Malerpensler kan være dyre, men du behøver ikke at købe nye hver gang, du skal male, i stedet kan du genbruge penslerne ved at rengøre dem.

Vi giver dig først den overordnede opskrift på, hvad du skal gøre, og længere nede kan du specifikt læse, hvordan du renser og rengør henholdsvis en pensel, der er blevet brugt til vandbaseret maling (akrylmaling), lak, træbeskyttelse og oliemaling (alkydmaling) samt malerruller.

Hvordan får jeg mine pensler til at holde lidt længere?

Hvis du gerne vil have dine malerpensler til at holde, skal du gøre dem rene så hurtigt som muligt, efter at du er blevet færdig med at male.

Hvis du genbruger en pensel, skal du skylle den grundigt i vand, inden du skal bruge den, da det fjerner evt. overskydende penselhår og sæberester fra tidligere brug.

Vand og opvaskesæbe til vandbaserede produkter

Når du bruger akrylmaling, kan du rense dine pensler – og også maleruller – med varmt vand og opvaskemiddel. Det gælder også for vandbaseret lak eller træbeskyttelse. Det kan også være en fordel at benytte penselrens til særligt fastsiddende malingrester.

Penselrens (eller mineralsk terpentin) til oliebaserede produkter

Hvis malingen er oliebaseret, skal du bruge penselrens (eller evt. mineralsk terpentin). Generelt er det bedst at bruge penselrens, da det er mere miljøvenligt og mindre farligt at indånde end terpentin.

Undersøg markedet. Der findes mange forskellige typer penselrens med hver deres fordele. 

Penselrens kan i et vist omfang genbruges som rensemiddel. Hæld det ikke kloakken, når du er færdig, aflever det på din lokale miljøstation eller genbrugsstation.

Undgå iblødsætning og pres på penselhår

Pensler (og malerruller) må ikke stå i blød i vand eller opløsningsmidler i længere tid, da de efter et par dage bliver ødelagte. For at bevare penslens holdbarhed er det kun penselhårene, der skal stå i vand eller penselrens og ikke hele penslen.

Når du har renset penslen og skal opbevare den, må du aldrig lade den hvile på hårene, da den bliver skæv og unøjagtig at male med. Hæng den i stedet op, hvis det er muligt, eller stil den omvendt med hårene opad i en spand.

Læs altid på malerbøtten eller penselrens-flasken, hvordan du skal gøre pensler rene. Nogle produkter er blandet af både olie og vand, hvorfor det er vigtigt at vide, hvilket opløsning/rensemiddel, du skal bruge.

Hvordan renser jeg pensler til vandbaseret maling, lak eller træbeskyttelse?

 1. Skyl penslerne grundigt i koldt eller lunkent vand, indtil vandet er klart.

 2. Brug et syltetøjsglas, yoghurtbæger eller en anden slags beholder og fyld den med varmt vand og lidt opvaskemiddel.

 3. Sæt penslerne i blød i sæbevandet i et par minutter. Fjern evt. rester med fingrene eller en stiv børste.

 4. Skyl penslerne igen.

 5. Form penslerne med hånden, imens de er stadig er våde, og lad dem lufttørre.

 6. Smør efterfølgende penslerne ind i lidt linoliesæbe, opvaskesæbe, brun sæbe eller penselrens. Det vil holde dem bløde. 

 7. Skyl penslerne grundigt igennem med vand, før du bruger dem næste gang.

Hvis du bruger vandbaseret plastmaling – akrylmaling – kan du ved kortere pauser på op til en dag undlade at gøre penslen ren. I stedet kan du pakke penslen ind i lufttæt plastic (en pose eller film), uden at penslen bliver stiv. Men den må ikke ligge der i mere end 1-2 dage.

Du kan også smøre dine pensler ind i linoliesæbe, når du er færdig med malerarbejdet. Gnid først så meget maling af penslen som muligt og smør derefter penslen ind i linoliesæbe. Skyl herefter penslen grundigt med lunken vand. Hvis der stadig er maling tilbage i penslen, gnid da mere linoliesæbe ind og skyl efter med lunkent vand og gentag om nødvendigt processen, til penslen er fri for maling.

Du kan også bruge penselrens til vandbaserede produkter. Læs på penselrens-produktet, hvordan du renser penslerne.

Genbrug penselrens (og evt. terpentin)

Du kan genbruge penselrens og terpentin. Efter noget tid vil malerresterne synke til bunds. Derefter kan du hælde væsken over i en anden, lufttæt beholder, som du skal stille utilgængeligt for børn og mærke tydeligt, så ingen er i tvivl om, hvad beholderen indeholder.

Når du vil skaffe dig af med gammel penselrens, terpentin og/eller malerrester, må du IKKE hælde det i kloakken. Aflevér det som farligt affald hos din kommune. Se, hvor du kan aflevere det på Borger.dk.

Hvad gør jeg, hvis penslen er stiv?

Hvis du vil undgå stive pensler, gør da altid penslen ren efter brug i enten vand og sæbe, hvis du har brugt et vandbaseret produkt, eller penselrens, hvis det er oliebaseret. Du kan også bruge penselrens til vandbaserede produkter.

Gnid lidt opvaskemiddel ind i rullen eller penslen, når de er renset godt og grundigt, inden du lader den tørre. Skyl sæben grundigt ud, når du igen skal male, så der ikke sidder sulforester tilbage. Hermed har du en blød pensel/rulle klar til brug.

Red din pensel med brun sæbe

Hvis du har glemt at rengøre en pensel, og den derfor er blevet stiv, kan du ofte redde den ved at smøre den ind i fast, brun sæbe og pakke den ind i husholdningsfilm. Lad den ligge i et par dage, før du skyller den grundigt med vand.

Hvis du har brugt en pensel til oliemaling, og den stadig har nogle rester herfra, kan du også her smøre den ind i brun sæbe og så pakke den ind i plast eller sølvpapir. Efter 24 timer kan du sandsynligvis skrabe restmalingen af.

Du kan også bruge lidt penselrens for at bevare penslens blødhed. Der bør stå på penselrens-produktet, hvordan du både renser og opbevarer en pensel mest optimalt efter brug.

Når penslen eller en malerrulle tørrer, indeholder den små flager af maling og partikler. Slå den derfor imod en kant, inden du bruger den næste gang. Så undgår du at få snavs i malingen.

Hvordan rengør jeg en malerrulle?

Hvis du har brugt din rulle på et vandbaseret produkt, kan du gøre den ren på følgende måde:

 1. Fjern overskydende maling fra malerrullen ved at tørre den af på avispapir.
 2. Fyld en spand med varmt sæbevand.
 3. Fjern rullen fra skaftet og læg den i spanden.
 4. Vrid malerrullen flere gange med hænderne både nede i vandet og over vandet og skyl efter med rent vand.
 5. Sæt malerrullen tilbage på skaftet, når den er ren, og snur den hurtigt rundt for at fjerne overskydende vand. Ved at anvende denne ’centrifugalkraft’ forhindrer du, at hårene klumper sammen og dermed forringer rullens kvalitet.
 6. Gnid evt. lidt sulfo ind i malerrullen.
 7. Lad rullen lufttørre.

Hvis du har brugt oliebaseret maling, lak eller træolie, anbefaler Videncentret Bolius, at du afleverer din malerrulle på en genbrugsstation sammen med de tomme malerspande, da rengøringen vil kræve en del rensevæske eller terpentin. Det er ikke specielt godt for miljøet eller din pengepung – især, hvad angår terpentin.