Generelt for alle pletter gælder, at jo hurtigere pletten renses og behandles, jo større er chancen for, at den kan fjernes helt.

Tekstilrens af sofa

Pletfjerning på møbler som en sofa er lidt anderledes end på fx tøj, da du skal undgå, at stoffet bliver alt for vådt, så vand og rensemiddel ikke siver ned i sofaen. Det er naturligvis en del lettere, hvis sofaens betræk kan tages af og vaskes.

I det følgende har rengøringsekspert Anne Grete Rasmussen taget udgangspunkt i pletter på en stofsofa - de samme råd kan bruges til pletter på tæpper.

Inden du vælger metode til at fjerne pletter fra din stofsofa, er det en god idé at tjekke:

 1. Hvilken slags plet er det? (fx ketchup, blod, fedt)
 2. Hvilket materiale sidder pletten på?(fx bomuld, uld eller syntetisk stof)
 3. Tåler materialet vask i maskine ifølge produktinformationen? Spørg evt. forhandleren, hvis du er i tvivl.
 4. Hvilke rengøringsmidler kan materialet tåle ifølge produktinformationen?

Video: Rengøring af sofa

Hvilket materiale sidder pletten på?

Alt efter hvilket materiale din sofa er lavet af, er der nogle overordnede råd, du med fordel kan følge:

Rensning af sofa af bomuld

Mange sofaer har et betræk af bomuld eller bomuld med blandingstekstiler, som kan tages af og vaskes ved 40 eller 60 grader. Kan betrækket tages af, er den nemmeste og mest effektive metode til at fjerne pletten at opsuge så meget af pletten, du kan (med mindre det er tusch eller kuglepen - se afsnit om dette), hvorefter du forbehandler pletten med lidt flydende vaskemiddel og vasker stoffet i vaskemaskinen.

Rensning ruskindlignende stof (Alcantara)

Er din sofa lavet af det meget rengøringsvenlige Alcantara, et ruskindlignende stof der er fremstillet af polyester og polyurethan, kan du typisk fjerne de fleste pletter ved let aftørring med fugtig klud. Har pletten sat sig fast, kan du prøve med metoderne herunder.

Rensning af sofa af uld

Friske pletter på uld er forholdsvis nemme at fjerne med metoderne herunder. I mange tilfælde vil det spildte ikke trænge ind i fiberen, da den er omsluttet af et lag af lanonin (fedtstof). Når der skal fjernes pletter fra uld, må der ikke gnides for kraftigt, da ulden kan filte.

Rensning af sofa

Den hurtige metode

Hvis du er hurtig og heldig, kan du ofte fjerne en plet helt med det samme ved at skrabe det værste af (fx syltetøj), suge så meget du kan op med køkkenrulle (fx ved rødvin eller urin), tørre med en fugtig klud opvredet med lidt opvaskemiddel og til sidst opsuge fugtigheden med køkkenrulle eller en blød klud.

Går pletten ikke helt af, og kan stoffet tages af og vaskes i maskine, kan du forbehandle pletten ved at smøre lidt flydende vaskemiddel på, lade det virke en time og vaske i maskinen ved 40 grader. Så går pletten typisk væk.

Sådan fjerner du genstridige pletter fra sofaen

 1. Skrab og tør friske pletter op. Skrab fx med en kniv og sug meget flydende pletter op med køkkenrulle.

 2. Støvsug sofaen, inden du går i gang med pletfjerning, for at undgå skjolder, når sofaen er blevet helt tør igen.

 3. Test rensemidlet (se herunder hvilke rensemidler) et ikke synligt sted for at tjekke, om stoffet ændrer farve ved behandlingen

 4. Bearbejd pletten med rensemidlet. Brug skum- eller dub-rensning alt efter, hvilken plet det er. Se mere om dette under de enkelte plettyper. Bearbejd altid fra plettens yderkant og ind imod midten - på den måde kan du undgå skjolder. Brug en svamp, en blød børste (fx en ny opvaskebørste) eller rene klude dyppet i rensemidlet.

 5. Opsug fugten med bløde bomuldsklude. Dub forsigtigt med kludene, så du ikke skubber fugt ned i sofaen. Det er vigtigt, at al fugt bliver suget op, så stoffet ikke bliver stift.

 6. Dup evt. efter med rent vand og opsug igen fugten.

 7. Gentag processen med punkt 4-6, hvis pletten ikke er væk.

 8. Støvsug, når området igen er tørt, så rester af rensemiddel suges ud.

Sådan laver du dit eget pletfjerningsmiddel

Til at fjerne pletter på sofaen kan du bruge færdigblandede pletfjerningsmidler  til sofa og tæpper, tæppeshampoo (også til stof-sofaen), eller ved at bruge nogle af de rengøringsmidler, der måske allerede står i dit skab.

Det sidste er ifølge Anne Grete Rasmussen både billigst, nemmest og bedst for både det indendørs og udendørs miljø, da der typisk er færre kemikalier i det, du selv blander. Opvaskemiddel indeholder eksempelvis blot tensider (sæber) i vand og måske noget farve eller duft alt efter, hvad du vælger.

Skumrens

Til de fleste pletter, undtaget tusch og kuglepen, er det bedst at bruge skumrensning. En tyk skum opsamler nemlig smudsen, og forhindrer i højere grad, at det synker ned i stoffet på sofaen.

Du skal bruge:

 • ½ liter lunken vand
 • 1 spsk. opvaskemiddel

Sådan gør du:

 1. Pisk blandingen sammen med et piskeris eller en elpisker, så det bliver en tyk skum.
 2. Bearbejd pletten med skummet med en blød børste eller en svamp, så det kommer lidt ned i pletten.
 3. Følg processen som beskrevet i de 8 punkter ovenfor. Husk at bearbejde skummet ind i pletten, som beskrevet i punkt 4 ovenfor, og tør efter med tørre, rene, bløde klude, som fx et gammelt viskestykke. Gentag processen til pletten er væk.

