Spørg Bolius

Er det en god ide at skifte elselskab - får ofte forskellige måske gode tilbud?

Hej Bolius

El-forbrug og priser:

Tak for jeres info om El-priser m.v. I jeres optegnelse er der ikke et hus på 165 m2 med et forbrug på ca. 2200 KW om året og jeg kan ikke se hvordan man kan justerer forbrug og husstørrelse. Jeg er pensionist, alene og har kun min folkepension og er nød til at begrænse mine udgifter, da jeg gerne vil blive boende og er 82 år gammel. Jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvor jeg får min strøm billigst. Der er så mange udbydere og alle kan tage månen ned fra himlen. Jeg mener det er helt forkert og at det burde være staten, som gik ind og bestemte alle priserne, så det var ens for alle og efter forbrug. Jeg er nu kunde hos Ørsted og aner ikke om jeg bliver snydt, eller kan få billigere strøm andet sted fra. I 2018 brugte jeg 2203 KW, i 2019 2165 KW og har budgetteret med et forbrug på 2150 KW i 2020. Huset er på 165 M2 og som skrevet er jeg alene. Jeg har løbende udskiftet pære og andet el-udstyr til LED og A+++ og måler op en gang om måneden, mit forbrug af EL, Olie og vand. Olie og Vand er til at finde ud af. Der opgives en pris pr. 1000L olie inklusiv. MOMS og Vand en pris pr. M3 inklusiv. MOMS. Olieleverandør er nemt at finde med den rigtige pris for den bedste kvalitet. Vand er en fast leverandør med en (fast) pris, hvor imod EL-priser er det for mig en håbløs opgave og jeres oversigt, for mig er uforståelig. Jeg bliver jævnligt ringet op af udbydere, som kan tilbyde mig EL-pris til langt lavere pris end hvor jeg køber i dag, men jeg er ude på Herrens mark og må opgive at lytte til alle deres gode råd. Det kan ikke være meningen, at man skal tage stilling til om man vil have en fast pris, eller en variabel pris. Kom dog med en forventet pris og når året er omme, eller halvårligt, regulerer prisen op eller ned. Jeg håber I kan hjælpe mig og siger iøvrigt tak for jeres øvrige råd og vejledning om hus, have o.s.v.

Med venlig hilsen

Hans S

Hej Hans S

Jeg forstår din frustration. Det er ikke gjort nemt, og dermed er det let for telefonsælgerne at 'tage månen ned fra himlen' som du så smukt skriver. Det der dog er vigtigt at tage med, er at blot 18 % af prisen er det som selskaberne kan handle med. De 82 % er fastsatte afgifter, PSO mm. 

Du skriver du har Ørsted. De har lavet en meget fin gennemgang af hvad en regning dækker. Og som du vil se, så er det beskeden hvad der er deres pris. Langt størstedelen er de faste udgifter, som de ikke kan justere på. Hjælp til at forstå din regning

Men jeg kan have svært ved at sige om det du har er godt eller skidt. Du kan jo evt. forsøge at bede de dygtige sælgere om at lave et eksempel på hvad du havde skulle betale sidste år, hvis du havde benyttet deres tilbud. Problemet vil nok være, at det jo kommer an på hvornår der er brugt el, og hvornår fx en variable pris har været oppe og hvornår den har været nede.

Beklager jeg ikke kan være mere præcis, men det er som du siger, et noget svært marked at finde det 'rigtige' svar i.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden