Har dine børn beskidte fingre efter at have rodet i sandkassen, eller vil du gerne være helt sikker på, at dine hænder er rene efter et toiletbesøg? Uanset, om snavset er synligt eller usynligt, skal du bruge tid på at vaske hænderne ordentligt.

Skal vandet være varmt, når du vaske hænder?

Det er ikke nødvendigt, at vandet er varmt, når du vasker hænder. For at slå de fleste bakterier ihjel skal vandet være 70 grader, men med en kropstemperatur på 37 grader, kan du ikke holde ud at vaske hænder i 70 grader varmt vand.

Du kan aldrig opnå en temperatur, hvor du slår bakterierne ihjel, uden at du skader hænderne, og allerede omkring de 50 grader begynder vandet at blive for varmt. Hvis du vasker hænder i for varmt vand, medvirker det desuden til at irritere og udtørre hænderne.

Hvis du på den anden side vasker hænderne i for koldt vand, risikerer du at gøre hænderne så kolde, at det føles ubehageligt.

Derfor anbefaler Statens Serum Institut, at du bruger lunkent vand, for det øger sandsynligheden for, at du vasker hænder lang nok tid til, at du kommer af med skidt og bakterier, uden at du skader dine hænder.

Skal du bruge sæbe, når du vasker hænder?

Sæben er ikke afgørende, når du skal af med bakterier, men den er til gengæld vigtig, når du skal fjerne skidt og snavs. Sæben dræber nemlig ikke bakterier, men er med til at opløse organisk materiale samt fedtlaget på huden, så du kan komme ’ind’ til bakterierne. Til at slå bakterier ihjel er håndsprit mere effektivt end sæbe, og derfor bruger bl.a. sundhedspersonale håndsprit.

Men for privatpersoner i eget hjem er en ordentlig håndvask med sæbe effektiv nok til at komme af med de bakterier og evt. virus, der sidder på hænderne.

Sådan vasker du dine hænder rigtigt

Når du skal vaske hænderne ordentligt, kan det tage op til 1 minut fra start til slut – inklusive tørring af hænderne.

  • Start med at åbne for vandet og gør hænderne våde først for at undgå at irritere huden med koncentreret sæbe. Hvis du er derhjemme, kan du evt. slukke for vandhanen for at spare på vandet, men når du tænder igen, risikerer du at genforurene hænderne.
  • Kom derefter sæbe på. Vask omhyggeligt dine hænder i 15 sekunder. Kom hele vejen rundt ved tommelfingrene, mellem fingrene, på håndryggen, ved fingerspidserne og omkring håndleddene.
  • Skyl hænderne og brug god tid på at tørre hænderne ordentligt. Hvis de stadig er fugtige, har mange en tendens til lige at tørre dem af i fx bukserne, og så bliver de genforurenet.
  • Sluk for vandet – brug et papirhåndklæde, hvis du er på et offentligt toilet.

Se Sundhedsstyrelsens videoguide til at vaske hænder rigtigt