Camilla Eberhard og Rasmus Eberhard-Johansen satte deres gamle hus til salg, fordi de havde fundet deres drømmehus. En aftale kom på plads, men sælger trak sig, og parret stod nu uden hus og med en køber til deres eget hus. Jagten efter en anden hyggelig villa gik ind, men det var svært at finde huset, der havde den ønskede planløsning og kvadratmeter nok. 

Parret begyndte derfor at kigge på en byggegrund, men de var ikke meget for idéen om en lang proces med at bygge et nyt hus op fra grunden. Og da de nye ejere skulle overtage deres hus fem måneder senere, skulle det helst gå stærkt. 

Boligen kort

  • Hvem bor her: Camilla Eberhard, markedschef og partner i IT-branchen, og Rasmus Eberhard-Johansen, luftkaptajn, samt børnene Mads, 9 år, og tvillingerne Sebastian og Benjamin på 7 år. 
  • Hvilken slags hus: Nybygget villa fra 2017 i Vedbæk, Nordsjælland. 
  • Hvor mange m2: 250 m2. Grund på 1.146 m2.
  • Pris: Cirka 15.000 kr. pr. m2 eksklusive køkken- og badeværelsesmøbler.

Typehus bygget efter eget design

Men hvad nu hvis de kunne få et typehusfirma til at bygge og ikke selv skulle bruge tid på at indhente tilbud, hyre entreprenører og alt, hvad et stort byggeprojekt kræver? 

Parret gik i dialog med HusCompagniet, som kunne tilbyde at bygge en 250 m2 stor villa på fem måneder. Normalt vælger man ud fra en række forskellige typer og faste plantegninger, men parret fik firmaet overtalt til at bygge deres eget designede hus.

 – Tanken var et nyt hus, men med mere personlighed end et standardtypehus. Så vi har indrettet med små hjørner og vinkler rundtomkring, som en gammel villa ville have det. Vi tog udgangspunkt i et L-formet hus og kunne så sidde og vælge vinkler og niveauspring til. Derved kunne vi nemt bygge og regne sammen og samtidig sikre os, at prisen ikke løb løbsk, fortæller Rasmus Eberhard-Johansen. 

Plantegning med mange krav

Selv byggeprocessen var nem, og huset stod da også helt færdigt til den aftalte dato. Den største udfordring lå i starten, da en plantegning skulle besluttes.  Ruminddelingen skulle leve op til mange krav. Der skulle være plads til 30 mennesker til fødselsdage og andre sammenkomster. Drengene skulle have hver sit værelse. Der skulle være plads til en au pair med lidt afsides privatliv. Og så ønskede forældrene også en mere afsides voksenafdeling. Det store puslespil gik dog op med hjælp fra arkitekten. Der blev sendt ønsker og idéer frem og tilbage på mails, inden den rette planløsning var fundet. 

En stor udfordring var, at de ikke måtte bygge i flere plan, så der skulle tages forbehold for at placere alt på ét plan på en lang og smal grund. Løsningen blev et L-formet hus, hvor man fra vejen blot ser en lille villa og ikke, at der faktisk gemmer sig et langt hus på den anden side. 

– Vi har snydt lidt visuelt ved at tilsætte vinkler og kroge samt en karnapagtig udbygning ved hovedindgangen. Vores tanke var, at man skal kunne kigge på alle sider af huset, uden at man ser et klassisk typehus, fortæller Rasmus. 

Snedkerkøkken og NewYorker-vinduer

Parret gjorde sig mange tanker om selve indretningen af huset, for også indendørs måtte man godt få en fornemmelse af at være i et hyggeligt og gammelt hus. Som det første tiltag blev standardkøkkenet fravalgt, da parret syntes, udvalget var for enkelt. Valget faldt derimod på Reform, som bruger Ikea-moduler men laver deres egne fronter. 

– Køkkenet var lidt af en udfordring, for da vi fravalgte typehusfirmaets køkken, betød det også, at vi først måtte installere vores eget køkken, når den sidste håndværker havde forladt stedet. Men vi fik det planlagt således, at allerede dagen efter kom Reform og monterede køkkenet og badeværelseselementerne. Vi synes virkelig, at det giver noget til det nybyggede hus med det varme træ, fortæller Rasmus. 

En anden personlig detalje er smedejernsrammerne i glaspartierne. Camilla fik idéen, da hun skulle hente to lamper hos et filmproduktionsselskab, hvor vinduerne var brugt som rumdelere. 

