Spørg Bolius

Emhætte i nybygget lejlighed suger ikke tilstrækkeligt, viceværten siger test med et A4 papir- men hvad er kravene?

Til Bolius

1. oktober sidste år flyttede jeg ind i en 1. sals lejlighed i et nybyggeri, og ret hurtigt konstaterede jeg, at emhætten ikke sugede ret godt. Har jeg gang i bare to gryder, så kan emhætten ikke trække al mados/damp fra gryderne. Viceværten oplyste, at det skyldtes, at de nye lejligheder var alt for tætte, og vi skulle åbne et vindue under madlavningen for at skabe luft nok i rummet. Det hjalp heller ikke! Nu oplyser boligselskabet, at entreprenøren har lavet en "indreguleringsrapport", og ifølge den er alle krav overholdt - og vi kan teste effekten af emhætten ved at holde et stykke A4 papir op under suget. Hvis arket bliver hængende, så er effekten god nok. I mine ører lyder det som en gang sludder! Hvad er kravene til en emhætte - og er der "videnskabeligt belæg" for A4 papir testen? Jeg ser frem til at høre fra jer!

De bedste hilsner Erland C

 

Hej  Erland C

At tjekke med et A4 papir er en rigtig fin måde at finde ud af om emhætten overhovedet virker. Men at gøre det til en test der kan bekræfte en dokumentation er lige i overkanten. 

Indreguleringsrapporten er den vigtige, og her skal de leve op til krav i BR18: BR18 (bygningsreglementet.dk)

"I køkkener er der krav om, at der skal være emhætte med mekanisk udsugning i forbindelse med kogepladerne og afkast til det fri. Dette krav vil altid være gældende, når der etableres kogeplader eller emhætte i en bolig. Emhætter med recirkulation vil normalt ikke opfylde dette krav. Såfremt producenten ikke har opgivet en påkrævet luftmængde til at opnå en emopfangsevne på 75 % vil nedenstående luftmængder normalt opfylde kravet om tilstrækkelig effektivitet til at fjerne fugt og luftformige forureninger fra madlavningen.

For emhætter monteret vandret i en afstand over kogepladerne på højst 60 cm vil 60 l/s normalt være tilstrækkeligt til at opfylde kravet. Afstanden over kogepladerne måles i forkanten af emhætten. Værdien forudsætter, at emhætten sidder centralt placeret over kogepladerne og højst hælder 15° i forhold til vandret.

Der skal altid sikres erstatningsluft når emhætten er i drift. Manuel åbning af vinduer eller lignende kan ikke være en forudsætning for opfyldelse af kravene til emhætten. I det omfang erstatningsluft ikke tilføres ved brug af et mekanisk anlæg henvises til nærværende vejlednings kapitel 1.1 for vejledning i brugen af ventilationsåbninger direkte til det fri. "

I en tidligere version af BR18 skriver de "Udsugningen i emhætten skal kunne forøges til mindst 20 l/s. De 20 l/s er mindste luftmængde, der kan benyttes under forudsætning af at emhætten er effektiv til at opfange em og er placeret hensigtsmæssigt." BR18 (bygningsreglementet.dk)

Viceværten har til dels ret i udfordringen med de tætte boliger. Når emhætten og evt. også ventilatoren på badeværelse suger en masse luft ud, skal der jo nyt ind. De fleste nye boliger har derfor friskluftsventiler i vinduerne, som altid bør stå åbne. Her vil der så blive suget frisk luft ind.

Hvis du skal have yderligere opbakning, så kan du overveje at høre en lokal vvs'er om de kan hjælpe med at teste suget.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden