Det kan være rigtig irriterende at finde hvide striber på sit mørke tøj efter en tøjvask. Der findes flere mulige løsninger og forklaringer på problemet.

Hvor kommer de hvide striber på tøjet fra?

Hvide striber på mørkt tøj skyldes oftest vaskepulver, der ikke er opløst ordentligt. Vasker du på 40 grader eller under, kan sæberester på tøjet skyldes, at vaskemidlet ikke bliver opløst ordentligt ved lavere temperaturer. 

Undersøg derfor, om dit vaskepulver er beregnet til lave temperaturer. Problemet med hvide striber kan ifølge vaskemiddelproducenten Neutral også skyldes overdosering af vaskemiddel.

Fire gode råd til tøjvask

  1. Vask kulørt ved 40 grader eller 30 grader. Vask hvidt tøj ved 60 grader.
  2. De fleste bakterier og støvmider dør ved 60 grader. Derfor bør sengetøj, håndklæder, karklude, undertøj og tøj, der kan indeholde bakterier eller støvmider, vaskes også ved temperaturer over 60 grader.
  3. Sjællænderne, østjyderne og fynboerne skal komme dobbelt så meget sæbe i vaskemaskinen i forhold til sønder- og vestjyderne for at få tøjet rent. Det skyldes vandets hårdhed i disse områder.
  4. Fyld maskinen godt op og sorter tøjet efter farve. Hvidt og lyst tøj kan fint vaskes sammen, ligesom kulørt tøj ikke behøver blive sortereret efter farve.

Kilde: FruGrøn.dk, Forbrugerrådet Tænk og Samvirke.

Foruden overdosering og vask ved for lav temperatur, kan hvide striber også være en følgevirkning af flere sammenlagte faktorer. På grund af skrappe miljøkrav til vaskemaskiner er vandmængden til skylning minimal. Samtidig er det blevet forbudt at anvende fosfater i vaskepulver.

Denne kombination kan ifølge en tidligere sag hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens også være årsagen til problemet.

I den pågældende sag hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen havde en forbruger klaget over en vaskemaskine, der på trods af gentagne servicetjek blev ved med at efterlade hvide sæberester på mørkt tøj.

Ifølge sagens afgørelse udtalte en sagkyndig, at ca. 70 procent af alt sort tøj vasket i nyere maskiner kan have sæberester på sig efter vask. Den sagkyndige vurderede også, at det ikke er muligt at købe en vaskemaskine, som gør det muligt helt at undgå sæberester på sort tøj.

Hvad kan du gøre for at undgå hvide striber efter vask?

Den gode nyhed er, at de hvide striber som regel ikke er permanente. Hvis de hvide striber er forårsaget af sæberester fra vaskemaskinen, bør striberne forsvinde, når du vasker tøjet igen på en anden temperatur eller med et andet vaskemiddel.  

  • Vend tøjet på vrangen, når du vasker
  • Undgå at fylde vaskemaskinen til randen
  • Undersøg, om du bruger det rette vaskemiddel til den temperatur, du vasker på
  • Vask særligt sart, mørkt tøj med flydende vaskemiddel fremfor vaskepulver
  • Sørg for, at du hverken over- eller underdoserer vaskemidlet, men doserer korrekt i forhold til mængden af tøj og vandets hårdhed. Det er bedre for miljøet

Virker intet af ovenstående, kan du få en servicetekniker til at kigge på din vaskemaskine for på den måde at udelukke muligheden for, at de hvide striber er vaskemaskinens skyld.