Brunlige eller gule striber i toilettet kan minde om rust, men i virkeligheden er det okker, en blanding af forskellige jernmineraler, eller mangan-forbindelser, der sammen med kalk i vandet sætter sig på toiletkummen, når der skylles ud i toilettet.

Okker er ikke giftigt eller farligt, men de farvede striber pynter ikke lige frem i et wc.

Kan cola fjerne rust i toilettet?

Cola kan muligvis fjerne de gule eller brune streger i toilettet, men det er ikke nogen god idé at bruge cola.

Godt nok er der syre i cola, der kan være med til at nedbryde rusten, men der er også farvestoffer i cola, så du risikerer at gøre striberne i toilettet mørkere.

Hvordan kommer du så af med rust i toilettet?

For at slippe af med de gule eller brune streger, skal du fjerne kalken.

  1. Lav en blanding af 1 dl eddikesyre 32 % og 4 dele vand i en sprayflaske.
  2. Sæt toiletpapir på striberne, og spray blandingen på, så papiret klistrer til kummen. Husk at bruge handsker og udluftning i forbindelse med spray. Lad det virke nogle timer eller natten over.

Du kan også forsøge dig med en blanding i forholdet 50 gram citronsyre til ca. 1 liter lunkent vand.

Hvis rusten sidder under vandoverfladen, kan du pumpe vandet ud med en svupper og dernæst følge ovenstående vejledning.

Er det ikke nok til at fjerne rusten, kan du prøve wc-tabletter, der fjerner kalk og snavs i kummen. Du kan også prøve et middel med fosforsyre eller en pletfjerner til rust.

Du kan også bruge en pimpsten til at slibe striberne af med.

Hvis der stadig er striber i toiletkummen, kan du gøre følgende:

  1. Lav en blanding af 2 spsk. vaskepulver til hvid vask og 1 liter kogende vand. Det er vigtigt, at vandet er varmt - vaskepulverets blegende effekt virker først rigtigt, når vandet er over 60 grader.
  2. Dyp toiletbørsten i blandingen og skrub toilettet godt.
  3. Lad blandingen virke nogle minutter.

Hvordan slipper du for rust i toilettet?

Du kan forebygge, at der kommer farvede striber i toilettet ved dagligt at skrubbe wc-kummen med en toiletbørste uden brug af rengøringsmidler. En om ugen skal du rengøre toilettet med wc-rens. Lad det sidde nogle timer eller natten over.

Oplever du store problemer med rust i toilettet, kan det skyldes, at toilettet løber, selv om det kan være svært at se. Tjek, om vandet løber ved at sætte et stykke toiletpapir på den øverste kant, hvor vandet løber ind, og se om det bliver vådt.

Få straks ordnet toilettet, hvis det løber – du kan enten gøre det selv eller få en vvs’er til at gøre det – da et løbende toilet kan koste mange tusinde kroner om året.