Spørg Bolius

Er det muligt behandle det gamle olierede gulv - så vi får et pænt lyst gulv?

Til Bolius

Vi har et gammelt naturolieret plankegulv, men vi ønsker i stedet et hvidskuret gulv, da gulvet er meget mørkt. Er der en måde, man kan lysne eller hvidskure gulvet på uden at skulle slibe det?

Kan man afvaske med trærens eller andet opløsningsmiddel for at fjerne olien, give det en ludbehandling og herefter sæbebehandle?

Vi kan læse via diverse googlesøgninger, at gulvet skal være afslebet når man ludbehandler, men vil luden ikke lysne træet, hvis der er olierester på?

Når vi læser om panellud (som ikke kan anvendes på gulve) står der, at det godt kan anvendes ovenpå olieret træ. Hvad er forskellen på lud til gulve og panellud? Er det fordi, panelluden vil slides af, hvis man anvender det på gulve?

Jeg kan nævne, at gulvet ikke har fået olie i mere end 2 1/2 år.

Da vi bor i lejligheden, synes vi, det er noget omstændigt at få en gulvsliber ud af flere omgange og udføre dette ekstremt støvende arbejde. Derfor prøver vi at undersøge andre muligheder.

Vi håber, der findes en bedre løsning.

Med venlig hilsen

Christina

Hej Christina

For at behandle dit trægulv med lud og sæbe, er det vigtigt, at overfalden slibes ned til ”frisk” træ, for der må ikke være olierester. Jeg er ikke bekendt med andre løsninger end det.

Panellud er et færdigt produkt med lud og olie og derfor bedst velegnet til lofter og paneler.

Til din behandling af gulvet kan du også vælge en sæbe med lud eller en olie med lud (pigment). Gulvet skal dog stadig slibes.

Så trods lidt mere besvær, må du have et gulvfirma forbi. Men du får det flotteste og bedste resultat.

God fornøjelse med projektet

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden