En nabo snorker, den anden har et larmende fyr - hvad kan vi gøre?

Kære Bolius

Vi bor i et rækkehus med naboer til begge sider. I den ene ende støder vores soveværelse op mod et værelse og vores stue op mod et bryggers, mens vi i den anden ende har et børneværelse, der støder op mod naboens soveværelset og et bryggers op mod en stue. Vi har dog fået problemer med nabostøj, som vi ikke ved, hvad vi skal stille op med.

Naboen til den ene side har fået nyt fyr. Det er ganske vist et støjsvagt et, men modulerende. Det kører næsten uafbrudt, og når brænderen regulerer sig hvert 10. sekund, ændrer lyden sig op og ned. Denne ændring af lyden er ret generende i vores stue og især vores soveværelse, når alt andet er stille.

Fyret hænger på væggen mod vores stue tæt på hjørnet til vores soveværelse. Kan man gøre noget nemt ved fyret som fx at hænge det anderledes op? Kan man lydisolere væggen? Der er tale om en dobbelt murstensvæg (se plantegning), som vi i øvrigt fik papiruldsisoleret for et par år siden.

Vi har også overvejet en forsatsvæg, men da der er vindue 5 centimeter fra væggen, vil den blive ret tynd. Og i stuen ville vi slet ikke kunne sætte en sådan væg op uden at fjerne mange kvadratmeter, da den pågældende væg er meget lang.

I den anden ende af huset er der højlydt snorken fra naboen, men samme vægtype med papiruldsisolering og vindue fem centimeter fra væggen. Kan I mon hjælpe med, hvordan vi kommer disse lydproblemer til livs?

Venlig hilsen

Peder

Kære Peder

Lyden transmitteres både gennem luften og via konstruktionerne.

En forsatsvæg kan hjælpe noget på den lyd, der transmitteres gennem luften, men hvis naboens nye fyr fx sætter muren i svingninger, der så forplanter sig gennem konstruktionerne til fx jeres del af facaden eller via sammenhængene gulvkonstruktioner, vil en forsatsvæg ikke afhjælpe generne.

Derfor er der i nyere byggeri krav om, at konstruktionen lydmæssigt afbrydes i lejlighedsskel, men hvis der er tale om ældre byggeri, var der ikke de regler og det kan være meget kompliceret at udføre en lydadskillelse af konstruktionerne efterfølgende.

Umiddelbart vil jeg tro, at en del af lyden fra naboens fyr forplantes gennem konstruktionerne. Så muligvis vil stødabsorberende ophæng af naboens fyr kunne forbedre forholdene. Der findes materialer, der absorberer lyden og vibrationerne, så disse ikke forplanter sig til væggen og derved sendes videre til jeres bolig.

Snorkelydene fra den anden nabo går nok gennem luften og vil kunne afhjælpes af en forsatsvæg, der placeres så den ikke på nogen måde har direkte forbindelse til den væg, der danner lejlighedsskel. Hvordan den praktisk kan opbygges kan du se beskrevet i nedenstående artikel.

LÆS OGSÅ: Støjgener i lejlighed og rækkehus

Hvis I vil sikre jer, at indsatsen giver det ønskede resultat, skal I kontakte en ingeniør med speciale i akustik, der kan måle og vurdere i de konkrete forhold og på basis af det foreslå konkrete løsninger.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden