Det er langt nemmere at rense vandbaseret maling af tøjet end oliebaseret. Men alt efter malingens farve, tøjets materiale og plettens størrelse, kan rensningen dog kræve en lidt hårdhændet behandling, og derfor er det vigtigste råd: Undgå at få maling på andet tøj end dit malertøj.

Når det er sagt, og ulykken er sket, så skal du starte med at skelne mellem vandbaseret og oliebaseret maling. Hvis du er i tvivl, om maling er vand- eller oliebaseret, kan du læse det på malingbøtten.

Sådan renser du vandbaseret maling af tøj

Hvordan får man våd, vandbaseret maling af tøj?

Det meste maling i dag er heldigvis vandbaseret, og får du en klat vandbaseret maling på tøjet,  skal du handle så hurtigt som muligt, da den våde maling er lettest at fjerne. 

 1. Tør og dub mest muligt maling af med papir. Brug papir, der alligevel skal smides ud, eller lidt køkkenrulle. Dub, indtil du ikke kan suge mere maling op. 
 2. Skyl med vand. Skyl og massér så meget maling ud af tøjet, som du kan. På samme måde, som du ville rense en malerrulle. Hvis du er heldig, kan du skylle alt malingen ud af tøjet allerede her.
 3. Put fast brun sæbe på pletten. Hvis du ikke kan skylle pletten helt væk, kan du putte en klat fast brun sæbe på. Massér sæben ind i tøjet med hænderne. Husk at bruge handsker, da brun sæbe kan irritere din hud. Fold tøjet sammen om pletten og lad den brune sæbe sidde natten over.
 4. Læg tøjet i blød i vand.  Gør pletten og den brune sæbe våd, massér sæben godt ind og lad tøjet ligge i blød i en dags tid. Hvis det er muligt, skal dy nøjes med at lægge området med malerpletten i blød.
 5. Skyl tøjet godt i koldt vand.
 6. Gentag iblødsætningen, hvis pletten stadig ikke er forsvundet, og skyl igen med koldt vand.
 7. Vask tøjet på normal vis, enten i hånden eller i vaskemaskine efter tøjets normale vaskeanvisninger. 
 8. Aflever tøjet til professionel rens. Hvis alt andet glipper – eller du har fået en stærk farve som rød på en hvid skjorte - så aflever tøjet til rens hos et renseri. De har stor erfaring med alle slags pletter og ved, hvad der skal til.

Fjern tørre pletter af vandbaseret maling fra tøj

 1. Put tøjet i en plastikpose og massér med fingrene på malingpletten gennem plastikken. Masser så meget af malingen af, som muligt.
 2. Vask tøjet i vaskemaskinen. Hvis du fik masseret pletten helt eller næsten væk, så vask tøjet i hånden eller i vaskemaskinen på normal vis og efter tøjets vaskeanvisninger. Hvis du synes, at der stadig er en del maling tilbage, så følg samme fremgangsmåde, som ved pletter af våd maling.

Sådan renser du oliebaseret maling af tøj

 1. Brug samme fremgangsmåde som ved pletter af vandbaseret maling. Hvis pletterne er genstridige, kan du forsøge med et opløsningsmiddel som terpentin, som dog er kraftigt og mere miljø- og sundhedsskadeligt. Når du arbejder med terpentin, skal du altid bruge handsker, åbne et vindue og sørge for god udluftning.
 2. Dup genstridige pletter med terpentin på en klud eller svamp. Fortsæt, indtil pletten er væk. Skyl tøjet i koldt vand mange gange for at få skyllet al terpentin ud af tøjet.
 3. Er det svært, at få lugten ud af tøjet? Så vask det i hånden i vaskemiddel og skyl efterfølgende tøjet mange gange i koldt vand eller lunkent vand, hvis tøjet kan tåle det.
 4. Når tøjet ikke lugter af terpentin mere efter ovenstående trin, så vask tøjet i vaskemaskinen, på normal vis og efter tøjets vaskeanvisninger.
 5. Aflever tøjet til professionel rens. Som ved pletter af våd maling - hvis alt andet glipper, så aflever tøjet til rens hos et renseri, der har stor erfaring med alle slags pletter og ved, hvad der skal gøres.

Husk, at rester fra opløsningsmidler som terpentin skal afleveres som miljøfarligt affald på genbrugsstationen.