Rens af genstridige pletter og skjolder

Nogle plettyper kræver måske en smule mere arbejde. Herunder får du tips til at fjerne pletter fra chokolade, te, blod, rødvin, ketchup, sovs, tusch og kuglepen.

Fjern pletter fra chokolade

Skrab evt. chokoladerester af med en kniv. Bearbejd pletten men lunkent vand tilsat ufarvet opvaskemiddel (1tsk. pr. 1 dl vand) og et par dråber salmiakspiritus.

Fjern pletter fra te

En frisk plet kan som regel fjernes ved at duppe den op med køkkenrulle eller en mikrofiberklud og derefter rense den med rent vand. Hvis det ikke lykkes, kan man behandle pletten med skum af ”opvaskevand”, som beskrevet ovenfor – 1 spsk. opvaskemiddel pr. liter lunkent vand. Er der mælk eller fløde i kaffen, må den efterfølgende behandles (som en fedtplet) med vand tilsat salmiakspiritus (1 tsk. pr. 1 dl vand).

Video: Fjern blodpletter

Dub-rens

Til pletter, hvor du skal bruge fx sprit, rensebenzin eller saltopløsning i stedet for skum som fx ved kuglepen, tusch og blod, skal du dubbe pletten, så rensevæsken ikke synker for langt ned i sofaen.

Sådan gør du:

 1. Dub rensemidlet på med en blød klud – også her bearbejdes pletten fra yderkanten og ind mod midten.
 2. Følg processen som beskrevet i de 8 punkter ovenfor.

Ved begge metoder bruges masser af køkkenrulle og bløde, gamle klude.

Sådan renser du blodpletter

Brug dub-rens.

 1. Følg punkt 1-3 som beskrevet ovenfor
 2. Dub pletten med en blanding af 1 dl koldt vand og 1 spsk. fint salt
 3. Dup herefter pletten med et rensemiddel af ½ liter lunkent vand og 1 spsk. opvaskemiddel
 4. Følg punkt 5-8 som beskrevet ovenfor.

NB! Det er vigtigt at bearbejde blodpletter hurtigst muligt. Gamle blodpletter er meget vanskelige at fjerne, specielt på lyse stoffer.

Ekstra tip til dine rødvinspletter

Det er vanskeligt at fjerne gamle rødvinspletter specielt på lyse stoffer. Hvis pletten er gammel, kan du forsøge dig med at dubbe glycerin på stoffet og lade det blive natten over. Læg et stykke farveløst plast på, fx en frostpose, så det ikke tørrer ind. Sug herefter op med køkkenrulle, dub med rent vand og sug op igen.

Sådan renser du rødvinspletter

Brug skumrens.

 1. Følg punkt 1-3 som beskrevet ovenfor
 2. Fortynd pletten med lidt vand, og opsug igen med køkkenrulle
 3. Bland et rensemiddel som beskrevet under ”Skumrens”
 4. Bearbejd pletten som i punkt 4 og 5
 5. Fortynd igen med vand, sug op og bearbejd med rensemiddel – gentag denne proces til pletten er væk
 6. Følg punkt 6-8

Video: Sådan fjerner du rødvinspletter

Sådan renser du ketchuppletter

Brug skumrens.

 1. Følg punkt 1-3 som beskrevet ovenfor
 2. Dub pletten med vand, og lad den bløde op et par minutter
 3. Bland et rensemiddel som beskrevet under ”Skumrens
 4. Fortynd med vand, sug op og bearbejd med rensemiddel – gentag til pletten er væk
 5. Følg punkt 5-8.

Video: Rengør ketchuppletter

Sådan renser du sovsepletter

Brug dub-rens.

 1. Følg punkt 1-3 som beskrevet ovenfor
 2. Dub pletten med et rensemiddel af:
 3. 1 dl vand
 4. 2 tsk. salmiakspiritus (8 %)
 5. Fortynd igen med vand, sug op og bearbejd med rensemiddel – gentag, til pletten er væk
 6. Følg punkt 5-8

Video: Fjern sovsepletter

Sådan renser du tusch-/kuglepenspletter

Brug dub-rens.

 1. Dub husholdningssprit på pletten, det opløser den. Test evt. spritten på et ikke synligt sted først.
 2. Dub med rent vand på pletten, det fjerner sprit og smuds
 3. Sug op med køkkenrulle eller bløde klude
 4. Følg punkt 6-8.

NB! Det kan tage lang tid at fjerne pletter med tusch og kuglepen, og det er ikke ualmindeligt, at du må rense 3-4 gange afhængig af, hvor gammel pletten er.

Video: Sådan fjerner du pletter fra tusch og kuglepen

Pas på med gamle pletter

Ugegamle pletter kræver tålmodighed, da pletterne suges længere og længere ind i fibrene med tiden, og dermed bliver vanskeligere at hive ud igen. Processen skal gentages flere gange, og nogle gange er det bare umuligt at fjerne pletterne.

Særligt en lys, ensfarvet sofa kan være svær at pletrense. Er pletterne forholdsvist små, kan du overveje at sætte nogle kreative stofapplikationer på hynderne i stedet med små blomster, dyr, eller hvad du synes er fint. Det skal besluttes INDEN pletrensning, da selve pletrensningen i nogle tilfælde kan gøre pletten værre – og større.

En ældre, snavset sofa kan desuden få en ”ren plet”, altså et område hvor der er lysere og renere, der hvor du har renset. Så her skal du overveje, om det er bedre at dække pletten på anden måde, med mindre hele betrækket kan tages af og puttes i vaskemaskinen.