Hvorfor skal du overfladebehandle dit trægulv?

Et ubehandlet trægulv kan hurtigt blive plettet og grimt af væske, snavs og slid. En overfladebehandling beskytter trægulvet mod disse ting, gør det nemmere at holde rent og giver dig mulighed for at vælge, hvilket udseende dit gulv skal have.

Hvor tit skal du behandle dit trægulv?

Det afhænger af brugen, hvor ofte overfladebehandlingen af trægulvet skal friskes op eller gentages. Det er også vigtigt, at gulvet jævnligt støvsuges og vaskes med rengørings- og plejemidler, der passer til gulvtypen - som udgangspunkt en gang om ugen. 

Hvad skal du tænke på, når du vælger overfladebehandling?

Når du skal vælge overfladebehandling til dit trægulv, skal du tage hensyn til:

 • Hvor meget slid området, der skal behandles, udsættes for. Trappetrin slides eksempelvis hurtigere end gulve, så her kan lak være en god løsning.
 • Hvilken træsort gulvet er lavet af.
 • Hvilket udseende du ønsker, at gulvet skal have.

Uanset hvilken behandling du vælger, er det vigtigt, at du følger producentens anvisninger for at få et godt og holdbart resultat.

Ludbehandling af trægulv

Ludbehandling kan ikke stå alene som overfladebehandling. Den er alene en forbehandling inden sæbe- eller oliebehandling.

Har du et nyt eller nyslebet, lyst trægulv, og ønsker du, at gulvet skal bevare sit lyse udseende, kan gulvet ludbehandles. Luden hæmmer træets naturlige gulning.

Gulvet skal være helt råt - der må ikke være rester af olie eller lak på det ved ludbehandling. 

Vær opmærksom på, at der er forskel på nåletræslud, som anvendes på fyr, gran og pitchpine, og løvtræslud, der bruges på lyse gulve af hårdt træ som bøg. Mørke træsorter som mahogni og teak bør ikke ludbehandles.

Man skal være forsigtig med ludbehandling af lamelparketgulve, da de øverste trælameller kan løsne sig fra det underliggende bræt. 

Lud er en stærk basisk opløsning. Det er oftest natronlud, der anvendes til opløsningen. Natronlud er også basis for sæbe. 

Sådan gør du: Ludbehandling af trægulv

 • Fordel luden på det rene, tørre træ med rulle, en stor pensel eller svamp. Brug for en sikkerheds skyld beskyttelsesbriller og handsker.
 • Slib overfladen let, når gulvet er tørt efter ca. 8 timer. Det er nemmest at gøre med håndkraft, fx med en blød slibesvamp korn 100-120 eller en slibeklods med sandpapir.
 • Støvsug gulvet grundigt, og så er det klar til den egentlige overfladebehandling med sæbe eller olie.

Sæbebehandling af trægulv

Har du et gammelt trægulv, evt. med spor af ormehuller og rustikke brædder, er sæbebehandling en rigtig fin løsning. Det giver en flot, naturlig overflade.

Sæbebehandling kan også være den afsluttende behandling af et ludbehandlet gulv. 

Rigtigt udført er sæbebehandlingen forholdsvis modstandsdygtig, men kræver dog vask oftere end olie- eller lakerede trægulve og er heller ikke så solid som olie og lak.

Du kan enten vælge en natursæbe - hvis du har ludbehandlet gulvet, vil det i så fald gulne lidt - eller du kan bruge en speciel sæbe, tilsat hvidt pigment, der fremhæver og bevare rdet hvidskurede look. Der findes også ludsæbe, som også giver det hvidlige udseende. 

De forskellige typer sæbe kan købes hos farvehandlere, byggemarkeder og i velassorterede supermarkeder.

Du bør ikke anvende ludsæbe på lakerede overflader. Lys sæbe bør kun anvendes på lyse træsorter. Natursæbe kan anvendes de fleste steder. Læs producentens anvisninger. 

Sådan gør du: Sæbebehandling af trægulv

 • Bland sæben med vand efter producentens anvisninger. 
 • Fordel sæben på det rene trægulv i et jævnt lag med gulvklud, moppe eller kost.
 • Tør gulvet efter med en hårdt opvredet klud.

Sæbehandlingen gentages mindst tre gange for at mætte træet, og gulvet skal tørre mellem hver behandling. På hårde træsorter som ask og eg skal der bruges så lidt vand som muligt ved sæbebehandling.

