Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Videncentret Bolius. Der er i alt gennemført 1.006 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år i perioden 3. januar til 10. januar 2017.

Se hele undersøgelsen om rengøring her

Rengøring i sig selv vækker sjældent glæde i de danske hjem. Men visse rengøringsopgaver er alligevel værre end andre. 

Øverst på listen over danskernes mindst foretrukne rengøringsopgaver ligger vinduespudsning. Derefter følger rengøring af badeværelse og gulvvask. 

Det viser en undersøgelse YouGov har foretaget for Videncentret Bolius i januar 2017.

Kvinder hader at pudse vinduer

Især kvinderne hader vinduespudsning. Mere end hver 3. kvinde betragter det som den værste rengøringsopgave i huset. Til sammenligning er det kun hver 5. mand, der har samme negative forhold til vinduespudsning. 

- Generelt dropper mange, især unge, vinduespudsningen, da det uoverskueligt og mindre "farligt" at droppe end fx støvsugningen, siger Fru Grøn, rengøringsekspert.

Mændene hader derimod at tørre støv af i højere grad end kvinderne. Dobbelt så mange mænd som kvinder ser aftørring af støv som den værste opgave, mens kvinderne samlet set betragter at tørre støv af som den mindst irriterende rengøringstjans. 

Unge danskere gider ikke at gøre rent på badeværelset

4 af de 5 listede opgaver er stort set lige irriterende uanset ens alder.

Den eneste opgave, hvor de forskellige aldersgrupper er uenige, er rengøring af badeværelset. Mens 30 % af de unge mellem 18 og 34 år mener, at rengøringen af badeværelset er den værste rengøringsopgave, mener kun 14 % af danskerne over 55 år det samme. 

Rengøring af badeværelse vækker desuden oftere negative tanker hos mænd end hos kvinder. 

Også hos de danske børnefamilier er rengøring af badeværelset i lav kurs. Hele 27 % af de adspurgte, der har hjemmeboende børn, vurderer, at badeværelsesrengøring er den værste opgave. Derimod har de mindre imod at støvsuge - kun 6 % af gruppen bryder sig mindst om at støvsuge.

Sådan gør du rengøringen mere overskuelig

Rengøring - og især bestemte opgaver - kan være en belastning og irritation i hverdagen. Men det er muligt at gøre rengøringen af boligen til en mere overskuelig proces i hverdagen, mener rengøringsekspert, Fru Grøn.

- Det vigtigste er, at man husker at holde boligen ren. Hvis man løbende sørger for at rydde op efter sig selv og eventuelle børn og kæledyr, er selve rengøringen ikke specielt omfattende. Derudover er det en god idé at inddrage hele familien, så alle byder ind med de helst vil gøre. Og gør gerne rent på et fast tidspunkt hver uge, så man ikke får dårlig samvittighed i løbet af ugen, siger Fru Grøn.

Udover de praktiske råd om organseringen af rengøringen, kan du ifølge Fru Grøn med fordel høre musik, podcasts eller lydbøger, mens du gør rent. Dermed gør du rengøringen sjovere og mere udbytterig. Videncentret Bolius lavede i 2017 en rengøringsplayliste i samarbejde med følgerne på Facebook. Du kan finde playlisten her.