Hvis du vil købe et så billigt hus som muligt, skal du gå efter et hus, der er opført før 1900-tallet. Derimod er nye huse fra 2001 og frem de klart dyreste.

Det viser tal fra Boliga, der har samlet de gennemsnitlige salgskvadratmeterpriser fordelt på det år, huset er opført, og den region, huset ligger i. 

Og der er grund til, at det er de ældste huse, der er billigst.

- Der er (i folks bevidsthed) meget vedligehold i gamle huse, og gamle huse kan ikke opnå de energimærkninger som et nyt hus kan, siger Tine R. Sode, fagekspert i Videncentret Bolius.

Samtidig er en del af husene placeret på landet, hvor huspriserne er lavere end i byerne.

Hvilke ting kan med fordel ændres ved gamle huse?

  • Efterisolér hulmur og tag.
  • Udskift varmekilden til en moderne.
  • Placér radiatorer under vinduerne og ikke inde i huset.

Kilde: Tine R. Sode, fagekspert i Videncentret Bolius

Ulemper og fordele ved ældre huse

Der kan være nogle ulemper ved ældre huse. Tine R. Sode peger på, at: 

  • Boligindretningen i gamle huse er væsentlig anderledes end nu – fx er der små rum og lukkede køkkener.
  • Indeklimaet er dårligt – pga. af fx placering af radiatorer, kuldebroer og manglende isolering.
  • Installationerne i gamle huse ofte skal udskiftes, og det er dyrt.
  • Lysindfaldet er dårligt. 
  • Det koster mange penge at installere et ventilationsanlæg, som mange ønsker.

Til gengæld er der også nogle fordele ved ældre huse, da de kan byde på noget, som nye huse ikke kan.

- Det er huse med sjæl. De kan have overflader med patina som smukt, slidte trægulve, og de kan have spændende detaljer som stuk, flotte lysninger eller høje paneler og gesimser udenfor, siger Tine R. Sode.

Her ligger de billigste huse

Den billigste hustype solgt i 1. kvartal af 2019 var huse bygget mellem 1901-1920 i Nordjylland, hvor salgskvadratmeterprisen var 3.802 kr.

Generelt ligger de billigste huse i Region Nordjylland, hvis man kigger efter huse, der er bygget frem til år 1980. For huse bygget fra 1980 frem til i dag findes de billigste huse i Region Syddanmark.

Generelt gælder det, at jo nyere et hus er, desto dyrere er det - lige på nær huse, der er bygget 1960-1980. En undtagelse er dog Region Hovedstaden. 

De dyreste huse ligger i Region Hovedstaden

Region Hovedstaden har de højeste salgskvadratmeterpriser for alle hustyper. 

I Region Hovedstaden er de ældste huse også de billigste, men her er huse opført 1921-1940 solgt til en højere pris end nybyggede huse i første kvartal af 2019. 

Husene fra 1921-1940 er næsten tre gange så dyre i Region Hovedstaden som huse fra Region Nordjylland bygget i samme periode. 

Nye huse er dyrest

Nogle af hustyperne i hovedstadsområdet er mere end dobbelt så dyre som i andre regioner. Generelt er de nyeste huse dyrest, hvor kvadratmeterprisen ligger på 16.469-28.397 kr. for huse opført mellem 2001-2020. 

- Nye huse er billige i varme, nemme at vedligeholde og med en moderne indretning og enkel opbygning, der gør det nemt at indrette dem til, hvad man gerne vil have, siger Tine R. Sode.

- Til gengæld er de meget ens, indretningen er forudsigelig og måske lidt kedelig, og der er ikke meget sjæl, mener Tine R. Sode.