Hvad er et træloft af trælister eller rustikbrædder?

Et træloft er som regel udført af trælister eller rustikbrædder (også kaldet profilbrædder). Den slags trælofter er især almindelige i sommerhuse og i parcelhuse fra 1960'erne og 1970'erne.

Trælofter kan også være udført med malede brædder som loftsbeklædning. Den slags trælofter ses især i gamle huse.

Hvorfor vælge et træloft?

Trælofter er både billige og nemme at montere, og de passer fint til stilen i mange sommerhuse og parcelhuse fra 1960'erne og 1970'erne. Til gengæld vil de normalt se helt forkerte ud i gamle huse, fx patriciervillaer og murermestervillaer.

Trælofter, som står i ubehandlet eller lakeret træ, kan virke noget mørke og gammeldags. Men hvis du maler loftet hvidt, kan du opnå en mere lys og luftig stil uden at skifte loftet, men du skal være opmærksom på, at nikotin eller anden tidligere påvirkning af træet gennem mange år, kan kræve særlige foranstaltninger, før det males.

Der findes også moderne trælistelofter, der har en helt anden stil (se billede overfor, søm/skrue hovederne ses sorte af støv/snavs på grund af lidt fugt, fordi de er koldere end den øvrige overflade). Loftet (uden sorte pletter) giver især en flot effekt i store rum.

Hvad koster et træloft ag trælister eller rustikbrædder?

Priserne på træbeklædninger til lofter varierer meget (priser inkl. moms, januar 2017):

 • rustikbrædder koster omkring 250-350 kr. pr. kvadratmeter. Af og til kan du være heldig at få rustikbræddelofter på tilbud til 200 kr. pr. kvadratmeter for et ludbehandlet loft.
 • Listelofterne koster typisk 250-550 kr. pr. kvadratmeter, alt efter hvilken træsort du vælger. Du kan normalt spare cirka en fjerdedel af prisen ved selv at skære listerne op. Men det kræver, at du har en god bordrundsav, som kan skære præcist.

Priserne er kun for materialer. Dertil kommer udgiften til håndværkeren, der skal sætte loftet op, medmindre du udfører arbejdet selv.

Hvad skal du tænke på, når du køber et træloft?

Når du køber brædder eller lister til et træloft, skal du være opmærksom på, hvor mange knaster der er i træet. Knasterne har en tendens til at falde ud, når de tørrer ind, og loftet er jo ikke så pænt, hvis det har en masse huller efter knaster. Listerne i et listeloft har desuden en tendens til at knække på det sted, hvor der er en knast.

Så bliver du fristet af et tilbud på ekstremt billige profilbrædder, skal du lige huske at tjekke kvaliteten af træet, før du læsser det på traileren, måske tilbuddet er FOR billigt.

Hvilke fordele og ulemper har trælofter?

Fordele

 • Lofter af trælister og rustikbrædder er billige.
 • Trælofter er hurtige og nemme at sætte op.
 • Trælofter er lette og stiller derfor ikke særlige krav til loftskonstruktionens styrke.

Ulemper

 • Gamle nedsænkede trælofter kan være effektive støvsamlere, og de kan også være brandfarlige, så de bør pilles ned.

Hvordan monterer du et træloft?

Hverken profilbræddelofter eller listelofter er særlig svære at sætte op. Men i begge tilfælde skal du være omhyggelig, da alle lister og brædder skal sidde 100 procent lige og plant, ellers kommer loftet let til at se skævt og ujævnt ud. Det er en fordel at tjekke underlaget, inden du monterer brædder eller lister, samt at trække en snor i begge sider af loftet til at styre efter. Dermed kan du sikre dig, at loftet bliver lagt helt lige og plant.

Det er vigtigt, at du starter med at undersøge om de vægge, der er langs med brædderne, er lige, og om de er parallelle. Hvis de ikke er det, skal du tilpasse brædderne der, hvor skævheder forekommer, mål op og marker med streger, inden du går i gang.

Opsætning af loft af rustikbrædder

Et bræddeloft monteres på følgende måde:

 • Først monterer du en dampspærre direkte på bjælkerne/spærene i loftet.
 • Mål derefter loftet op og find midten. Markér midten af loftet med et mærke.
 • Start på midten med at sætte brædderne op. Rustikbrædderne sømmes direkte op i tagspærene.
 • Brædderne kan enten sømmes på med synlige søm, eller så sømmene ikke er synlige (fordækt) men i så fald må du starte langs den ene side, efter du har kontrolleret om væggene er parallelle.

Hvis du selv vil sætte loftet op, er det en god idé at investere i en sømpistol, da det kan være meget hårdt at sømme opad med en hammer.

Opsætning af listeloft på gipsplader

Et listeloft kan med fordel monteres på et underlag af gipsplader, da det vil give en flot effekt, at man kan ane gipsloftet mellem listerne. Den løsning kræver dygtige håndværkere, da lister skal sidde snorlige, hvis resultatet skal være vellykket.
Den bedste listeeffekt fås med forholdsvis smalle lister, dvs. med en bredde et sted imellem 1,5-2,5 cm.

Listeloftet monteres på følgende måde:

 • Først monteres en dampspærre oven på de brædder (forskalling), der er på det eksisterende loft.
 • Gipspladerne skrues fast i forskallingsbrædderne.
 • Gipsloftet males typisk hvidt eller sort, afhængigt af hvilken effekt man ønsker.
 • Før den første liste sættes op, skal der trækkes en sigtelinje hen over loftet for at sikre, at loftet bliver helt lige. Sigtelinjen kan med fordel laves med et såkaldt snoreslag. Snoreslaget er en lille æske med kridt og en lang bomuldssnor med en krog i enden. Snoren trækkes ud mellem 2 punkter, og ved at svirpe snoren mod loftet når snoren er stram, slås der en kridtstreg.
 • Herefter lægges afstandsklodser imellem den første og den anden liste for at få dem til at sidde lige og med den rette afstand. Dette gentages, til hele loftet er sat op.
 • Listerne skrues fast nedefra. Enten i forborede huller, så listerne ikke flækker i enderne, eller ved at bore hullerne med et særligt bor (et forsænkerbor), der laver en lille fordybning omkring det borede hul, så der er plads til skruehovedet.

Ludbehandlet loft

Hvis du gerne vil have et ludbehandlet træloft, er det en fordel at købe brædder, der er ludbehandlede på forhånd. Det er næsten umuligt at få et ordentligt resultat, hvis du først ludbehandler loftet, når det er sat op. Det er nemlig meget svært at ludbehandle et loft, så det bliver ensartet over hele overfladen.

Hvordan vedligeholder du et træloft?

Profilbræddelofter er nemme at have med at gøre. De kræver ikke den store rengøring, og det er relativt let at udskifte et bræt, hvis det fx er fuld af huller efter knaster, skruer til lamper el.lign.

Listelofter er lidt mere besværlige, hvad angår rengøring, da der let ophobes støv imellem listerne. Det er ret besværligt at støvsuge eller vaske et sådant loft.