Selv en lille altan er guld værd, når solen skinner, og lejligheden indenfor føles tung og varm. Men også om vinteren, kan en altan være en mulighed for at nyde de få timer med dagslys, og kan skabe en lille grøn oase i vintermørket.

Men tænk dig om, inden du bugserer møbler, planter og andet derud. For med begrænset plads, gælder det om at indrette med omtanke, hvis du vil have maksimal glæde af altanen.

Vi har spurgt Lotte Andreasen bag bloggen altan-inspiration.dk, hvordan du bedst indretter dig på den lille, den mellem og den store altan.

Uanset, hvor stor din altan er, er der dog tre generelle ting, du skal tænke over, før du går i gang.

1) Hvad drømmer du om?

Det allerførste du skal gøre dig klart, når du skal indrette din altan, er, hvad du drømmer om, at den skal bruges til. Vil du kunne sidde og drikke kaffe, dyrke en masse grøntsager eller sove derude? Læg en plan og gå ikke på kompromis med den.

2) Få styr på verdenshjørnerne

Da en altan sidder uden på bygningen, har mængden af vind og sol stor betydning for livet på altanen. Nogle planter kræver meget sol, mens nogle trives dårligt i blæst. Og har du aftensol frem for morgensol, vil det helt sikker også påvirke dine behov på altanen. Undersøg derfor hurtigt, hvordan din altan vender i forhold til verdenshjørnerne, samt hvor udsat den er for vind og regn.

3) Hvad er reglerne i din forening?

Nogle foreninger tillader ikke, at du hænger altankasserne udover rækværket, mens andre ikke vil have, at du griller. Hver forening har hver sine regler. Undersøg derfor, hvordan de ser ud hos dig, inden du begynder indretningen.

Indretning af en lille altan

På en lille altan (omkring 80 cm dyb og 120 cm bred) er pladsen ekstra trang. Her gælder det derfor om at prioritere benhårdt, være flittig med oprydningen og tænke pladsbesparende, så de dyre kvadratmeter bliver brugt bedst muligt.

Prioritér

På en lille altan er der ikke plads til det hele, du bliver derfor nødt til at spørge dig selv: Hvad er det vigtigste for mig?

De fleste vil svare en siddeplads, så det er muligt at sætte sig ud og slappe lidt af. Men skal den bruges til morgenkaffen, solbadning eller aftensmaden? Og skal der være to små stole eller én stor? Og hvad med et bord, planter, grill og vasketøjet? Det første du skal gøre, er derfor at lægge en klar prioriteret plan.

Vælg møbler til altanen med omhu

Det kan være fristende at købe et cafesæt med et bord og to stole. Men sættet vil også fylde, når du ikke bruger det. Og det kan være irriterende i de situationer, hvor du bare har lyst til at gå ud og trække lidt luft.
Her kan det være en bedre ide at prioritere én god stol og så hente en stol i stuen eller køkkenet, når der er brug for en ekstra siddeplads.

Stole og borde, der kan klappes sammen er smarte, da de kun fylder, når de er i brug, ligesom der findes mange møbler designet særligt til altaner, fx et klapbord eller et tørrestativ, der kan sættes på rækværket.

Er du handy, kan du også selv forsøge at bygge et møbel og på den måde skræddersy designet, så hver en centimeter bliver udnyttet optimalt.

Ryd op

Tomme flasker, gamle krukker og poser med jord, bliver tit sat ud på altanen. Men rod fylder meget på en lille altan og er en dum måde at bruge de dyre udendørs kvadratmeter. Sørg derfor for at holde altanen ryddelig og ren. Det vil også gøre den mere indbydende at sætte sig ud på.

Brug højden på altanen

Ligesom indenfor, når pladsen er trang, gælder det om at tænke i kubikmeter og ikke kun kvadratmeter. Kig derfor opad og op langs altanrækværket og husets facade, og brug pladsen her. 

Hæng altankasser på rækværket. Der findes både altankasser, der går ud over rækværket, men også nogle, der er splittet på midten, og på den måde sparer plads. 

Du kan også hæng planter op på facaden. Det kan være på en krog eller en såkaldt plantestige, der med plads til planter i flere etager læner sig op ad facaden. Fint ser det også ud at sætte et stift metalnet op. Her kan både hænge planter, redskaber, lanterner og pyntegenstande eller børnenes legetøj. Ved at hænge planter og andet op i højden vil din altan hurtig se frodig og hyggelig ud.

