Hvem: Mathias Emil, socialpædagog, haveentusiast og vinder af TV2-programmet ”Kamp til hækken” i 2018. Se Instagram: @mathias.emil
Hvad: Drivhus fra Juliana på 13 m2.
Hvor: Kolonihave i Odense.

Det er nok de færreste, der kan sige, at de som barn i stedet for at gå til fodbold eller badminton havde eget drivhus og gik op i at dyrke planter og blomster. Det kan Mathias Emil ikke desto mindre. Inspireret af farfarens haveglæde gik Mathias i krig med at eksperimentere med blomsterløg og staudebede i en meget ung alder. 

– Mit første drivhus fik jeg som 12-årig. Det var lavet i plastik. Senere opgraderede jeg til en model i aluminium fra et byggemarked, og i dag kører jeg så en mere gedigen kvalitet med mit drivhus fra Juliana med sorte, pulverlakerede aluminiumsprofiler, tagvinduer og dobbelt stalddør, siger Mathias Emil. 

Kun to måneder om året, nemlig januar og februar, ligger drivhuset næsten urørt hen, men de 10 øvrige måneder er der fuld aktivitet bag glasruderne.  

– I marts ryger løgplanter i potter og krukker; jeg forspirer georginer, forårsblomster, chili og tomater. I maj planter jeg løs med spiselige ting, som jeg høster fra juni. Det gælder blandt andet ferskner, agurker, tomater, chili, vin, figner, auberginer og peberfrugter. Høsten fortsætter langt ind i efteråret. Når julen kommer, smider jeg et stort bord op midt i drivhuset og omdanner stedet til et lysende winter wonderland, hvor jeg på livet løs laver dekorationer med gran og tørrede blomster, fortæller Mathias Emil.

Han tilføjer, at mellem alle aktiviteterne, der får drivhuset til at virke som et fitnesscenter, tager han sig altid god tid til også at slappe af ved fx at læse en god bog på bambussofaen i rummet:

– Jeg betragter drivhuset som et både plante- og menneskevæksthus, hvor det grønne vokser, ligesom jeg gør det, i og med at jeg her finder en nærmest meditativ ro, der giver mig energi til at gå på arbejde og i det hele taget have en aktiv hverdag.

Fejl kan ikke undgås

Drivhuset i kolonihaven lidt uden for centrum af Odense bugner af planter ligesom resten af haven. Det tager ikke mange sekunder at se, at her bor et menneske, som virkelig har styr på at få grønt til at gro.

Heldigvis åbner Mathias Emil og kæresten hvert år haven under titlen ”Drengenes kolonihave” gennem Haveselskabet. Han deler også jævnligt tips og tricks på sin instagramprofil @mathias.emil og via sit medlemskab af drivhusklubben, der hører under firmaet Juliana, som producerer væksthuse.  

– Det er altid sjovt at åbne haven og drivhuset for andre haveinteresserede, men jeg understreger samtidig, at jeg trods mange års erfaring hvert år laver fejl og derigennem gør mig brugbare erfaringer. Jeg kan også over- og undervande, få snegleangreb eller plante ting, der bare aldrig kommer op af jorden. Så er det bare at prøve igen med en lidt anden metode året efter.