Hvad er en skrivepult?

Skrivepulten skal ikke forveksles med et skrivebord, som man sidder ned og arbejder ved. Skrivepulten er et noget mindre møbel, som man står op ved og – ofte under en lille klap – kan gemme papirinvitationer og beskedblokke i, mens der ovenpå blot er plads til en telefon og en pen. En skrivepult fås både med ben eller kan hænge på en væg.

Det forklarer Kristine Virén, arkitekt og formidlingschef i Videncentret Bolius.

Skrivepulten blev brugt til skriftlige invitationer 

- Den første omtale, jeg har fundet af skrivepulten, er i Emma Gads ”Takt og Tone” (udgivet i 1918, red.). Her var skrivepulten vigtig for det bedre borgerskab. Den stod i entréen, og her kunne man selv eller tjenestefolkene tage imod de skriftlige invitationer, der kom med bud. Det var jo meget moderne at blive inviteret til forskellige kulturelle saloner. Og så kunne invitationerne blive båret ind til chatollet i stuen eller herreværelset, forklarer hun og fortsætter:

- Dengang havde man en helt anden opdeling af boligen, hvor der var en offentlig og en privat del. Et bud skulle jo ikke have adgang til stuen eller herreværelset – ham tog man imod i entreen, og derfor havde man brug for det lille praktiske bord, som skrivepulten var.

Skrivebord og skrivepult var til mænd, sekretær til kvinder

At man over hovedet havde borde ud over spiseborde, var i øvrigt noget, der opstod omkring rokokotiden fra cirka 1720-1789, forklarer Stefanie Høy Brink, museumsinspektør ved Københavns Museum.

- Det var her, vi først så specialborde som toiletborde, natborde og sekretærer. Og så fik man i industrialiseringen både skrivebordet og skrivepulten, der signalerede status og magt. Skrivebordene var designet til mænd og var tunge og mørke. Her skulle manden med magt tydeligvis sidde. Mens skrivepulte og sekretærer var mere lette i udtrykket, og her stod man op. Her måtte en kvinde også gerne stå. Bare navnet – en sekretær – viser jo, hvor kønsstereotypt, det er, siger hun.

Smukke skrivepulte blev skabt i 1910’erne

Kristine Virén forklarer, at der blev designet en del smukke skrivepulte i 1910’erne, fordi det også var her Skønvirke-stilen blomstrede. Her spillede dansk håndværk, arkitektur og design sammen, og der blev skabt mange både små og store møbler til boligen.

- Det er en stil, der bare stadig holder, og derfor finder vi også stadig gamle, antikke skrivepulte, som kan passe ind i det moderne hjem. Der var dog også nogle i mørk mahogni og mere tung, borgerlig stil, lyder det fra formidlingschefen i Videncentret Bolius.

Brugt, gammel og antik skrivepult til salg

Man kan da også købe brugte, gamle og antikke skrivepulte til opbevaring hos fx antiktivitetshandlere eller på salgsportaler som Den Blå Avis. 

Vi vil stadig have skrivepulten

Indretningskonsulent Rikke Christensen, Rikke Living forklarer ligeledes, at Skønvirke-stilen er blevet retro i dag, og derfor kan selv en skrivepult i den stil finde ind i vores hjem, selvom vi ikke længere har en fastnettelefon, beskedblok eller behov for at have et sted til at tage imod skriftlige invitationer.

- Retro-looket er in, og så kan skrivepulten blive en del af hjemmekontoret, som vi efterhånden alle har fået med corona. Så flere møbelbrands begynder nu at præsentere skrivepulte igen. Dog ofte i en moderne nyfortolkning. Fx med en klap, der kan slås ned og op. Så kan man pakke kontoret væk, og man har plads til det, selv om man bor på få kvadratmeter, siger hun.

Danbo møbler i Esbjerg er en af de møbelkæder, der har en skrivepult i deres sortiment

- Skrivepulten er for folk, der stadig kan lide det klassiske look, og som stadig vil have den faste plads til telefoner og kalendere i hjemmet. Og så er der dem, som bare synes, det visuelt er flot og passer til deres hjem, siger marketingsansvarlig Mikkel Kvist.

Få en væghængt skrivepult

Det er ikke kun klassiske skrivepulte med ben, man kan købe i dag. Du kan også finde væghængte skrivepulte uden ben, der, som navnet siger, er fastgjort til en væg.