De fleste kan lægge et klikgulv selv. Det vigtige er, at du forbereder dig grundigt, så du undgår ujævnheder og andre fejl.

Her guider vi dig trin for trin til det bedste resultat. Læs alle trin igennem, inden du går i gang. Tidsangivelsen på 1-2 timer svarer til at lægge gulv i et rum på 10 m2.

Nederst i guiden finder du videoer, hvor tømrer Henrik Læssøe viser, hvordan trinnene udføres.

Værktøj

  • Sav
  • Kniv
  • Koben
  • Hammer
  • Slåklods
  • Vinkel
  • Stemmejern
  • Vaterpas på 2 meter – eller en retskinne

Rart at have: Dyksav eller rundsav til de lange snit, stiksav, multicutter, skruemaskine med hulbor, trækjern, syl og bred spartel.

Sådan lægger du et klikgulv

1
Mål op og køb ind
Mål rummet, hvor gulvet skal ligge, så du ved, hvor meget gulv du skal købe. På pakken kan du se, hvor mange kvadratmeter gulvbelægning, den indeholder. Køb ca. 5 procent ekstra. Du skal også bruge et trindæmpende underlag, som sørger for, at gulvet ikke klaprer. Underlaget er lavet i et blødt materiale, så det optager lyd og ujævnheder. Lægger du klikgulv oven på et betongulv, skal du bruge en såkaldt foam med fugtspærre. Lægger du det oven på et trægulv, skal det være foam uden fugtspærre.
2
Før du går i gang
Tjek altid, at underlaget er plant. Læg dit 2 meter lange vaterpas ud og se, om gulvet er relativt plant. Der må højst være 2 mm niveauforskel på 2 meter. Er gulvet ujævnt i overfladen, fx som på et råt betongulv, bør du plane overfladen ud, fx med selvnivellerende spartelmasse. Spørg i dit byggemarked efter den rigtige løsning til netop din gulvtype. Læs derudover altid brugsanvisningen i pakken med gulv, før du går i gang.
3
Tjek dørene
Læg et lille stykke gulv og underlag under alle døre, der åbner ind i rummet, og tjek, om de støder på det nye gulv. Støder dørene på, så tag dem af, INDEN du lægger gulvet. Når de skal på igen, skal der skæres lidt af – det vender vi tilbage til.
4
Lirk forsigtigt dørtrin af
Fjern de eksisterende dørtrin ved at lirke dem op med en tyk, bred spartel eller et stemmejern. Hvis dørtrinet er skruet sammen med dørrammen, kan du bruge en multicutter med metalklinge til at skære det fri med. Lirk forsigtigt panelerne fri med et koben. Brug en klods bag kobenet, så væggen skånes.
5
Kort dørpaneler af
Skær dørpanelerne til, der hvor det nye gulv kommer til at gå til, så gulvet går ind under panelet. Brug en multicutter eller en sav og støt evt. mod et gulvbræt med underlag under, så det bliver lige og ens på alle paneler.
6
Rul underlag ud
Støvsug gulvet, inden du ruller det trindæmpende underlag ud. Begynd med en enkelt bane, og læg først nye baner ud, når du har lagt gulv på den forrige. Banerne må ikke overlappe hinanden, men du kan evt. tape dem sammen med malertape i samlingen, så underlaget ikke skrider, når du arbejder på det. Sørg for, at underlaget når ud i alle kanter og kroge som vist her. Også under dørtrin og i små hjørner.
7
Fer og not
På alle gulvbrædder er der en ’fer’ og en ’not’, dvs. en han og en hun. Feren er den, der ’stikker ud’ - og noten er den, feren ’stikkes ind’ i. På klikgulve låser de to sig sammen, og derfor har noten en ’udstikkende underlæbe’.
8
Skær fer og not af på kantbrædder
Skær feren og noten af på siden og enden af de brædder, der skal ligge i kanterne, så de går plant op imod væggen.
9
Klikgulvets første række
Det er forskelligt fra gulv til gulv, hvilken side det er smart at starte i, dvs. om not eller fer (som her) skal være mod væggen. Men husk altid ca. 1 cm mellemrum mellem gulv og væg, da gulvet skal have plads til at give sig. Den anbefalede afstand kan variere med nogle millimeter afhængigt af typen. Hold gulvet på plads med klodser eller kiler, mens du arbejder.
10
Saml klikgulvet
Vip brædderne ind i hinanden og slå dem på plads. Slå aldrig direkte på træet, da du risikerer at slå fer eller not i stykker og dermed ikke længere kan bruge dette bræt. En slagklods kan købes for ca. 100 kr. i diverse byggemarkeder.
11
Hvis væggen buer
Vær opmærksom på væggens ujævnheder – og pas på, at disse ikke forplanter sig til resten af gulvet. Derfor skal du først samle 3 baner/fulde længder og så måle efter, at alle samlinger er vinkelrette og lige, før du går videre.
12
Vigtige regler for gulvlægning
Overvej, inden du lægger første bræt, hvilket mønster, du ønsker i gulvet. HUSK: Det sidste bræt i en række må ikke være mindre, end vejledningen dikterer. Du kan eventuelt justere længden på det første bræt i rækken. Smid ikke små eller korte stykker ud, men brug dem i starten af en række.
13
Gulv under dørtrin
Skær ikke feren af på brættet op mod et dørtrin, da det skal gå ind under og løfte dørtrinnet op. Under dørtrinet mødes to gulve – og reglen er her, at der generelt skal være 2-3 cm afstand mellem de to gulve. Undgå for mange samlinger, der hvor I kommer til at gå mest, fx ud for døre og mellem centrale rum.
14
Sidste bræt i rækken
Mål af til det sidste bræt i rækken – minus ca. 1 cm. Gulvet skal have plads til at give sig. Skær endebrættet til og vip det ind i enden på nabobrættet. Placér evt. en kile for enden for at holde gulvet på plads, når du arbejder videre.
15
Brug et trækjern
Slå endebrættet helt på plads med et trækjern. Hold godt fast og slå til. Brug evt. et koben i stedet, men husk at bruge et stødlag, så trykket fordeles ud på et større område og ikke laver mærker.
16
Lav udskæring til rør
Mål fra sidste bræt i rækken og ind til røret. Overfør målingen til det bræt, der skal ligge som det sidste i rækken. Skær et hul til røret med et hulbor eller en stiksav. Diameteren skal være ca. 2 cm større end rørets diameter, så der bliver ca. 1 cm på hver side af røret, som gulvet kan bevæge sig på. Mellemrummet dækkes med en rosette. Indgang skæres skråt ind mod centrum af hullet i en vinkel på 30-45 grader med en stiksav.

