Du bør gå udenom de billigste malinger, når du skal male dine vægge. De dyreste dækker bedst, men du kan også få mange gode i den mellemste prisklasse. Og så kan miljømærker som Blomsten og Svanen ofte give dig et fingerpeg om en malings kvalitet.

Det viser en test af 12 forskellige hvide vægmalinger med glans 10, som forbrugerbladet Tænk udførte i 2011.

- Både i forhold til miljø og kvalitet viste det sig, at de miljømærkede produkter, vi testede, og som i øvrigt stadig er på markedet, var de bedste. Udover, at miljømærkningen stiller krav til, at miljøbelastningen er så lav som mulig, indeholder den nemlig også en række funktionskrav, og det slår tydeligt igennem, forklarer Stine Müller, projektleder og testmedarbejder hos Tænk Forbrugerrådet.

Billigste maling dårligst i test

I testen sammenlignede Tænk dækkeevne, vaskbarhed, pris og afgivelse af flygtige forbindelser (VOC), som kan være uheldige at indånde. Tænk testede følgende malinger: B&J 10, Beckerplast, Domestic, Domestic Eco, Dyrup Dekstrem, Dyrup Standard, Home indoor, Jotun Lady Easy Clean, Sadolin, Silver Quality living, Stabile og Tendens 1.

Testen af maling gav følgende resultater:

  • Nr. 1: Jotun Lady Easy Clean. Tåler bedst rengøring og er god at bruge i rum som køkkenet, hvor der fx er mad- og kaffepletter. Malingen havde også en god dækkeevne og var god at male med. Pris 22. marts 2013: Fundet på nettet til  1.079 kr. for 10 liter.
  • Nr. 2: Silver Quality Living. Den mest dækkende maling. Den afgav mindre mængder af flygtige organiske forbindelser under hærdningen, men ikke efter 28 dage. Pris i 2011: 898 kr. for 10 liter.
  • Sidstepladsen: Stabile. Fik middelkarakterer på alle parametre. Til gengæld var det den billigste. Pris 22. marts 2013: 140 kr. for 10 liter. 

Billig maling kræver flere lag

Tænks test viste altså en klar sammenhæng mellem dækkeevne og pris.

- I det udvalg, vi testede, kunne vi se, at de bedste malinger ligger i den dyre ende. Men midterpriserne kan du også sagtens gå efter, da de ikke er markant dårligere. I bund og grund handler det om, hvor meget du gider male. Du kan godt bruge de billige malinger, men så skal du bare være indstillet på at have flere lag på for, at det dækker, siger Stine Müller.

Billigste maling tabte i BASTA-test

Andre tests har også vist, at billig maling sjældent er den bedste løsning, men også, at de dyreste malinger ikke altid er bedst. Bl.a. testede forbrugerprogrammet BASTA dækkeevnen for 4 forskellige typer vægmaling i 4 forskellige prisklasser:

  • Sadolin: 125 kr./l
  • Silvan: 80 kr./l
  • Flügger: 74 kr./l
  • Naturmaling: 59 kr./l

I testen blev Naturmalingen den klare taber, fordi den nærmest kunne skrabes af, efter at man havde malet med den. Flügger vandt testen, selv om den var noget billigere end den dyreste maling.

Billig maling mister glans

- En god maling kendetegnes ved en god vaskbarhed og en holdbar glans. Men en malings vaskbarhed kan du faktisk kun være sikker på, når du selv har testet den.

- En glans 30 er selvfølgelig mere vaskbar end en glans 10. Men skal du vælge mellem forskellige mærker af glans 10, er det svært på forhånd at vide, hvilken der er mest vaskbar. I vores test var det Jotun Lady Easy Clean, siger Stine Müller.

Jotun Lady Easy Clean var den dyreste maling, og en anden test af vægmaling, som Tænk lavede tilbage i 2008, viste også, at vaskbarhed og en holdbar glans i høj grad hænger sammen med pris. Billige malinger er nemlig ofte tilsat billigt plastikbindemiddel, kridt og andre fyldstoffer, og det gør, at glansen hurtigt ændrer sig, hvis du gnider på en væg, der er malet med den type maling.

Tjek indholdet af VOC, når du køber maling

Når du vælger maling til indendørs rum, bør du også være opmærksom på, om den kan være problematisk at indånde eller få på hænderne.

- Overordnet set klarede vægmalingerne i testen sig godt i forhold til indholdsstoffer. Vægmalinger er heller ikke de mest problematiske, når det kommer til afgivelse af flygtige, organiske forbindelser (VOC).

- Men indholdet af VOC er altid noget, man bør se efter, når man vælger maling. Ligesom man skal se på en malings MAL-kode. Den siger noget om, hvor stor sundhedsrisikoen er ved malingen, og hvor meget beskyttelse, du har brug for, siger Stine Müller.

Selvom du vælger miljømærkede produkter, er det altid en god idé at lufte meget ud i de første dage, efter du har malet. For hvis der er problemer med et produkt, vil det typisk være i starten.

Det skal du se efter på malingens emballage

VOC: Angiver afgivelsen af flygtige, organiske forbindelser. Der er forskellige grænseværdier for forskellige typer af maling. Mærkningen kan se sådan ud: Dette produkt indeholder max. 130 g VOC/l. EU grænseværdi for dette produkt (kat. A/b): 150 g VOC/l (2007).

Tjek grænseværdierne for VOC på forskellige malingstyper på Miljøstyrelsen.dk her

MAL-kode: Jo højere tal, jo højere sundhedsrisiko. Mærkningen kan se sådan ud. 00-1.

Tallet før stregen angiver risiko ved indånding. Skalaen går fra 00 til 5. Indendørs må der højst bruges produkter med MAL-koden 2- .

Tallet efter stregen angiver risiko ved kontakt med huden. Skalaen går fra 1 til 6. Et produkt med MAL-kode-1 er vandig, og der kræves ikke særlig beskyttelse. MAL-koder -2 og højere kræver brug af hudbeskyttelse (minimum handsker).

MAL-kode -3 og -4 betyder at produktet er allergifremkaldende eller ætsende og kræver brug af syreresistente handsker og beskyttelsesbriller.

Produkter mærket med -5 og -6 kan være allergifremkaldende eller kræftfremkaldende og kræver yderligere beskyttelse.

Kilde: Miljøstyrelsen