Vær ikke bange for at lave om

Det gode ved en lille altan er, at den er nem og billig at lave om. Er du utilfreds med de to små klapstole, kan du hurtigt købe en hyggelig kurvestol i genbrugsbutikken og et par blomster og få et helt andet udtryk. Vær derfor ikke bange for at vælge forkert.

Vælg monokrome farver

Med et ensartet farvevalg vil din altan virke mindre rodet, og det kan få den til at syne større. Vælg derfor møbler, potter og hynder i farver, der passer sammen. Du kan dog sagtens have enkelte farveklatter, der stikker ud. Fx i dine farverige sommerblomster.

Sådan indretter du en mellem altan

På en mellem størrelse altan på 1,5x3 meter er der stadig begrænset med plads. Mange af rådene fra den lille altan, kan du derfor også bruge her. Men de ekstra kvadratmeter giver trods alt flere muligheder, og dem skal du udnytte.

Gør plads til ophold

Med vigtige, ekstra kvadratmeter er der på den mellem størrelse altan plads til reelt ophold med både bord og stol. Det bør du udnytte ved at finde et lille bord og et par stole til, så aftensmaden kan spises under åben himmel, uden at tage alt pladsen.

Gå efter multifunktionelle møbler til altanen

Da pladsen stadig er begrænset, kan det være smart at tænke praktiske funktioner ind i møblerne. Overvej fx et bord, der også kan fungere som tørrestativ, eller en bænk, du kan sidde på, men som også kan opbevare hynder, jord og tomme krukker. På den måde kommer du også rodet til livs. 

Flad ud på pallemøbler

Det er dejligt at kunne ligge og flade ud på sin altan og læse i en bog eller slappe af efter arbejde. Pallemøbler er stadig populære og nemme at bygge en briks af. Mange butikker – selv supermarkederne - tilbyder hynder i palleformat, så du kan sidde blødt.

Overvej at gøre plads til, at gæstesengen kan flyttes derud en nat eller to. Det er skønt at sove under åben himmel, når det er varmt.

Indret fleksibelt

Ved at indrette med fleksible løsninger, er der meget plads at hente, da elementerne på altanen hurtigt kan flyttes. Hæv møbler og planter fra gulvet, det give følelsen af mere plads. Og vælg møbler med hjul under, så du hurtigt kan rokere rundt. Det er især praktisk, hvis du har små børn, der gerne vil lege derude. 

Slip de grønne fingre løs

Har du grønne fingre, er der rig mulighed for at få dine urban garden-drømme opfyldt på en mellem altan.
Brug både pladsen i højden og langs altanen med altankasser og plantesøjler. Og køb et par gamle trækasser og plant rabarber, tomater eller et frugttræ. 

Der findes særlige frugttræer til altaner kaldet ’søjletræer’, der ikke fylder så meget. Vælg dog ikke planter, der skal krydsbestøves, og vær opmærksom på, at du selv skal hjælpe med bestøvningen, hvis du bor i 3. -4. sals højde. Så højt gider bierne nemlig ikke at flyve. Men med en pensel fra den ene blomst til den anden, kan du godt få en god høst alligevel. 

Sådan indretter du en stor altan

Er du heldig at have en stor altan på omkring 4x5 meter, er det bare om at udnytte de mange muligheder. For indretter du altanen rigtigt, vil den være dit primære opholdsrum hele sommeren.

Del altanen op i funktioner

På den store altan er der nærmest lige så mange muligheder som indenfor i en lejlighed. Her har du derfor mulighed for at opdele altanen i forskellige afdelinger: En til spisning, en til afslapning med bløde loungemøbler og liggestole og en til børnene og deres legetøj. Opdelingen gør altanen mere intim og hyggelig.

Brug skillevægge og læhegn

Del din store altan op i mindre rum med et flettet havehegn, et sejl eller plantekummer med højt græs eller buske i. Du kan også få skåret et stykke glas eller en plade af stål. 
Hegnene kan give læ og skygge samt lidt privatliv fra naboer og forbipasserende. Sæt evt. hjul under kummerne og hegnene. På den måde bliver rumopdelingen fleksibel og hurtig at ændre.

Nyd pladsen til komfort 

Med masser af plads har du plads til en terrassevarmer, der kan forlænge sommeren til et godt stykke hen i efteråret. Du kan også have en hyndeboks, uden at du nødvendigvis også skal sidde på den. Og vil du invitere på grillmiddag, behøver du ikke rykke ned i gården, da der er fin plads til både grill og gæster på samme tid. På samme måde kan du fint hænge en hængekøje op, oprette et udekøkken eller sove hele familien under åben himmel. Nyd mulighederne og slip fantasien løs!

