Du kan få en skøn siddeplads i haven, hvis du placerer en havebænk rundt om et træ, der giver skygger. Det er ikke så svært at lave bænken selv - bare følg vejledningen her i artiklen.

Hvad koster det at bygge din egen havebænk?

Denne havebænk har koster ca. 1.000 kr. Prisen er fordelt på 1,5 liter udendørsmaling til ca. 400 kr., fyrretræ til ca. 550 kr. og skruer for ca. 50 kr.

Billedguide: Sådan bygger du en havebænk

Først skal du vælge et egnet træ at placere bænken rundt om.

Følg derefter guiden i billedserien herunder.

Værktøj

  • Sav
  • Skruemaskine
  • Tommestok (målebånd)
  • Vaterpas

Materialer

  • Sandpapir
  • Træbrædder
  • Maling
  • Skruer

Sådan bygger du en havebænk rundt om et træ

1
Byg rundt om træet
Denne bænk er bygget i sektioner, og udgangspunktet er seks lodrette bænkben, som holdes sammen og forbindes af vandrette brædder, som så udgør sædet.
2
Så skal der bygges
Sådan ser bænkbenene ud. Til dette træs størrelse (stammediameteren er ca. 50 cm) passer det fint med seks bænkben. Til meget store træer, med en større diameter på stammen, kan du med fordel bruge flere ben, men så bliver vinklerne selvsagt anderledes, end det som vises her.
3
Byg seks bænkben
Start med at save delene til bænkbenene. Du vælger jo selv, hvor bredt dit bænksæde skal være. Men hvis du vil bygge bænken på billedet, skal du bruge: 12 stk. bagben, 50 cm lange i fyrretræ i 21x70 mm. 12 stk. forben, 50 cm lange i 21x44. 6 stk. overtværliggere, 52 cm lange i 21x44. 6 stk. undertværliggere, 52 cm lange i 21x44.
4
Saml en sektion med tre bænkben
Det er lettest at bygge bænken ved først at lave to separate sektioner. En sektion laves af tre par bænkben, som sættes sammen ved hjælp af siddebrædderne som vist på billedet.
5
Mal og sav
Når de to sektioner er færdige, stilles de på hver sin side af træet. Nu kan der lægges siddebrædder ud imellem de to sektioner. Sav derefter siddebrædderne til med god margin. Læg dem derefter ud på benene og sav i en 60-graders vinkel. Som det ses, har vi her valgt at grundmale træet før dette trin.
6
Afprøv bænkdelene rundt om træet
Placér siddebrædderne, så du får komplette sektioner, som du kan prøve at sætte rundt om træet. Vent med at save siddebrædderne til den sidste sektion, før alle de andre er færdige og afprøvede.
7
Tilpas bænken til den ujævne græsplæne

Sav bænkbenene til, så de passer til den evt. ujævne jord rundt om træet. En siddehøjde på 45 cm er som regel passende.

8
Få bænken i vater

Brug et langt bræt og et vaterpas til at gøre sektionerne vandrette. Sav benene til lidt efter lidt, indtil bænken har en passende højde og er i vater.

9
Montér bænken
Så er du klar til at slutmontere. Sav de sidste siddebrædderne til og montér. Mal bænken. Så er du færdig.
10
Forbrug af træ og værktøj

Træet på billedet har en diameter på ca. 50 cm, og så skal der bruges ca. 25 meter fyrretræ i 21x70 mm, ca. 12 meter 21x44 og ca. 5 meter 21x21. Ca. 200 skruer 4x40 mm.