansvarsforsikring, om den dækker.

Få din personlige stil med anderledes krukker

Gå på opdagelse i køkkenskabe og kælderrum og find beholdere, du kan bruge som krukker. Du skal bare huske at bore huller til vandafløb i bunden med en boremaskine, så dine planter ikke drukner.
Lav et dræn i bunden af krukken fx med leca-kugler.

Inden du begynder at plante ud i krukker eller potter, så sørg for, at der i bunden er et godt dræn. Et dræn har flere fordele. Dels kan overskydende vand samles i det. Når planterne vokser, vil de senere begynde at sende rødder ned i vandet og udnytte det i tørre perioder. Dels sørger drænet for, at blomsterne ikke drukner, fordi det overskydende vand får plads til at løbe fra planten.

Fyld derfor først potterne med dræn og derefter med almindelig pottejord, før du planter ud.
Drænet i bunden kan være itu-slåede potteskår, sten fra stranden, lecakugler, kogler, el.lign.

Den rette jord og gødning

Brug den rigtige jord og gød rigeligt på altanen. Som nævnt tidligere er det vigtigt, at du forspirer i en jord uden gødning og venter med at tilfører gødning for ikke at svide planterne. Når planterne så er blevet større og de skal plantes om, anvender du en egentlig pottemuld der typisk er tilført en form for gødning.

Du kan bruge lecakugler til til at blande i pottemulden. Det sikrer dræn og luft i jorden og er nødvendigt for god vækst. Specielt planter der skal stå længe i potten, har brug for leca i jorden, som sikrer, at den ikke falder sammen. Roser og stauder kan plantes i en blanding af pottemuld blandet med rosenjord, som indeholder lerparticler.Citrus- og olivenplanter bør plantes i rosenjord i øvrigt. Jorden i dine krukker skal gødes jævnligt henover sommeren, da næringsstofferne skylles ud ved hyppig vanding. Du kan fx bruge flydende gødning tilsat mikronæring. Alternativt kan du anvende en organisk gødning i pilleform til dine stre krukker på  altanen. Men du kan selvfølgelig bruge både organisk og kunstig gødning.

Du bør skifte det øverste lag jord i krukkerne hvert andet år. Brug almindelig pottemuld, du kan købe i både supermarkeder og planteskoler. Kompost er ideelt til at booste gammel pottemuld. Så har du det, så læg en centimeter i toppen af potten.
Har du ikke adgang til kompostjord, kan du købe en minikompostbeholder på ca. 5 liter. Så kommer du nemmere af med dit haveaffald fra altanen, og du har kompostjord lige ved hånden.

Sådan vander du på altanen

Dine planter skal vandes hver dag. Helst om aftenen - så står de saftspændte under næste dags middagssol. Nogle planter suger mere end andre, og fordampningen afhænger af vejret og krukken.

Stik en finger i jorden

Det bedste råd er, at mærke efter i jorden med en finger jævnligt. Så undgår du overvanding og udtørring. Husk i den forbindelse, at også dine altankasser skal have drænhuller – planterne kan ikke tåle at stå i vand i længere tid. Mindre potter vandes bedst ved at sænke dem ned i en balje med vand og tælle til 20. Tag dem derpå op og lad dem dryppe af.

Hjælp din nabo

Tænk på underboen, vis hensyn og brug underskåle, hvis din altan ikke har tæt bunddæk og ikke har afløb. Løber dit plantevand ned til underboen vil det beskidte vand lave pletter på undersiden af din altan og altså på underboens altanloft. Så det er sund fornuft og fornuftig vanding, der er rådet imod overvanding.

Skal du på sommerferie, er den sikreste løsning at alliere dig med en nabo, så I kan skiftes til at vande hinandens altanplanter. Alternativt kan du bruge selvvandingskasser, og der er et godt råd atplacere så mange som muligt i skyggen. Så mindsker du fordampningen.