Vedligeholdelse og rengøring af sæbebehandlede gulve

Gulvet fejes med en blød kost eller støvsuges med et børstemundstykke med bløde børster for at undgå ridser. Herefter vaskes gulvet med samme type sæbe som den oprindelige behandling. Indimellem kan du vaske med sæbespåner, som både renser godt og giver træet en smudsafvisende overflade.

Et sæbebehandlet gulv er mere modtageligt end et olieret eller lakeret gulv og kræver hyppigere og grundigere vask for at holde sig pænt. Hvis gulvet med tiden bliver gråt og kedeligt, især i ganglinjerne, er det muligt at rense det i bund med knofedt, stiv børste og trærens, inden det får en ny sæbebehandling.

Oliebehandling af trægulv

Vil du behandle dit trægulv med olie, bør du bruge hærdende olie. Hærdende olie er tilsat en hærder, som får olien til ret hurtigt at tørre op med en hård og slidstærk overflade. Hærdende olie kan fås med og uden hvidpigmentering.

Den hvidpigmenterede olie bruges på ludbehandlede lyse træsorter, hvis du ønsker at forstærke det hvide look. Oliebehandling giver en smuk silkemat overflade, der er temmelig modstandsdygtig over for smuds og slid.

Oliebehandlingen giver ikke så stærk en overflade som lak, men den er nemmere at friske op på de områder af gulvet, hvor der bliver meget slidt, fx ganglinjer og rundt om spisebordet. Tag en snak med forhandleren, så du er sikker på, at du får den rigtige olie til netop dit gulv, dvs. træsort og gulvtype.

Sådan gør du: Oliebehandling af trægulv

 • Gør trægulvet rent, og lad det tørre helt. Hvis gulvet har været ludbehandlet først, skal det afrenses grundigt med vand for at fjerne sæbefilm. Når det er tørt, støvsuges grundigt. 
 • Påfør olien, indtil overfladen er mættet. Olien skal arbejdes grundigt ned i træet med pensel eller rulle i et pænt lag, og den skal have lov at stå i ca. 30 minutter. 
 • Tør overskydende olie væk med en ren og tør klud.
 • Vent et døgn, og slib igen med slibefilt (kan bl.a. købes hos farvehandlere) eller skuresvamp. Brug evt. en maskine, fx en rondelsliber med polereskive.
 • Giv gulvet endnu to tynde lag olie med 6-8 timers mellemrum, hvor overskydende olie igen tørres af.
 • Polér gulvet med en skuresvamp eller en rondelslibemaskine med polereskive mindst 6 timer efter sidste lag olie. Hvis gulvfladen er over 15 m2, bør du bruge rondelslibemaskinen.
 • Tør til sidst gulvet af med en fnugfri bomuldsklud, indtil overfladen fremstår helt silkemat.

Det er vigtigt at foretage en polering, hvor olien arbejdes ned i træet. 

Der kan være forskel på olietyper, så følg leverandørens anvisninger nøje. Sørg for grundig udluftning under arbejdet. Efter 24 timer kan gulvet betrædes med stor forsigtighed. Regn med, at det kan bruges normalt efter fire dage, og at det kan vaskes efter en uge.

OBS! Vær forsigtig med de klude og andet, der har været i kontakt med olien. Klude med olie kan selvantænde. Put kluden i en lufttæt og ikke brændbar beholder (fx et syltetøjsglas), og smid det hele ud. Du kan evt. komme vand i beholderen. 

Vedligeholdelse og rengøring af oliebehandlede trægulve

Gulvet fejes med en blød kost eller støvsuges med et børstemundstykke med bløde børster for at undgå ridser. Herefter vaskes gulvet med vand tilsat sæbespåner eller en anden egnet plejesæbe efter olieproducentens anvisninger.

Uanset overfladebehandling er trægulve følsomme over for vand og fugt, så du skal bruge så lidt vand som muligt ved gulvvask og bagefter tørre gulvet af. For at holde det olierede gulv pænt kan du efter behov friske det op med en egnet plejeolie. Enten hele gulvet eller bare de steder, hvor det begynder at se lidt trist og slidt ud. Proceduren minder om den oprindelige oliebehandling. Følg producentens anvisninger.

Lakering af trægulv

Lak giver en slidstærk overflade i mat, halvblank eller blank, der er nem at holde ren, men vedligeholdelse med nye lag lak skal ske, inden det gamle laklag slides igennem. Et lakeret trægulv kan normalt holde i flere år, inden det er nødvendigt at genbehandle.

