- Det skal bare overstås.

Familien

Jacob Fyhring Mortensen, 33 år
Nana Thomsen, 23 år
Josefine, 11 måneder
Flytter fra: Toværelses lejlighed i Bagsværd
Ny bopæl: Halvt dobbelthus på 86 m2 + 25 m2 kælder i Lyngby

Til salg-skiltet i vinduet kan nu få klistret et ”solgt”-mærke på, og lejligheden i Bagsværd er kun få timer fra at være fortid. Nana og Jacob har pakket alt deres indbo, og det står nu i flyttekasser, poser eller bare stablet op ad væggen og fylder det meste af stuen.

Videncentret Bolius fulgte parret, da de skulle flytte i 2019.

Sofaen er rykket ud fra væggen, og stående midt i rummet afslører den nye position de nullermænd, som de lykkeligt har delt deres hjem på 62 m2 med uden at vide det. 

Det er med andre ord et flyttescenarie, som alle kan genkende: rod, stablede flyttekasse og en smule kaos.

Flytningen time for time: Kl. 6.00

Selvom det meste af familiens liv står pakket ned i flyttekasser, så er der stadig småting, der skal klares. Men først skal datteren Josefine gøres klar til en dag i vuggestuen.

Jacob og Nana har set frem til denne dag. For dem betyder det farvel til deres toværelses lejlighed, der længe har været for lille. Faktisk i helt præcis 11 måneder.

Deres datter, Josefine, er nemlig årsagen til, at de nu står midt i en flytning. Lejligheden er simpelthen for lille til at huse to voksne og en lille tumling. Derfor tager de nu hul på et nyt liv i Lyngby med hus, have, mere plads og ikke mindst et værelse til datteren.

Flytningens mester

Når det kommer til at skulle skifte adressen, repræsenterer parret to modpoler.

Kl. 8.00

Josefine afleveres i den nærliggende vuggestue, og herefter går turen til det nye hus i Lyngby. Her har de allerede samlet flere nyindkøb, og derfor ligger deres værktøj her. Men nu skal det bruges til at skille de sidste ting ad i lejligheden.

Jacob er vokset op i Belgien og USA og har, som han selv formulerer det, efterhånden boet på alle broerne i København. 

Han har tilmed flyttet så mange gange, at der ikke mere er hjælp at hente hos vennerne til at bære flyttekasserne.

– Jeg har opbrugt min kvote, så dem kan jeg ikke ringe til, siger han.

Alligevel er det ham, der trods den store erfaring med flytninger har valgt, at parret selv skal stå for flytning med hjælp fra to unge gutter, de har hyret på portalen Gloove. Sammen med en bil med anhængertræk og en gratis lånetrailer danner det rammerne om flytningen denne junidag.

Kl. 10.00

Den lånte bil med den lejede trailer triller ind på parkeringspladsen hos Ikea i Gentofte. Nana og Jacob skal hente deres nye seng, men må gå tomhændede ud af butikken. Den var ikke på lager, så de må – ramt af flyttestress – køre til Taastrup for at hente den. Ellers mangler de noget at sove på i nat.

– Hvis vi havde uanede mængder af penge, havde vi selvfølgelig betalt os fra det, siger Jacob.

– Men på det område er jeg ret økonomisk bevidst. Jeg har i et dokument noteret alle de nye ting, vi har købt til huset. Og så synes jeg, det vil være mange penge at bruge på en flytning, hvis vi skulle hyre et flyttefirma, forklarer han.

Hans holdning på det punkt deles dog ikke af kvinden i huset.

– Jeg var klar til at bruge pengene på at få nogle til at flytte for os, siger Nana og fortsætter.

Kl. 12.30

Tilbage i lejligheden på Bagsværd Hovedgade. De når lige at sætte sig og slappe lidt af, inden den sidste nedpakning går i gang.

– Jeg kan også godt lide, at tingene er lidt mere planlagt, og derfor synes jeg, det ville være lidt mindre kaos med flyttemænd.

For at gøre flytningen lidt mere overskuelig har Jacob taget ferie, mens Nana er på barsel.

Til hverdag er Jacob læge og ph.d.-studerende, mens Nana efter sommerferien starter på pædagogstudiet. Så det er på mange måder godt at få flytningen overstået nu.

Mange store beslutninger

Der har været en lang række beslutninger, der skulle tages på kort tid, siden Nana og Jacob blev kærester i 2017. De flyttede hurtigt sammen i lejligheden i Bagsværd, og en måned efter den var købt, blev Nana gravid.

Kl. 15.00

Det banker på døren, og den første af de to flyttemænd, Tobias, er kommet. Kort efter kommer Marius også, og sammen med Jacob begynder de at fylde traileren.

– Derfor har Ikea-testen også været piece of cake for os, siger Nana.