– Jeg tænkte, at den idé kunne vi godt genbruge. Så vi fik lavet en skydedør i køkkenet og et vindue mellem entré og stue. Vi er mere end positivt overraskede over den effekt, det har givet til huset, fordi der er mere sammenhæng mellem rummene, siger Camilla. 

Se huset ude og inde

Fik hjælp til valg af farver på væggene

Hun især havde et ønske om at male væggene i forskellige farver, men synes, det var udfordrende at beslutte, hvilke vægge der skulle males i de store rum med højt til loftet. Parret tog derfor kontakt til indretningsbutikken Rue Verte og fik dem til at hjælpe med at vælge farver. 

– Jeg havde aldrig selv turdet at vælge de lidt mørke nuancer, men fordi vi fik hjælp, føltes det trygt. Vi blev også anbefalet at indrette med tungere tekstiler som velour og ikke spare på tæpper og gardiner.

Saltvandspool og frostfri udendørs bruser

Som prikken over i’et fik parret anlagt en pool, da det altid har været et stort ønske. Poolen er en selvrensende saltvandspool, som selv sørger for at producere en lille smule klor. Poolen er, ligesom huset, varmet op af et jordvarmeanlæg, så fra 1. april og til slutningen af oktober kan familien bade i en 28 grader varm pool. I bunden ligger et såkaldt safety cover, der består af lameller, som kan køres op og fungere som et sikkerhedstag. 

Tæt på poolen har parret også fået installeret en frostfri udendørsbruser.

– Vi bruger poolen året rundt, børnene leger i den hver dag i sommerhalvåret, og jeg svømmetræner. Og om vinteren er det skønt at hoppe i to grader varmt vandt og så direkte ind under den varme udendørsbruser bagefter, siger Rasmus. 

Han har regnet ud, at ud af de ca. 25.000 kr., som familien bruger på el hvert år, går de 1.000 kr. til opvarmning af poolen i sommerhalvåret. Det er penge givet godt ud, eftersom familien bruger den så tit. 

Smart teknologi i nybygget hus

Rasmus er især glad for den smarte teknologi, der følger med et nybygget hus. Poolens temperatur styres via en app, så den er klar, når han kommer hjem fra arbejde. Det samme gælder alt lys i huset. Indeklimaet er godt på grund af ventilationsanlæg og ovenlysvinduerne, der åbnes automatisk flere gange om dagen for at lufte ud. Og solceller på taget og jordvarmeanlægget har gjort, at huset er næsten selvforsynende med energi. Når solen skinner, producerer huset selv el.

– Det koster mere at bygge et energivenligt hus, men på sigt kan det godt svare sig. Det er fedt at bo i et fremtidssikret hus og vide, at der er tænkt over hver en detalje. Det startede med skepsis over at skulle bygge nyt. Men hvor har det været sjovt at starte helt fra scratch med noget i stedet for blot at reparere og bygge til, mener Rasmus Eberhard-Johansen.

Fordele ved et nyt hus – ifølge parret

  • Man kan selv skabe de rumløsninger, der passer til en. Og selvom byggearbejdet til selve fundamentet er gået i gang, kan man ret sent i processen nå at ændre placering af vægge, døre og vinduer.
  • Typehusfirmaet sørger for kontakt med håndværkere.
  • Huset bidrager til indeklima og miljø og komfort. Der er fx et godt indeklima med et ventilationsanlæg, der renser luften.
  • Ovenlysvinduer lufter automatisk ud flere gange om dagen og lukker, hvis det begynder at regne. 
  • Der er gulvvarme og mulighed for at finjustere temperaturen i hvert rum. Varmen hentes i havens jord. Om sommeren kan man faktisk også sænke rumtemperaturen ved at køre koldt vand gennem gulvvarmerørene, såkaldt passivkøling.
  • Selvom man måske ikke får samme stemning som i en villa bygget i 1928, kan man sagtens skabe en personlig og hyggelig indretning ved at bruge sin fantasi. 
  • Det er en sjov proces at tegne sit eget hus og gå på jagt efter spændende løsninger.

Parrets tips til at indrettet et nybygget hus

  • Undgå for mange hvide vægge og store, kedelige flader. Vælg evt. lyse, neutrale farver, hvis du synes, at det bliver for vildt med mørke toner.
  • Brug tekstiler, fx tungt velour og hør med struktur, for at skabe en rar og hyggelig stemning. 
  • Tag på ture rundt i nabolaget og få inspiration til valg af vinduer og døre.
  • Vælg varme materialer som træ til gulve, køkken og bad, så det hele ikke bliver så sterilt. 
  • Tænk rum i rummet. Sæt fx et flot, gammelt vindue i eller et nyt smedejernsvindue.