Hvad er et skyggereb?

Et skyggereb er et alternativ til skyggelister og bruges til at sætte op mellem loft og væg for at gøre afslutningen pænere.

Det er i dag næsten svært at nævne ordet ”skyggereb” til nogen, uden at de trækker på smilebåndet eller måske ligefrem vrænger lidt af det. Men i 1970’erne, da skyggerebet kom frem, var det supermoderne.

– Skyggereb var en slags stuk version 2.0 tilbage i 1960’erne, især i 1970’erne, men også i 1980’erne. Vi har altid haft for vane at pynte med paneler og skyggekanter, og skyggerebet talte godt ind i hessian, kokostæpper og de andre naturmaterialer, der var moderne dengang.

– Folk syntes, de var enormt hyggelige, og skyggerebene var enormt udbredte, fordi de havde de perfekte dimensioner til at skjule skævheder og malingdryp, hvilket var meget praktisk for det glade gør det selv-folk, som danskerne altid har været, fortæller Kristine Virén, arkitekt og formidlingschef i Videncentret Bolius.

Skyggereb gjorde arbejdet lettere

Der er ikke ligefrem historiske eller videnskabelige skrifter om skyggerebet, men museumsinspektør ved Københavns Museum, Stefanie Høy Brink mener også, det var i 1970’erne, at skyggerebet havde sin storhedstid.

– Det var også på den tid, hvor vi masseproducerede huse, og hvor vi var optagede af, at det skulle gå hurtigt. Hvem gider stå og skære lister, når man kan fyre et reb op i stedet? Det fik også en kort renæssance i 1990’erne. Det passede ind i den postmodernistiske leg med materialer. Hvis man havde en pudset væg, et træloft og et reb, så kunne det ikke være federe, lyder det fra museumsinspektøren.

Skyggereb blev meget udskældt, men sælges stadig

På et eller andet tidspunkt gik skyggerebet dog fra at være totalt HOT til at være totalt NOT. Og i dag er skyggerebet derfor et utroligt sjældent syn, selv om det stadig sælges i de fleste byggemarkeder i forskellige farver. 

Bauhaus prøver endda at omfavne skyggerebets kiksede omdømme i sin markedsføring:

”Skyggelister har en – lad os bare sige mindre elegant fætter – skyggetovet, der er betydeligt nemmere at sætte op, da du i sagens natur ikke skal save vinkler på et reb. Det udskældte skyggereb har alligevel en vis charme, og hvis du går efter et retro- eller nautisk look, kan du hurtigt og nemt få gemt dine overgange med dén løsning.” lyder det på deres hjemmeside.

Indretningsarkitekt og medejer af Studie FLYHELSTED, Mille Fly, har dog ikke meget til overs for skyggerebet. Hun mener, det aldrig kommer på mode igen.

– Da det var på mode i 70’erne, havde man meget den her maritime tankegang. Det passede til sækkestolene og glaskuglerne med fiskenettet om. Men skyggerebet har ikke en funktion, som ikke kan erstattes af noget, der er meget pænere og enkelt.

– Det vil i mine øjne blive ved med at være kitch på den helt usmarte måde. Det passer simpelthen til en stereotyp som Anders Matthesens karakter Stewart Stardust. Mange andre ting fra den tid – som hessian og andre materialer – kommer tilbage i mere raffinerede former. Men jeg har virkelig svært ved at se en raffineret udgave af et skyggereb.

Skyggereb er ikke på vej tilbage

Kristine Virén mener heller ikke, skyggerebet længere kan findes andre steder end måske i en enkelt gildesal i kælderen, hvor det kan have overlevet.

– Hvor tiden er til, at vi går meget op i at bevare originale vinduer, døre, greb og klassiske møbler, fordi de har en arkitektonisk værdi, så har skyggerebene ikke en værdi i sig selv, og derfor er det heller ikke noget, vi ser, at folk beholder, eller at vi er på jagt efter i antikvitetsbutikker og på loppemarkeder, siger hun.
Stefanie Høy Brink fornemmer ligeledes, at skyggerebet vil have svært ved at sno sig tilbage i de danske hjem lige foreløbigt.

– Jeg kan forstå, at det bliver betragtet som håbløst umoderne. De fleste trends kommer jo tilbage igen, men jeg tror, vi kan regne med, det for skyggerebet kommer til at tage mindst en generation mere, fordi det har fået så dårligt et ry, siger hun.

I stedet for skyggereb bruger man loftslister/skyggelister.