Lotte Skov Christiansen har det med rengøring, som hun har det med opvask. Det er en sur pligt. Et uendelighedshjul, der bliver ved med at køre:

– Når man lige har gjort rent, er der bare noget nyt, man kan gøre rent. Jeg kan godt lide, når der er rent, men det er godt nok kedeligt at nå dertil, hvor der er så rent, at det er fedt, sagde hun i 2017, hvor Videncentret Bolius besøgte hende.

Lotte gør rent en gang om ugen

52-årige Lotte bor med sin 19-årige søn, Jacob. Hun gør typisk rent en gang om ugen – om lørdagen, for så er det overstået, og hun kan slappe af og holde fri resten af weekenden. Hun får hjælp af Jacob, som støvsuger huset, mens Lotte ordner badeværelset.

Hun tørrer støv af en gang om ugen eller hver anden uge, og så tager hun en større tur med vask af paneler, karme, radiatorer og loftbjælker hver anden-tredje måned.

At slå græs er bedre end at støve af

Familien bor i en bjælkehytte, hvor edderkopperne elsker de rå trævægge.

– Man kan tørre spindelvæv ned den ene aften, og næste aften er de der igen. Hvis jeg opdager dem i løbet af ugen, får de lov til at hænge der til om lørdagen, medmindre jeg har gæster eller har rigtig god tid. Og det har jeg ikke så tit, siger Lotte.

– Jeg vil ti gange hellere gå ud og slå min græsplæne eller grave nogle stauder op, end jeg vil svinge støvsugeren eller støvkluden, siger hun.

Rengøringshjælp blev for dyrt

Da Lotte for 7 år siden mistede sin mand, betalte hun i en periode for en rengøringshjælp.

– Vi forsøgte bare at få vores hverdag til at hænge sammen, og så skulle jeg ikke bruge den tid, hvor jeg havde fri, på at gøre rent og flytte rundt på en masse støv, siger hun.

Derfor betalte Lotte i stedet 1.500 kr. om måneden for at få hjælp af et rengøringsfirma.

– To gange om måneden kom Dorte og gjorde huset skinnende rent. Og jeg savner hende helt vildt meget, siger Lotte i dag.

For i længden blev det for dyrt for Lotte at have rengøringshjælp.

– De penge ville jeg hellere bruge på at rejse og have nogle gode oplevelser sammen med min søn.

Teenager hjælper med rengøring

Hun har dog en vinduespudser, som klarer alle de små vinduer på 2½ time – for Lotte ville det tage ”2 dage”, som hun selv siger. Samtidig har sønnen Jacob med alderen fået flere opgaver, så han også hjælper med rengøringen.

– Han skal selv gøre sit eget værelse rent. Det gør han også, hvis jeg husker ham på det. Jeg gør det ikke for ham, men skubber ham i gang. Hans støvtærskel er åbenbart endnu højere end min. Men han er også et helt andet sted, og han bruger kun sit værelse til at sove i, siger Lotte.

Gode råd om rengøring

I barndomshjemmet var Lottes mor ikke hysterisk med rengøringen, men Lotte og hendes søskende skulle hjælpe med at gøre rent, og de havde pligter, de skulle ordne inden søndag klokken 16. I dag forsøger Lotte at lære sin egen søn, hvordan vasketøjet skal sorteres, og hvordan man støvsuger – også helt ud i hjørnerne og langs panelerne.

– Og så forsøger jeg at lære ham, at det er nemmere at holde skidtet nede, hvis man gør rent regelmæssigt, i stedet for at lade det hele vokse én over hovedet, siger hun.

Ingen hovedrengøring

Hovedrengøring bruger hun ikke rigtig, men inden Jacobs konfirmation og sin egen 50-års fødselsdag betalte hun for et rengøringsfirma. Selvom hun godt kan leve med spindelvæv eller støv i hjørnerne til hverdag, har det alligevel en betydning for Lotte, at hjemmet fremstår rent.

– Jeg vil gerne have, at man ikke skal kunne sætte en finger på mit hjem, at selvom jeg har været alene med min søn i mange år, kan jeg godt klare mig selv. Og så vil jeg også gerne have, at folk synes, jeg bor pænt, og at der dufter rent og ikke af gamle, sure sokker fra kattebakken. Men at andre synes, det er rart og hyggeligt at komme her.