Spørg Bolius

Delvist visnet sukkertop

Hej

Jeg har haft en sukkertopgran som nu er delvis visnet. Købte den i sep/okt 2023 den har haft fine nye skud i foråret og sommer og blev vandet jævnligt og fik lidt gødning.

Den begyndte at visne i september. Den har stået på en nordvæg i en stor krukke med sol om morgenen til ca kl 10 og om eftermiddagen fra kl 15 . Har også haft en ellwoodii (cypres) i ca. to år men der skete det samme. Hvad kan årsagen være?

Mvh preben

Kære Preben
 
Jeg har et par forskellige bud på hvad der er årsagen, som jeg håber kan hjælpe dig til at afdække problemet. 

  1. Overvanding, fordi krukken holder på det overskydende vand. Her skal du holde øje med jorden i krukken. Selvom den ser tør ud på toppen, så kan man ved at stikke en finger i jorden mærker om den stadig er fugtig et par centimeter nede.
  2. Udtørring. Planter i krukker kræver altid lidt mere nærvær, end de planter der er plantet på friland. Du skriver at du har vandet, men måske har det ikke været nok?
  3. Rodklumpen er blevet for stor til krukken. Den eneste måde at afdække om rodklumpen har for lidt plads, er ved at tage den ud af krukken og se på rødderne. Er rødderne meget tydelige i kanten af rodklumpen og begynder de at vokser rundt om rodklumpen, fordi de bliver bremset af krukkens størrelse, så er det tid til enten udplantning eller en større krukke.
  4. Har du mon lecasten i bunden af krukken, så der er lidt luft under pottemulden? Det er altid en god idé.
  5. Gødning. Gødning kan være en god idé. Især til krukkeplanter der ikke henter næring udefra. Men overgødning kan også være et problem. Det er vigtigt at følge anvisningerne på pakken.

Jeg ville se om nogle af ovenstående forslag kunne tænkes at være årsagen. Har du tjekket om der er små nye skud på planten her i foråret? Hvis der er små nye skud, så sørg for tilpas vanding gennem vækstsæsonen, undgå gødning og så se om ikke træet kommer sig.
 
Jeg håber det lykkes.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Louise Axholm, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden