Vælg farver til boligen med gratis programmer

Du behøver ikke nødvendigvis at bladre utallige boligmagasiner igennem for at finde inspiration til de nye farver til dit køkken. En del producenter af maling har nemlig en række små gratis programmer online på deres hjemmesider, som kan hjælpe dig med farvevalget. 

De små programmer giver dig mulighed for uden omkostninger at se, hvordan huset eller køkkenet vil tage sig ud med en bestemt farvesammensætning – både indendørs og udendørs. Ved at lege og eksperimentere dig frem, finder du måske frem til andre farver, end du først havde regnet med. De kan derfor være en god hjælp i den indledende fase, når du skal hente inspiration til valget af farver og maling til din bolig.

I princippet er der tale om simple fotoredigeringsprogrammer. Har du i forvejen træning med et fotoredigeringsprogram som Photoshop el.lign., er det oplagt at bruge det program i stedet for. Forskellen fra dit eget fotoredigeringsprogram er, at malingproducenternes programmer anvender de farver, som er at finde i deres sortiment. Farverne i disse programmer kan også været angivet i forskellige farvesystemer, som fx NCS- og RAL- farvevesystemer. Til gengæld er resultatet af en virtuel retouchering af dit hjem ikke så fyldestgørende, at den giver et endeligt svar på, præcis hvilken farve, du skal anvende. Det skyldes, at farver tager sig anderledes ud i virkeligheden end på computerskærmen. 

Online programmer og apps kan guide til farvevalg

Nogle af programmerne giver dig mulighed for at lege med billeder, som producenterne selv har lagt op på forhånd. Det gælder blandt andre Flüggers farvevælger, som du kan prøve her  Andre programmer er en smule mere avancerede og giver dig mulighed for at uploade billeder fra dit eget hjem og farvelægge dem. Du kan fx prøve Sigmas farvevælger her eller Dyrups program her.

Nogle producenter har også udviklet apps netop til at gøre dit valg af farver til din bolig nemmere. Dette gælder fx Jotuns ”Colour Design” app og ”Nordsjø Visualizer DK”. Flere af appsene har den fordel, at de kan bruge kameraet på din smartphone til at ”farvelægge” de vægge og rum fra din bolig du ønsker, uden at skulle uploade billeder fra din computer. Ligesom mange af programmerne på producenternes hjemmesider, kan man få forslag til farvekombinationer og igennem appen blive præsenteret for de produkter producenten tilbyder i de valgte farver. Her kan man samtidig vælge hvilken ’egenskab’ malingen skal have og beregne pris ud fra det valgte antal kvadratmeter.

Det kan være en smule omfattende at bruge de forskellige farvelægningsprogrammer, så det kræver lidt tålmodighed og en sikker hånd at give sig i kast med dem. Til gengæld giver de dig mulighed for at prøve en masse sammensætninger af farver af, som du måske ikke havde tænkt på forinden. Mange af programmerne har også malerproducenternes egne forslag til sammensætnning af farver ud fra hvilket rum eller hvilken del af huset, du vil male.

Hvis du fx vil uploade et billede af dit køkken med henblik på at skifte farven på væggen, så sørg for at få taget et billede af god kvalitet under de mest optimale lysforhold. Det giver det mest retvisende resultat efter retoucheringen.

Det er begrænset, hvor stor en hjælp hjemmesiderne er, når du skal finde frem til den endelige farve. Men de kan være med til at give et praj om, hvor i forhandlerens farvekort, du skal lede efter den.

Ved valg af farver er det altid vigtigt at huske, at mange ting har betydning for det endelige udtryk. Farven på et hus ændrer fx udtryk, hvis det har regnet, og muren er våd. Sæson, lys, skygger og omgivelser spiller også ind. 

Derudover bør du også gøre dig klart, hvilket produkt du vil bruge. Farven og overfladen vil tage sig meget forskellig ud, alt efter om du har tænkt dig at kalke, bruge silikatmaling, indfarvet puds eller akrylplastmaling, både nu og på længere sigt, hvilket farvelægningsværktøjerne ikke kan tage højde for.

Desuden har forskellige typer maling forskellige egenskaber, som også er vigtige at tage højde for, når typen af maling skal vælges. Det er derfor oplagt at tage fat i din farvehandler og bede om hjælp til at finde frem til den helt rigtige nuance og type af maling, inden du giver dig i kast med penslen.

Hvor finder du inspiration til valg af farver online?

Det er primært de større malingsproducenter, såsom Flügger og Dyrup, der har lavet farvelægningsprogrammer. Nogle hjemmesider giver også en mere nuanceret beskrivelse af farverne og deres virkning.

Fx bliver der på Sigmas hjemmeside gjort meget ud af at fortælle om farver, deres historie og traditionen for at anvende forskellige farver.