Selvom dine døre er gamle, så tøv en kende med at udskifte dem. Hvis de stadig fungerer godt, er det nemt og billigt at forny dem med en gang maling.

Værktøj

  • Malerrulle, fx en velourrulle
  • Børste
  • Tør klud
  • Evt. støvsuger
  • Sandpapir
  • Giraf (slibeværktøj)

Materialer

  • Maling
  • Afdækning

Sådan maler du din dør

1
Start med at løsne dørrosetterne
Først skal du gøre døren klar. Start med at afmontere rosetter og dørhåndtag. Dørens overflade bliver mest jævn og pæn, hvis du fjerner håndtagene - og samtidig undgår du at få maling på håndtagene.
2
Slib døren
Start med at vaske døren med varmt vand og grundrens, hvis den er snavset. Gør det evt. to gange, hvis døren er meget beskidt, fx hvis den har stået længe på et loft eller i et skur. Slib herefter døren. Det er nemlig vigtigt, at dørens overflade bliver ru, så malingen kan binde på den ellers glatte overflade.
3
Tør støvet af
Sørg for, at alt slibestøvet er væk, inden du begynder at male. Brug en børste, en tør klud og evt. også støvsugeren.
4
Husk at dække gulvet
Dæk gulvet af under døren, inden du maler. Derved undgår du at dryppe på gulvet - og du kan også køre malerrullen helt ned i bunden af døre uden at skulle frygte at ramme gulvet.
5
Start med grundmaling
Først skal døren grundes, så den mørke farve dæmpes, inden den endelige finish skal påføres døren. Vi anvendte en velourrulle, som giver en jævn overfade uden striber, som fx pensler efterlader. Kun, hvis du anvender en alkydmaling (oliemaling), kan du bruge en pensel, da denne type maling let flyder sammen og danner en plan overflade.
6
Mal også dørkanten
Husk også kanten på døren - og brug både rullen på siden af døren og på kanten. Det er bedst helt at fjerne dørhåndtagene, men hvis du ikke vil skrue dem af, er det fortsat bedst også at bruge malerrullen omkring dørgrebet, da det giver et mere ensartet udsende end en pensel gør. Hvis der kommer maling på rosetten eller håndtaget, kan du tørre malingen af, mens den stadig er våd.
7
Mellemslibning
Når grunderen er tør, skal døren slibes, så ujævnheder fjernes. Vi anvendte en giraf (det viste slibeværktøj), som giver en jævn slibning.
8
Slib også kanten
Husk at slibe kanterne, så du får en pæn afslutning på dørens sider.
9
Fjern slibestøvet
Når døren er grundet, skal den tørre, inden du kan male det sidste lag. Husk at børste eller støvsuge døren inden sidste lag maling.

Reparer døren: Maling, hængsler og håndtag

Nu har du en flot, hvid dør, der pryder de fleste hjem. Hvis døren har andre skavanker, fx løse hængsler eller løst håndtag, kan du med fordel løse disse samtidig. 

I de fleste tilfælde kan du sagtens reparere din gamle dør, så den holder længere. Det er både til gavn for din pengepung og miljøet, hvis du kan undgå at købe en ny dør.