HER BOR

Hvem bor her: Hanne Hansen, 59, ansat på et krisecenter

Hvilken slags hus: Hus i landlige omgivelser fra ca. 1900. Tilbygning med entré og badeværelse fra ca. 1960. Stue, køkken og badeværelse i stueetage. På 1. sal et kombineret sove- og arbejdsværelse. I alt 112 m2. Grund på 800 m2. Til huset hører også vaskehus med viktualierum

Tilbage til barndommen i 1960'erne

Hanne Hansen har et helt hus for sig selv til at folde sit store samlergen ud. Hun samler på både vækkeure, gamle skoletasker, raflebægre og cigarkasser med banderoler fra de varme lande - alt sammen fører hende tilbage til barndommen i 60'erne.

Hanne Hansen voksede op på en sydsjællandsk gård. Da hun blev gift, fortsatte hun med at bo på landet kun afbrudt af en kort periode i et moderne betonbyggeri og senere i parcelhus. For 10 år siden købte hun et lille hus på landet nord for Ringsted, for i de omgivelser trives hun allerbedst.

Prisen er formentlig nogenlunde ens her i forhold til at bo i en lejlighed i byen, skønner hun. Hun har ofret omkring 100.000 kr. på renovering af huset, pengene er især brugt på ombygningen af 1.-salen.

- Nogle undrer sig og er lidt bekymrede over, om jeg kan holde ensomhed og stilhed ud på landet. De spørger, om jeg ikke er bange for mørket og for at bo alene helt herude. Men her er absolut intet og ingen at frygte. Tværtimod er her fred og ro, og heldigvis sker der kun lidt. De få genboer, vi er, ser efter og passer på hinanden, forsikrer Hanne, da Videncentret Bolius talte med hende i 2017.

Fra gult til lysegråt og meget mere

Huset var i pæn stand, men hun fik ændret en del alligevel for at opnå fornyelse og opdatering. Det tidligere gule hus er nu lysegråt, og den før ret lukkede have er åbnet op mod omverden, da der ikke er naboer at tage hensyn til. Hanne har selv stået for malerarbejdet, men har haft håndværkere til renovering af overetagen.

Her er al indmad fjernet helt ind til tegl og de bare vægge. Der er etableret ny rørføring til radiatorer, og nye elkabler blev trukket (inklusiv nyt målerskab), der er isoleret og sat 3 nye ovenlysvinduer og 2 gavlvinduer i. På væggene kom der gipsplader med glasvæv, og på den ene langside er der etableret indbyggede skabe. Alt dette skete i forbindelse med, at skillevægge blev nedlagt for at få ét stort rum. Det erstatter de små værelser, den tidligere ejer havde indrettet til sine mindreårige børn. Siden har Hanne selv malet vægge og gulv hvidt og har fået soveværelse og arbejdsværelse med udsigt til alt det grønne i ét og samme rum.

Teak får igen en chance

Hanne har en særlig svaghed for antik og gammelt, som hun dels har arvet eller har fået forærende, dels fundet på loppemarkeder og ved granskning af Den Blå Avis. Senest har hun rettet blikket mod møbler og materialer fra sin egen barndom. Noget hun ikke forventede ville interessere hende for få år siden:

- Jeg husker en uendelig række af teaktræsmøbler fra min barndom i 1960´erne både derhjemme og hos mine kammerater. Så dem skulle jeg i hvert fald ikke eje nogen af som voksen. Men da jeg faldt over det lille kompakte spisebord af teak med praktisk hollandsk udtræk, fandt jeg det alligevel både pænt og ideelt til min nuværende stue. Og så passede bordet til de seks skalstole i teakfinér, jeg allerede investerede i for et stykke tid siden, fortæller Hanne.

Hun har også fornyet sin sofaafdeling med en sofa i 50´er-stil fra Sofakompagniet. Som sofabord bruger hun en såkaldt tralle, et bænklignende møbel med grove fyrretræstremmer brugt på byggepladser blandt andet til stilladsarbejde.

Bibler, vækkeure og gamle skoletasker

- Jeg går gerne på loppemarked uden overhovedet at være på udkig efter noget bestemt. Jeg har det sådan, at jeg sjældent ved, hvad jeg har behov for, før jeg ser det. Og hvis jeg falder over noget, jeg ikke kan undvære, skal jeg nok finde anvendelse for det et eller anet sted før eller siden, lyder det fra Hanne, som dog ikke er villig til at tage på loppemarked mere end højst 30 km væk fra bopælen. Hun har i flere år samlet på ældre vækkeure, solide skoletasker af kernelæder fra hendes egen barndom, dekorative barometre, termometre, globus'er og gamle bøger som for eksempel læderindbundne bibler og salmebøger. Desuden samler hun på raflebægre af læder, frugtkasser og cigarkasser med banderoler fra fremmede varme lande.

Hannes 3 bedste råd om renovering

Slå flere rum sammen til ét rum på 1. sal og tilføj eventuelt et par nye tagvinduer.

Bevar badeværelset med terrazzo og hvide fliser og tilfør ny sanitet og kreative detaljer.

Vælg en lys og klassisk farve på facaden af det pudsede hus som kontrast til de hvide vinduer.

Fjernlager i garagen

Selv er hun dog ikke den store handler, og synes det er så kedeligt at sælge noget brugt, at hun hellere smider det væk, hun bliver træt af.

- Sommetider gør jeg et fund, som må stå på fjernlageret i garagen, indtil jeg finder anvendelse for det i den rette sammenhæng.

For Hanne er det vigtigt at holde hovedet koldt ved at være prisbevidst og ikke ofre alt for store summer på boligindretning. Ser hun noget dyrt, som tiltaler hende, behøver hun ikke nødvendigvis eje det. Hun kan sagtens gå tomhændet hjem og føle sig lige så lykkelig alligevel.