Oven i graviditeten dukkede der en masser problemer op med deres lejlighed, som ikke har gjort de sidste to år mere afslappende.

– Vi har haft meget bøvl her i lejligheden, hvor der under den tidligere ejer er blevet lavet mange fejl i istandsættelsen. Så vi har bl.a. oplevet skimmelsvamp i køkkenet, hvilket gjorde, at vi måtte bo i mine forældres kælder i to-tre måneder. Så jeg er glad for, at vi nu kan sige farvel til lejligheden, siger Jacob, mens lyden fra nogle håndværkeres værktøj, der er ved at istandsætte bygningens tag, nærmest overdøver samtalen.

Kl. 15.45

Det første af i alt tre flyttelæs ankommer til den nye matrikel.

Men selvom der har været byggefejl og skimmelsvamp at kæmpe med, så er der også lidt vemod forbundet med at forlade den gamle lejlighed.

Den har været parrets første hjem sammen, ligesom det har været på disse 62 m2, at Josefine har levet sine første 11 måneder.

– Jeg vil gerne have små dele af lejligheden med os videre. Det har trods mange problemer været vores hjem under en svær graviditet, hvor jeg blev sygemeldt. Men det er også her, vi har minderne om, hvordan det var, da vi kom hjem med Josefine første gang, samt de første måneder af hendes liv. Og det er specielt at forlade, siger Nana.

Kl. 18.00

Det sidste trailerlæs er klar til at blive båret ind. Det klarer Jacob og Nana selv, så flyttehjælperne Tobias og Marius siger tak for i dag. Familien får en hurtig omgang velfortjent aftensmad.

Kan bo her resten af livet

Minder kan der dog også skabes mange af i det nye hus i Lyngby. Mens flyttekasserne bliver båret ind, er det allerede muligt at se på parret, at flyttestressen begynder at lette, og at drømmene om det nye liv tager over.

– Vi skal have dræbt Jacobs flyttemønstre, siger Nana med henvisning til, at Jacobs mange flytninger i hans 33-årige liv ikke skal fortsætte, da familien ikke skal flytte de næste mange år.

Kl. 18.30

Josefines seng har vist sig at være for stor til at komme ind ad døren på hendes værelse på 1. sal. Derfor må den skilles ad og samles, før hun kan komme i seng.

– Vi er sikre på, at huset her kan skabe de faste og trygge rammer, som både vi og Josefine har brug for, siger hun og fortsætter: 

­– Og så betyder området meget for vores valg, da det er børnevenligt og tæt på byen og familien, forklarer Nana.

– For os er det vores fornuftige drømmehus inden for de økonomiske rammer, vi har. Det er ikke bare købt i blinde, siger Jacob.

Selvom husets 86 m2 plus 25 m2 i kælderen ikke lyder af meget, så giver køkken-alrummet og stuen godt med plads til alle tre i de vågne timer, mens tre soveværelser og et badeværelse på 1. sal også rummer muligheder for en familieforøgelse i fremtiden.

– Jeg ser os i hvert fald bo her i fem år. Der er plads til, at vi kan få et barn mere, uden at vi bliver nødt til at flytte. Og ærlig talt gider jeg ikke flytte det næste lange stykke tid. Derfor kunne det godt blive vores hjem resten af livet, siger Jacob.

Kl. 19.00

Jacob og Nanas nye seng skal også samles. På trods af en bestået Ikea-test viser det sig at være sværere end som så og tager det meste af aftenen.

Mere hjælp næste gang

Denne gang løb deres flytteudgifter op i omkring 1.500 kr. for trailerleje, benzin og to flyttehjælpere. De havde også fået et fast tilbud fra et flyttefirma på 5.000 kr., og besparelsen gjorde udfaldet for deres valg af flytning denne gang.

– Det ville være en unødvendig luksus at bruge et flyttefirma denne gang, siger Jacob. 

Mens de sidste udpaknings- og samleopgaver klares, har datteren Josefine allerede fundet sig til rette og sover trygt på sit nye værelse. For Jacob og Nana venter der dog stadig en lang aften, hvor det trods to unge hjælpere også godt kan mærkes fysisk, at de har været igennem en flytning.

– Selvom jeg ikke stod for de tunge løft, har jeg alligevel lidt ondt i kroppen. Men jeg synes, det var det værd, og at vi har valgt den rigtige løsning. Men næste gang får jeg nok ikke Nana med på, at vi selv flytter, siger Jacob.

Kl. 01.00

Lyset slukkes i det nye hjem efter en lang dag.

Det behøver den lille familie heller ikke at bekymre sig om foreløbig. Nu kan de nyde sommeren med plads til både leg og familiebesøg inde såvel som ude. Legetæppet har allerede fået sin plads på græsset, parasollen er slået op, og hynderne er placeret i loungemøblerne. For med flytningen overstået er det tid til at skabe nye minder i deres nye omgivelser.