Dyrk altanen som en have


På den store altan behøver du ikke overveje, om du helst skal have persille eller margueritter på altanen, for du har plads til begge dele. Selv et lille drivhus, hvis du gerne vil have masser af solmodne tomater. Tænk derfor altanen som din nye have og dyrk alle de planter, du vil. 

Drømmer du om frugttræer, bør du dog stadig gå efter særligt altanegnede træer, der kan nøjes med en spand at vokse i. 

Selvom du har mange kvadratmeter at gøre godt med, kan det stadig se fint ud at hæve nogle af planterne med en plantestige eller altankasser på rækværket, ligesom klatreplanter på et espalier. Det giver et mere intimt og frodigt udtryk.

Sådan skaber du hygge på din altan

Selvom en altan som regel danner ramme om en hyggelig stund, er det ikke alle altaner, der er lige hyggelige. Og det gælder uanset, om du har en lille, en mellem eller en stor altan.

Med en række enkle tips, kan du hurtigt forvandle en kedelig og trist altan til en indbydende og hyggelig oase.

Læg et altangulv

Den betongrå bund på altanen kan virke kold og trist. Heldigvis findes der masser af altangulve i træ, der hurtigt kan give varme og stuestemning. Samtidig er træet blødt og rart at gå på.  Husk dog at løfte dine krukker med krukkefødder, så de ikke giver misfarvninger. Dine planter står jo nok ikke samme sted hvert år.

Tilføj tekstiler og puder

Tekstiler og puder kan hurtigt bløde en steril og kold betonterrasse op. Samtidig er det en god og billig måde at tilføre lidt personlighed og farve til terrassen – og de kan let skiftes ud året efter, hvis du ønsker et andet udtryk.

Plant planter

Planter er den ultimative stemningsskaber på en altan og kan hurtigt sende dig i sommerstemning, selvom du på grå dage med god grund kan tvivle på årstiden. Bland store og små planter og placer dem i flere niveauer for et ekstra frodigt udseende. Husk dog, at visne planter sjældent er hyggelige eller pæne. Så får du ikke vandet planterne, bør du måske hellere vælge et par kunstige.

Ryd op

Rod er er en stemningsdræber – også på altanen. Husk derfor at rydde op. Det kan være en god ide at stable et par æblekasser oven på hinanden, så du har et fast sted at stille posen med jord og de tomme flasker.

Hæng børnenes kreationer op

Personlige elementer, der siger noget om dem, der bor der, er altid en god ide i indretningen, hvad enten det er inde eller ude. Har du børn, kan du bruge nogle af deres perleplader eller værker fra billedkunsttimerne.

Brug farver

Selvom du bor stringent og minimalistisk indenfor, kan det sagtens være en god ide at have et kolonihavehus som stilikon i altanindretningen. Mal fx et par stole fra genbrugsbutikken i en festlig farve, vælg en vandkande, man får øje på, og hæng farverige guirlander op.

Sådan indretter du en flot vinteraltan

Når temperaturen falder, og mørket trænger sig mere og mere på, begynder de fleste at rykke indenfor og væk fra deres altan.

Men du kan sagtens få glæde af din altan om vinteren til andet end tomme flasker, og når køleskabet er for lille. Det gælder bare om at gøre den klar i tide og tilføje et par nye ting.

Plant stedsegrønne planter

Tomme plantekasser er et trist syn. Når du har taget sommerens sarte planter ind i læ fra frosten, er det en god ide at plante stedsegrønne planter i stedet, så der stadig er lidt levende og grønt at kigge på.

Tænd lys i mørket

Lyskæder, stearinlys og fakler kan gøre selv den mørkeste aften fortryllende Og lysene vil både gøre altanen smuk og indbydende. Pas dog på ikke at efterlade de levende flammer, så du undgår brandskader.

Pak dig ind i varme tæpper og lav en kop te

Med et tykt lunt tæppe og en varm kop te, kan du trods lave temperaturer, få en god lille stund i en stol på altanen.

Pynt op med juledekorationer

Hyacinter er for mange et farverigt lyspunkt i de mørke måneder. Brug blomsten i en dekoration på altanen, ligesom du i december kan pynte med gran og julekugler fra altankasserne.