Hvis du vil slippe for kalkbelægning på dine fliser i brusebadet, er det bedste, du kan gøre, at tørre fliserne af, hver gang du har været i bad. Gør du det, kan der gå flere år, før du skal afkalke fliserne.

Gør sådan efter hvert brusebad:

 • Skrab fliserne med en skraber (eller svaber eller squiser, som det også kaldes).
 • Tør af med klud eller håndklæde.
 • Luft ud med gennemtræk i 5-10 minutter.

Hvad er surt opvaskemiddel?

Surt opvaskemiddel er opvaskemiddel med en ph-værdi på 4-4,5. Opvaskemidlerne indeholder typisk citronsyre eller mælkesyre, men det er ingen garanti, for der findes også opvaskemidler med citronsyre eller mælkesyre, der har en ph-værdi på 6.

Varianten med en pH-værdi på 4 til 4,5 er mest effektiv sammenlignet med produktet med en pH på 6. Så kig en ekstra gang på deklarationen, inden du køber opvaskemidlet.

Videncentret Bolius' rengøringsekspert, Michael René, har i 2021 tjekket 23 opvaskemidler, og her havde følgende midler en ph-værdi på omkring 4-4,5:

Salling Fri (klar), Vel Ultra, Hello Sensitive (klar), Irmas (klar), Ânglemark (klar), Aloe Vera Coop (grøn), Lemon Coop (gul) og Coop 365 Minirisk (klar).

Hvilket rengøringsmiddel kan fjerne kalk?

Selvom fliserne rengøres efter hvert bad, kan der komme belægninger på badeværelsesfliser, som kræver specialbehandling et par gange om året. Det betyder, at du vaske fliserne med en god sæbe og afkalke dem.

OBS: Det er dog ikke alle materialer, der kan tåle kalkfjerningsmidler. Natursten som terrazzo, marmor, granit o.lign. indeholder helt naturligt kalk, og her risikerer du at fjerne selve overfladen på stenene, hvis du bruger et afkalkningsmiddel.

Afkalkning af almindelige fliser kan klares med en opløsning med eddike, klar eddikesyre eller citronsyre. Der kan også anvendes forskellige former for afkalkningsmidler målrettet afkalkning af fliser, men vi anbefaler de enkle og velkendte afkalkningsmidler som klar eddikesyre eller citronsyre.

Lav dit eget rengøringsmiddel, der fjerner både kalk og snavs og er billigere og mere miljøvenlige end de traditionelle rengøringsmidler, sådan:

 • 2 dl surt opvaskemiddel
 • 1 dl hvid husholdningseddike eller ½ dl eddikesyre

Dette rengøringsmiddel fjerner både kalk og fedtbundet snavs, og er derfor også velegnet til rengøring af håndvask. Brug ikke brun eddike, der indeholder sukkerstoffer.

Sådan fjerner du kalk fra fliserne

Det skal du bruge:

 • Glasskraber
 • Skuresvamp
 • Børste
 • Klud
 • Rengøringsmiddel eller afkalkningsmiddel

Sådan gør du:

 1. Skrab fliserne med en glasskraber. Det er ofte de nederste fliser, der er mest kalkbelægning på.

 2. Sprøjt vand på fliserne, så fugerne mættes med vand.

 3. Smør rengøringsmidlet på fliserne med en skuresvamp, og lad det virke, til belægningen er opløst, ca. 5-30 minutter.

 4. Skrub fliserne med en børste og skyl efter med rent vand.

 5. Tør efter med en blød klud eller et tørt og rent viskestykke.

Skyl fuger med vand, før du afkalker fliser

Hvis du bruger eddike og andre former for syre til at rengøre fliserne, kan det give problemer med fugerne mellem fliserne, da fugerne ikke kan tåle syre. Du kan dog undgå problemer ved at skylle fugerne med koldt vand forinden, så de bliver mættet med vand, så de kanikke opsuge syren.

Brug knofedt til snavs i fugerne 

Til snavs i fugerne er det en god løsning at bruge følgende:

 • Universalrengøringsmiddel (uden tilsat syre – tjek varedeklarationen)
 • En skuresvamp, en tandbørste eller en fugerenser.
 • En god portion knofedt. 

Det er som oftest nok til den almindelige rengøring, men hvis du har meget skimmelvækst på dit badeværelse, kan det være nødvendigt at bruge Rodalon. 

Skimmelsvamp er et tegn på, at der trænger til at blive luftet mere ud på badeværelset. 

Hvordan fjerner du kalk omkring afløbet?

 1.  Mæt fliser og fuger med vand.
 2. Smør en mild eddikesyre-opløsning (2 dl surt opvaskemiddel og ½ dl eddikesyre) på fliserne, men ikke på fugerne.
 3. ’Fedt’ gulvet til igen ved at vaske efter med vand og sæbespåner.

Rengør risten på afløbet således:

Tag den af og læg den i en opløsning med 3 dl vand og 1 dl eddikesyre.

Hvordan fjerner du kalk fra terrazzo og marmor?

Terrazzo og marmor tåler ikke syre, så her er forebyggelse suverænt det bedste. Brug samme metode som ved de andre fliser med at skrabe vandet væk, tørre af og lufte ud, så der ikke sætter sig kalkpletter.

Det er også en god idé at rengøre marmor- og terrazzofliser med et sæbebaseret rengøringsmiddel (pisk fx 1 dl sæbespåner op i 5 liter varmt vand), så der dannes en fedtsæbefilm på overfladen. Det giver en god patina og en glat overflade, så fliserne bliver mindre modtagelig for smuds og kalkbelægninger.

Hvis der er er kommet kalkbelægninger på marmor- eller terrazzofliserne, kan du prøve at slibe dem væk med en blå eller grøn skuresvamp og måske lidt skurepulver.

Du kan også bruge et specialrengøringsmiddel til marmor og terrazzo, fx Marmorrens fra Matas. Det indeholder dog TAED (Tetranatriumethylendiamintetraacetat) som kalkopløser. Midler med TAED kan ikke miljømærkes, da stoffet er problematisk i det vandlige miljø.

Skyl grundigt efter med vand bagefter.

Hvad kan ellers fjerne kalk fra fliser?

En læser foreslår at bruge toiletrens til afkalkningen. En test, som rengøringsekspert Anne Grete Rasmussen (Fru Grøn) har lavet, viser, at det fjerner kalk og smuds i brusekabinen, og da man kan købe meget billige, miljømærkede toiletrengøringsmidler, er ideen god at prøve. Husk at bruge handsker.

Er kalkbelægningen meget kraftig, findes der afkalkningsmidler med stærke syrer som fosforsyre og sulfaminsyre. De er dog oftest fyldt med tilsætningsstoffer, som kan være skadelige både for sundhed og miljø, og bør ikke anvendes på armatur og natursten i brusekabinen. Tjek på etiketten på afkalkningsmidlet, om det indeholder fosforsyre. Fosforsyre kaldes også orthophosphorsyre eller phosphorsyre. Vær opmærksom på, at nogle toiletrensemidler også kan indeholde fosforsyre.

Undgå at spraye med afkalkningsmidler og syre, da det er skadeligt for luftvejene.