Vil du gerne have en pæn overgang mellem væg og loft, kan du vælge at sætte loftslister op langs kanten. 

I videoen her viser Ole Vedsted-Jakobsen, fagekspert hos Videncentret Bolius, hvad du skal bruge, hvordan du selv sætter listerne op, og hvad du skal være opmærksom på. 

Det skal du bruge

  • Lister
  • Søm
  • Skæresaks eller skærekasse

Inden du går i gang, skal du beslutte, om listerne skal sømmes fast på selve loftet, eller om de skal sidde på væggen. 

Hvis de skal sidde på væggen, har det nemlig betydning for valget af søm. Består væggen af en gipsplade, skal du vælge nogle længere søm, som kan komme ind og ramme noget træ bag gipspladen. I videoen er der for eksempel valgt 35 mm søm. 

Sådan gør du

Du kan både sætte listerne op med søm og hammer eller med sømpistol. Husk sikkerhedsbriller, hvis du bruger sømpistol. 

Det er pænest – men ikke nødvendigt – at måle op på listerne, hvor du vil sætte sømmene. Opmål for eksempel en afstand på 15 cm mellem sømmene.  

Har du en mistanke om, at der måske løber ledninger langs kanten, hvor du skal slå søm i, kan det være smart at tjekke med en ledningsøger, så du ikke får ødelagt ledningerne. 

Hammer og søm

Hvis du vælger at sætte listerne op med søm og hammer, kan du banke sømmene i på forhånd, så de sidder fast i listen – så er de lettere at sætte op. 

Derefter holder du blot listerne op langs kanten og slår sømmene i. Tjek gerne på forhånd, om hammerhovedet er nogenlunde rent, og vær påpasselig med, at hammeren ikke rammer loftet, så du skal reparere med maling bagefter. 

Til sidst kan du bruge en dyknagle, som er et lille værktøj med en spids, der sættes på hovedet af sømmet, så når du banker på den, kommer sømmene helt ind i listen. 

Sømpistol

Vælger du at bruge en sømpistol, kan du lave små afmærkninger med en blyant på listerne. Det er lidt sværere at få sømmene til at ramme markeringerne helt præcist med en sømpistol, men det har kun en æstetisk og ikke en funktionel betydning. 

Husk sikkerhedsbriller, når du bruger sømpistol. Er det en gas-sømpistol, er det en god idé at huske ordentlig udluftning. Du kan også bruge en sømpistol med trykluft. 

Når du bruger sømpistol, behøver du ikke at bruge en dyknagle til sidst. 

Samling i hjørnerne

Du skal finde ud af, hvordan samlingen skal være i hjørnerne. I videoen er der tale om et skråt loft, og derfor bliver hjørnet på den ene liste tilskåret i en konkav bue, som fagekspert Ole Vedsted-Jakobsen viser ovenover. Du kan bruge skæresaks og klippe skråt gennem listen halvvejs, hvorefter du forsigtigt trækker resten af stykket af listen. 

Er loftet plant, kan du skære loftslisterne i smig. I videoen herunder viser Ole Vedsted-Jakobsen, hvordan du bruger en skæresaks til at klippe listerne i smig. 

Vil du ikke se på sømmene, når listerne er sat op, kan du male listerne, hvis de er lavet af træ, eller spartle over sømmene, hvis listerne er af plastik.