Skrivebordet blev oprindeligt designet til mænd. For det var mændene, der arbejdede og tjente pengene og også derhjemme følte behov for et arbejdsværelse, hvor de kunne sidde med alle de vigtige papirer.

- Derfor var de første skriveborde - især fra 1800-tallet - både store, tunge, mørke og pompøse. Alt efter tidens mode var de ofte dekorerede med messing og udskæringer, fortæller Christina Riis Hansen, content manager hos Lauritz.com.

Arkitekter tegnede herre- og dameskriveborde

I midten af 1900-tallet blev skrivebordet lettere, og både kvinder og teenagebørn fik lov at sidde ved det. Skrivebordet rykkede nemlig ind i langt de fleste pæne parcelhushjem, hvor man i 1950'erne og 1960'erne begyndte at indrette sig med et kontor for hele familien. Alle danske arkitekter med respekt for sig selv tegnede således deres version af skrivebordet i de år. Fra H.J. Wegner og Nanna Ditzel til Børge Mogensen.

Arkitekterne tegnede enten dame- eller herreskriveborde. Sidstnævnte var stort, tungt og i mørke træsorter, mens dameskrivebordet var mindre og mere lyst og enkelt. Bl.a. har H.J. Wegner designet et dameskrivebord i massiv eg.

Flere klassiske skriveborde på vej

dba.dk og lauritz.com kan du finde mange klassiske skriveborde til salg. Også hos FDB Møbler, hvor bl.a. Børge Mogensen i sin tid designede skriveborde, genovervejer man møblet.

- Vi tager mange af de gamle klassikere op, og det kan man også forestille sig, at vi gør med skrivebordet. Men jeg tror, det bliver i en opdateret version i eg eller bøg i stedet for teaktræ eller palisander, siger Ole Kiel, kategorigruppechef i Coop.

Skriveborde af teaktræ og palisander

1950'er-skrivebordene var oftest i teaktræ eller palisander med skuffer i begge sider. Indretningsarkitekt Rikke Friis mener, det er en af grundene til, at de senere blev udfaset.

- Det klassiske skrivebord er virkelig cool, men det er noget af en kolos og derfor lidt upraktisk. Især fordi der er skuffer i begge sider, og man kun kan sidde på én måde ved det, siger hun.

Det klassiske skrivebord er retro

I 2016 er det klassiske skrivebord både hot og not.

- Folks interesse for genbrug, bæredygtighed, retro og design i det hele taget har aldrig været større end i disse år. Generelt er både teak og palisander stadig populære træsorter, så skrivebordene fra midten af 1900-tallet er meget eftertragtede. Særligt dem, der er tegnet af kendte, danske arkitekter, siger Christina Riis Hansen.

- Især i renoverede eller nybyggede hjem, hvor det hele kan blive meget hvidt og klinisk, kan et ældre teaktræsskrivebord være helt genialt, fordi det kan give glød, varme og historie til et rum, supplerer Rikke Friis.

Ikke plads til store skriveborde

På den anden side har danskernes ændrede livsstil og teknologiske muligheder banet vej for meget mindre og mere fleksible skriveborde.

- De klassiske skriveborde egner sig bedst til reelle kontorer. I dag er vi jo ikke så konventionelle. Mange arbejder hjemme, men fra en lille bærbar computer, der ikke fylder ret meget. Et hjørne i stuen med et lille dameskrivebord, et antikt chatol med klap eller en bred vindueskarm kan også agere hjemmekontor, siger Christina Riis Hansen.

Brug for fleksibelt skrivebord

Rikke Friis mener også, mange har behov for et mere fleksibelt skrivebord. Ofte foreslår hun en enkel bordplade med ben - det kan være alt fra forskellige træsorter til laminat i en farve, som du både kan arbejde ved og bruge til at sidde flere rundt om. Og så er opbevaring på væggen eller i en reol mere praktisk end skuffer, der sidder fast på skrivebordet.

Rikke Friis' kæphest er dog, at idéen om at indrette sig med skrivebord er vigtig at holde fast i.

- Jeg ser tit, at man underkender bordplads til børn. Men jeg synes, det handler om at give dem så meget bordplads som muligt, så man muliggør kreativ udfoldelse og plads til lektier og koncentration i stedet for, at man lægger op til, at de skal ligge i sengen eller sidde ved et lille klapbord.

- Også i forhold til den voksne hjemmearbejdsplads er det vigtigt at skabe rum for koncentration. Det kan fungere at sidde ved køkkenbordet, hvis ingen andre er hjemme, men hvis huset er fyldt med børn eller gæster, har man behov for afskærmet og rolig bordplads, siger hun.