Hvorfor får du brune kalkstriber i toilettet?

De brune striber i toilettet består af kalk og jernforbindelser. De kommer fra vandet og afsættes, når der skylles ud i toilettet.

Hvis du bor i et område med meget hårdt vand, vil du sandsynligvis opleve større problemer med brune striber i toilettet. Drikkevands hårdhed er nemlig et udtryk for indholdet af kalk og magnesium.

I Midtjylland er vandet meget blødt (4-8 dH), mens det i visse københavnske områder er hårdt til særdeles hårdt (20-30 dH).

Rengøring af toilet - sådan fjerner du kalk og brune striber

Tid: 30 minutter

  • Svup vandet ud af toiletkummen. Hvis der er brune striber under vandoverfladen, kan du bruge en svupper til at pumpe vandet ud først.

  • Bland dette i en sprayflaske: 1 dl eddikesyre 32 % med 4 dele vand.

  • Sæt toiletpapir på striberne, og spray blandingen på, så papiret klistrer til kummen. Husk at bruge handsker og udluftning i forbindelse med spray. Lad det virke nogle timer eller natten over.

Hvis blandingen ikke tager kalken, kan du forsøge dig med wc-tabletter, der fjerner kalk og snavs i kummen. Du kan også prøve et middel med fosforsyre som fx Fluren 33 eller Borups kalk- og rustfjerner. Er de brune striber rust, kan de nemt fjernes med en pletfjerner til rust fx Magica.

Brug vaskepulver eller pimpsten til at fjerne kalk

Nu burde dit toilet være uden brune striber – men hvis der stadig er brune striber i toiletkummen, kan du forsøge dig med dette trick:

  • Lav denne blanding: 2 spsk. vaskepulver til hvid vask og 1 liter kogende vand. Det er vigtigt, vandet er varmt - vaskepulverets blegende effekt virker først rigtigt, når vandet er over 60 grader.
  • Dyb toiletbørsten i blandingen og skrub toilettet godt.
  • Lad blandingen virke nogle minutter.

Du kan også bruge en pimpsten til at slibe striberne af med. 

Undgå, at de brune striber kommer igen

Vil du gerne undgå de brune striber - og slippe for at rengøre dem, så skal du holde rent frem for at gøre rent. Det er sådan, du forebygger brune striber i toilettet.

  • Skrub toiletkummen hver dag med en børste uden brug af rengøringsmidler.
  • Tjek, om vandet løber, efter cisternen er fyldt op. Hvis vandet løber, kommer striberne hurtigere, og toilettet skal repareres. Tjek, om vandet løber ved at sætte et stykke toiletpapir på den øverste kant, hvor vandet løber ind, og se om det bliver vådt.
  • Rengør toilettet en gang om ugen med WC-rens, gerne miljømærket. Lad midlet virke nogle timer eller natten over.