Grønne planter på altanen giver et helt specielt udtryk, der inviterer til afslapning og fordybelse. 

Men når du skal udsmykke altanen med planter, er der en række ting, du skal være opmærksom på.

  • Sol/skygge: Ligger altanen ofte badet i sol, så skal dine altanplanter kunne klare meget sol, og er der meget skygge på din altan, skal planterne trives med det.
  • Vind: Derudover er der ofte stærkere vind i højderne, så dine altanplanter skal ikke knække let.
  • Krukker: Planterne skal også egen sig godt til at stå i krukker.
  • Vægt: De skal ikke være for store, da vægten af planter, jord og vand i jorden ikke må blive mere, end din altan kan bære.
  • Hængeplanter: Nogle planter egner sig fint til at hænge på væggen, og på den måde kan du spare plads på altanen og samtidig skabe hygge.
  • Robusthed: Overordnet er det en god idé at vælge robuste plantaer til altanen, det vil sige planter, der kan klare vind, sol/skygge og evt. udtørring, hvis du glemmer at vande. 

Her er fem bud på nemme planter, du kan udsmykke din altan med. 

Lavendel

Lavendel er en flerårig plante, den bliver ikke for stor eller høj, den er hårdfør ovefor både sol og vind - og så dufter den skønt. Lavendel trives fint i krukker, men den bliver for stor til altankasen. 

Hortensia (Hydrangea)

Som alternativ til sommerblomster, der kun blomstrer i en sæson, kan du vælge den fine, blomstrende staude hortensia. Den visner ikke helt ned om vinteren, og dermed har du en grøn plante på altanen hele året rundt.

Hortensia findes i mange farver og størrelser, så tjek inden du køber, om du har fat i den rigtige til din altan.

Ikke alle hortensia kan tåle frost, så ønsker du at beholde din hortensia i mange år, skal du sikre dig, at den, du køber, er frostbetsandig.

Hortensia er særlig god til en skyggefyldt altan.

Timian

Krydderurten timian er hårdfør og tåler fint både sol og vind. Timian er en lille plante, så den kan sagtens vokse i en altanlasse, hvis du ønsker dette. Du kan bruge timian til madlavning og den får den også fine blomster, der kan pynte på altanen. 

Jordbær

Jordbær kan både hænge fra altankasser og krukker på væggen, og du kan plante dem i stående krukker eller plantekasser på altanen. Jordbærplanten giver fine blomster og senere lækre bær, og vælger du sorten 'Ostara', kan du få jordbær hele to gange på en sæson. 

Alunrod

Alunrod er en staude, hvilket vil sige, at den kommer igen år efter år. Alunrod har en smuk, mørkerød farve og findes også i stedsegrønne sorter, der holder farven hele vinteren. Alunrod er hårdfør, trives godt i skygge og halvskygge samt i krukker. 

Sådan passer du planter på altanen 

Tommelfingerreglen er, at dine planter skal vandes én gang om ugen. Det er bedre at vande grundigt én gang end at vande lidt flere dage om ugen.

Det er også en god idé at gøde dine planter. Det behøver du dog ikke gøre hver gang, du vander. For at give dine plante de bedste vækstbetingelser kan du bruge flydende blomstergødning. Det giver planterne de grundstoffer, som mulden ikke kan tilføre planten.

I vinterhalvåret er det ikke nødvendigt at vande hver uge. I stedet kan du nøjes med at vande hver anden uge.

Hvor skal du købe altanplanter?

Ofte har supermarkederne et godt udvalg af planter. 

Havecentre og blomsterforhandlere har typisk et større udvalg af forskellige planter, ligesom du her kan få bedre rådgivning.

Du kan også lede efter planter i ro og mag i onlinebutikker og få tilsendt dem, du ønsker.

Podcast: Mig og min have

Episode 4: Plantning

Rigtig mange haveejere oplever, at de smider penge ud af vinduet når de planter i haven. Dels opnår de ikke det ønskede resultat og dels har formentligt truffet nogle forkerte plantevalg. I denne episode hjælper vi haveejeren på vej til en lidt større planteglæde.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit