Spørg Bolius

Definition af diffusionsåben maling

Hvordan definerer man en diffusionsåben maling udtrykt i PAM værdi. Altså hvad er loftet for at kalde den diffusionsåben?

Modstanden mod gennemgang af vanddamp i et materiale måler man i noget der hedder PAM-værdi (eller en Zp-værdi, som er det halve af PAM-værdien).
Skalaen går fra 0 til 100, hvor 0 er helt åben, mens 100 er vandtæt.

De fleste malings typer ligger mellem 1 og 15. Facademalingen Kivisil siliconemaling har en PAM-værdi på  ca.1 - altså meget lav. Den er vandtæt i den forstand, at fx regnvand ikke trænger gennem den, men samtidig så diffusionsåben, at frie vandmolekyler frit diffunderer ud.

Plast- og akrylplastmaling så som vores vægmalinger har normalt en PAM-værdi på 5-7 . Men en alkydoliemaling som Pari-dan 50 oliemaling er typisk helt oppe på en PAM-værdi på 30, og så er plastmalingen betydelig mere åben.

Så jo højere PAM værdien er desto mindre diffusionsåben er malingen.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Jeanette Standly Mikkelsen, bygningskonstruktør

Aktuelt på forsiden