17
Sæt bræt på plads ved rør
Sæt det sidste bræt på plads med et koben og hiv ind imod dig selv. Igen: Vær forsigtig med væggen og placer evt. en klods bag kobenets hoved, så der ikke kommer mærker i væggen.
18
Skær døre til
Markér, hvor meget der skal saves af de døre, der åbner ind i rummet med det nye gulv. Beskær dem med en dyksav, som du fører langs en skinne, og gør arbejdet udendørs. Det bliver resultatet pænest af, og du slipper for støvkaos indendørs. Husk høreværn.
19
Færdigt arbejde
Fjern kilerne i siderne af gulvet, og montér panelerne med skruer. Dup evt. skruerne med maling. Husk også at skrue dørtrin fast igen. Så er du færdig.

SE VIDEO: Klikgulv: Undgå disse 5 fejl

SE VIDEO: Sådan tjekker du klikgulvet for ujævnheder

SE VIDEO: Dette værktøj skal du bruge til at lægge klikgulv

SE VIDEO: Mål korrekt ud til klikgulv

SE VIDEO: Sådan gør du klikgulvet trindæmpende

SE VIDEO: Lægge klikgulv: Sådan starter du

SE VIDEO: Lægge klikgulv: Sådan bliver det stabilt

SE VIDEO: Sådan løser du forhindringer, når du lægger klikgulv

SE VIDEO: 2 metoder til rør i klikgulvet

SE VIDEO: Lægge klikgulv: Sådan afslutter du