Spørg Bolius

Er der råd i æbletræet så det kan det vælte i storm - eller kan vi redde træet?

Hej Bolius

Vi har et stort æbletræ i haven. Træet går op i tre store stammer. Den ene er skåret af for mange år siden (før vores tid, og vi har boet her i syv år).

Der er kommet nogle huller i den, og også frisk smulder, som tyder på en form for aktivitet (se billede). Hvad kan det skyldes?

Og skal vi være bekymrede for, om træet er ved at gå ud - eller endnu værre: om det er ved at blive undermineret, så det kan vælte i en storm?

Kan I give os et godt råd ift hvad vi skal gøre ved det?

Bedste hilsner

Lone

Hej Lone

Det er meget almindeligt, når større grene afskæres, at der så efter nogle år kommer råd i sårfladen. Dette råd breder sig, og til sidst vil det ofte bevirke, at resten af træet også bliver inficeret med råd.

Hvis dette er tilfældet, kan man risikere, at træet vælter i en storm, hvis eller når der ikke er mere sundt ved, som kan holde sammen på stammerne.

Jeg vil anbefale, at alle dele, som er angrebet af rådsvamp, fjernes, evt. med sav og stemmejern. Kun ved at gøre dette er det muligt at se, hvor meget sundt ved, der er tilbage, og dermed vurdere, om der er sundt ved nok til at holde sammen på de 2 andre stammer.

Læs mere: Tjek dit træ: Vil det vælte i stormen?

Læs mere: Beskæring af træer og buske

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • John Henriksen, landskabsarkitekt

Aktuelt på forsiden