Når gulvet skal have en ny lakering, bør det være hele gulvet, der slibes og lakeres igen, i modsætning til oliering hvor man kan nøjes med at genbehandle dele af gulvet. 

Hvor mange år afhænger af sliddet, og hvilken type lak der er anvendt. Et lakeret gulv er temmelig modstandsdygtigt over for tilsmudsning og fugt, men vand og spildte væsker bør dog tørres væk.

Forskellige laktyper til trægulve

Der er flere slags lak at vælge imellem, både vandbaserede og med opløsningsmidler. De vandbaserede lakker er velegnede til gulve, der udsættes for almindeligt slid, og de har den fordel, at de gulner mindre end andre typer lak, samtidig med at de er ufarlige at påføre.

Lakker baseret på sprit eller cellulose giver en meget slidstærk overflade med en gylden glød. Disse lakker er egnet til gulve med megen trafik og fx trappetrin. Disse lakker kræver dog god ventilation og sikkerhedsforanstaltninger som åndedrætsværn og handsker, når du anvender lakken.

Sådan gør du: Lakering af trægulve

 • Gør gulvet rent, og lad det tørre helt inden lakering.
 • Påfør lakken med en bred pensel eller rulle i et jævnt, men ikke for tykt lag. 
 • Lad lakken tørre nogle timer, afhængigt af type.
 • Slib manuelt med slibepapir korn 120, og støvsug bagefter. Ved større arealer bør du anvende en rondelslibemaskine. 
 • Påfør 2-3 lag lak. Lakken skal tørre helt op mellem hver påføring.

Følg brugsvejledningen nøje. Ved senere genlakering af gulvet skal du helst bruge samme type lak. Bruges fx en spritbaseret lak oven på en vandbaseret lak, vil lakken koge op og krakelere. Sørg for god ventilation under arbejdet.

Bruger du en lak baseret på sprit eller andre opløsningsmidler, skal du holde døren til resten af boligen lukket og bruge tætsluttende åndedrætsværn med udskiftelige filtre.

Vedligeholdelse og rengøring af lakerede gulve

Du gør olierede og lakerede trægulve rene ved at støvsuge og tørre dem af med en hårdt opvredet klud. Vask foretages med sæbespånevand eller et universalrengøringsmiddel. 

Når gulvet efter nogle år begynder at udvise tegn på slid, skal det genbehandles med samme type lak som den oprindelige. Er lakken først slidt igennem til rent træ enkelte steder, er det normalt nødvendigt at afslibe gulvet og lakere forfra.

Maling af trægulv

De færreste vil male et nyt eller nyafslebet trægulv, da træets farve og naturlige spil dermed forsvinder, men til gamle, lakerede eller meget hærgede trægulve kan maling være en flot og praktisk løsning.

Til gulve med almindelig brug, fx i soveværelset, kan du vælge en vandbaseret akrylplastmaling, men en såkaldt terpentinfortyndet urethanalkydmaling har større slidstyrke og tåler bedre vandpåvirkning og er derfor bedre til fx et køkken.

Sørg for god ventilation under malearbejdet. Bruger du terpentinfortyndet maling, skal du holde dørene lukket til resten af boligen og benytte åndedrætsværn.

Sådan gør du: Maling af trægulv

 • Spartl eventuelle huller og revner ud med en egnet spartelmasse, og slib reparationerne jævne med gulvets overflade. Gammel maling eller lak skal være matslebet med slibepapir korn 60 for at give en bedre vedhæftning.
 • Gør gulvet rent, og lad det tørre helt inden maling. 
 • Mal første gang med en egnet grundmaling efter leverandørens anvisning. 
 • Påfør malingen med bred pensel eller rulle. 
 • Lad malingen tørre, og mal anden gang.

Tørretiden afhænger af malingens tykkelse og type. Afhængigt af typen af maling kan gulvet forsigtig betrædes efter 4-6 timer og er brugsklar efter 12-24 timer.

Vær opmærksom på, hvilke midler der er i malingen. Der bør være et datablad, som beskriver, hvornår du kan anvende rummet til fx at sove i. 

Vedligeholdelse og rengøring af malede trægulve

Du gør et malet gulv rent på samme måde som et lakeret gulv. Når det malede gulv begynder at udvise tegn på slid, kan det i lighed med et lakeret gulv genbehandles.

Er malingen slidt igennem til rent træ, vil det med lidt håndelag være muligt at pletmale det ramte område, uden at du skal slibe hele gulvfladen.