Hvilke loftsmaterialer findes der?

Der findes en del forskellige materialer, som du kan bruge til lofterne i dit hus. De mest almindelige lofter er:

  • Gipslofter
  • Lofter med trælister eller brædder
  • Pudsede lofter
  • Lofter af lyddæmpende plader af træbeton eller presset mineraluld.

Gipslofter

Der findes flere forskellige typer gipslofter. De mest almindelige er store plader, der monteres, samlingerne spartles mv, og hvor det endelige loft er en hel plan overflade. 

Men der findes andre typer gipslofter. I især 1960’erne var gipslofter i plader, men dimensionerne typisk 30 x 60. De kunne dog også fås i andre dimensioner.

Gipslofter er meget almindelige, da de både er billige og lette at montere. De er lavet af gipsplader, der består af gips med et lag papir på begge sider, som sættes op på et skelet af træ eller stål.

Når pladerne er sat op, spartles samlingerne, så de bliver usynlige. Herefter kan der evt. sættes væv op, og til sidst males loftet. Gipspladelofter findes også med en overflade med huller (perforeret).

Gipspladelofter kan også være mindre plader, fx 30 x 60 cm., som er opsat så samlingerne er synlige. De var meget almindelige i 60'erne og 70'erne.

Et gipsloft kræver ikke meget vedligeholdelse. Det har ikke tendens til at revne, og når det er malet færdigt, holder det sin farve og sit udseende godt.

Lofter med trælister eller brædder

Trælofter er normalt lavet af lister eller profilbrædder af nåletræ, som evt. er lakeret eller malet.

Loftet fås også i hårdttræ. Denne type loft er meget brugt i sommerhuse og i mange parcelhuse fra 1960'erne og 1970'erne. Det anvendes stadigvæk flittigt i dag især i en hvidpigmenteret udgave.

Trælofter kræver næsten ingen løbende vedligeholdelse. Du skal blot tørre loftet af for skidt og pletter en gang imellem, og måske skal du sømme et par søm efter eller i værste fald udskifte et bræt eller en liste, hvis den er fuld af huller fra knaster, der er faldet ud.

Pudsede lofter

Disse lofter er pudset med puds/mørtel og ses ofte i ældre huse og lejligheder. Lofterne er opbygget med brædder, hvor der er påsat terrakottavæv, som så er pudset.

Pudsede lofter bliver ret sjældent brugt i nye huse, da de er besværlige og tidskrævende at etablere. Pudsede lofter er dog meget fine at bruge i ældre huse, hvor man vil bevare den gamle stil.

Pudsede lofter kan undertiden få revner. De kan nemt repareres ved at spartle revnerne med spartelmasse og eventuelt lægge en strimmel glasfiber inden der spartles. Derefter kan loftet males. Hvis underlaget sidder løst, vil revnerne hurtigt komme igen. I så fald kan det være nødvendigt at gøre bræddeunderlaget under pudsen bedre fast, så loftet ikke kan give sig.

Har du problemer med dårlig lyd i et rum, kan du få akustiskpuds, som er lyddæmpende og giver en meget god akustik.

Lofter af lyddæmpende plader

Lyddæmpende loftsplader kan være lavet af presset mineraluld eller træbeton. Pladerne bliver hængt op neden under loftet i et skinnesystem. Lyddæmpende plader kan også være udført i gips, kork eller ålegræs.

Mineraluldspladerne måler enten 60 x 60 cm eller 60 x 120 cm. Pladerne kan nemt skæres til med en hobbykniv. Pladerne kan få revner eller ridser, men er forholdsvis nemme at skifte.

Træbetonlofter er gode til at lydisolere, men de har mindre gode egenskaber med hensyn til støv. Støvet ophober sig i træfibrene, og loftet er svært at gøre rent, da materialet er meget porøst og nemt smuldrer. Træbetonplader er ikke særligt brugt i boliger.

Plader af kork har gode akustiske egenskaber og kan udfræses i forskellige dekorative mønstre. Korkplader har en lav vægt og er relativt lette at montere. 

Plader af ålegræs er meget lig plader af mineraluld og monteres i loftet på samme måde. Ålegræspladerne har en smuk dekorativ struktur og har et meget lille klimaaftryk sammenlignet med mange af de andre typer plader.

Hvilke overvejelser skal du gøre dig, før du vælger materialer til loftet?

Hvis du skal vælge nye lofter til et nyt hus, en tilbygning eller ved en renovering, er der en del forskellige spørgsmål, du bør overveje:

  • Hvilken type loft kan du bedst lide?
  • Passer loftet til stilen i huset?
  • Er loftet nemt at gøre rent?
  • Er loftet nemt at vedligeholde?
  • Kan de bærende bjælker/betonelementer bære loftet?
  • Skal der være ovenlysvinduer eller en lem i loftet?
  • Skal loftet sidde i et køkken eller et badeværelse, hvor der skal tages særlige hensyn?
  • Er der problemer med lyden i rummer?

Æstetiske overvejelser

Når du skal vælge et loftsmateriale, er udseendet selvfølgelig vigtigt. Til en gammel patriciervilla passer et pudset loft bedst. Her vil et træloft eller et nedsænket pladeloft se helt forkert ud. Et gipsloft passer de fleste steder og kan gå an selv i en patriciervilla, fordi det malede gipsloft ligner et pudset loft meget. Hvis du er i tvivl om, hvad der passer til dit hus, kan du evt. tage en arkitekt med på råd.

Hvis loftet skal blive ved med at være pænt, er det også vigtigt, at det er let at gøre rent og vedligeholde.

Hvilke lofter kan du selv sætte op?

Det er ikke alle lofter, der er lige lette at arbejde med. Nogle lofter gør du klogest i at lade en håndværker sætte op, mens andre er nemme at montere, hvis du har en smule håndelag for gør det selv-arbejde.

Egner sig til gør det selv-arbejde:

  • Gipslofter er relativt nemme at montere, men det er tungt arbejde
  • Lofter af trælister eller brædder er de letteste lofter at montere selv

Egner sig ikke til gør det selv-arbejde:

  • Pudsede lofter er vanskelige at etablere, da det er svært at få pudsen glat og jævn oppe under loftet
  • Lofter af lyddæmpende plader af træbeton og mineraluld er svære at arbejde med, fordi det er svært at montere det nedhængte loft med skinnesystem og plader. Træbetonplader er meget porøse og går let i stykker

Vær opmærksom på, at det kan være ret anstrengende at sætte loft op. Det er en god idé at leje eller låne et rullestillads og en pladehejs - en slags "elevator", som kan hejse loftspladerne op til loftet, så du slipper for at løfte dem selv. Det er især vigtigt, hvis der er tale om tunge loftsplader af fx gips.

 

Hvordan hænger du ting op i loftet?

Hvordan du bedst hænger lamper og andre tunge ting op i loftet, afhænger af, hvad loftet er lavet af.

En generel regel er, at tunge ting, der vejer 5 kg eller mere, altid skal gøres fast i selve loftskonstruktionen, dvs. i de bærende bjælker eller betonelementer, og ikke kun i loftets overflade.

Ophænging på lofter af gips

Det er forholdsvis let at hænge lamper og lign. op i et gipspladeloft. Du skal blot skrue direkte op i de brædder, som gipspladerne er gjort fast på.

Det kan også godt lade sig gøre at hænge ting op i selve gipspladen, hvis du bruger de rigtige rawlplugs til gips. Disse rawlplugs er konstrueret, så de udvider sig på bagsiden af gipspladen, så de ikke kan falde ud igen. De findes i en blå og en rød udgave til henholdsvis et og to lag gips. Der er dog grænser for, hvor meget vægt gipsplader kan bære, især hvis loftet kun består af 1 lag plader.

Ophængning på lofter af trælister eller brædder

Et træloft er nok det nemmeste at hænge noget op i. Du skruer en krog direkte op i trælisten/brættet på det sted, hvor lampen skal hænge. De fleste profilbræddelofter og listelofter kan bære rimelig meget vægt.

Til lidt tungere ting kan du skrue et bræt op på tværs af loftslisterne/brædderne, så trykket bliver fordelt over flere brædder. Men hvis du vil montere en stor lysekrone eller en hængestol i loftet, bliver du også her nødt til at gøre den fast til de bærende dele af loftskonstruktionen.

Ophængning på pudsede lofter

Det er forholdsvis let at hænge lamper og lign. op i et pudset loft. Du skruer en krog direkte op i de brædder, der sidder som underlag for pudsen. Disse kan godt klare en vægt op til ca. 5 kg. Pudsen i sig selv kan ikke bære noget.

Ophængning på loft med lyddæmpende plader

Lyddæmpende plader af mineraluld, træbeton, kork eller ålegræs kan kun holde til et minimum af vægt. Hvis du hænger noget op, der vejer mere end et par hundrede gram, vil loftspladerne bøje og skride ud af skinnesystemet.

Når du skal hænge en lampe eller andet op i den slags lofter, må du hænge den op, så den fæstes til den bærende del af loftskonstruktionen med rawlplugs eller kroge. Herfra skal der så laves en wire eller anden form for tråd ned mellem loftspladerne til lampen, der skal hænges op. En tynd stålwire er den mest enkle løsning.

Hvis der er tale om træbetonplader, skal du helst ikke skubbe for meget rundt med dem, da de let går i stykker.

Love og regler

Der stilles ikke decideret krav til loftshøjden (afstanden fra gulvet til loftet), men der stilles krav til lysindfaldet i boligens rum, ligesom der er specifikke krav til rum med skrå vægge. Derudover findes der krav til brandsikkerhed og installationer.

Hvad er ulovligt?
Der stilles ikke decideret krav til loftshøjden (afstanden fra gulvet til loftet), men der stilles krav til lysindfaldet i boligens rum, ligesom der er specifikke krav til rum med skrå vægge. Derudover findes der krav til brandsikkerhed og installationer.

  • Der er i dag ikke specifikke krav til loftshøjden i boligen, men hvert rum skal udføres, så det har en hensigtsmæssig størrelse og udformning under hensyn til anvendelsen. 
  • En god tommelfingerregel er, at loftshøjden i en lejligheds beboelsesrum og køkken skal være mindst 2,5 meter i gennemsnit, og at loftshøjden i parcel- eller rækkehuses beboelsesrum og køkken skal være mindst 2,3 meter i gennemsnit.
  • Loftet i en lejlighed må ikke være sænket og udført af umiddelbart brandbare materialer (træ, lister, brædder eller plader)
  • Er der over loftet (dvs. mellem det sænkede og det oprindelige loft) er udført elektriske installationer, som ikke opfylder stærkstrømsbekendtgørelsen (bl.a. samlinger, bløde ledninger m.v.) er det ulovligt
  • Hvis der er et sænket loft som forhindrer, at man kan inspicere tekniske installationer, der er anbragt i det lukkede rum, er det ulovligt.

Hvis du har lofter, der er omfattet af et eller flere af disse punkter, er de ulovlige. De bør derfor fjernes eller bringes i overensstemmelse med gældende regler.