Hvilke typer gulve er næsten vedligeholdelsesfrie?

Det helt vedligeholdelsesfri gulv eksisterer ikke, men det er muligt at komme ret tæt på.

Glaserede flise- og klinkegulv

Glaserede flise- og klinkegulve er et godt bud på det næsten vedligeholdelsesfri gulv. Gulvet skal bare vaskes cirka 1 gang om ugen og holder 20-30 år eller længere, afhængigt af slidstyrken, og hvordan fliser og klinker er behandlet. Dog kan det ske, at fugerne skal repareres/udskiftes på et tidspunkt.

Gulv med uglaserede klinker

Klinker fås også uglaserede. Er gulvet af almindelige uglaserede klinker, kræver det en grundigere gulvvask, og klinkerne kan med jævne mellemrum behandles med sæbe eller klinkeolie.

Der findes uglaserede, hårdtbrændte gulvklinker, der ikke kræver anden vedligeholdelse end almindelig gulvvask, og som er er næsten uopslidelige (+100 år).

Naturstensgulve

Naturstensgulve holder meget længe (over 50 år), men nogle typer kræver speciel vedligeholdelse. Nogle stenarter skal mættes med enten voks eller olie, inden gulvet tages i brug. Et naturstensgulv vedligeholdes oftest ved at vaske det med sæbevand jævnligt så overfladen hele tiden er mættet med sæbe og dermed afvisende over for snavs. For at gulvet ikke bliver glat af for meget sæbe, skal man med jævne mellemrum huske at vaske gulvet med vand uden sæbe.

Følg altid producentens vejledning til vedligeholdelse nøje.

Hærdeplastgulve (epoxy, polyuretan og acrylgulve)

Denne type gulve er udført som 2 komponent-belægning med høj slidstyrke og er samlings- og fugefri. Det lægges i mange forskellige tykkelser og kan fx ligge på underlag af beton. Polyuretan kan ligeledes lægges på træ.

Et gulv af denne type er slidstærkt. Det skal blot slibes og have et nyt lag topcoat, når gulvet efter mange år er blevet slidt.

Laminatgulv

Et laminatgulv er en træbaseret plade belagt med 1-2-mm plastmateriale ofte med et mønster så det ligner træ. Et laminatgulv skal ikke vedligeholdes, men kan ikke repareres, hvis der kommer skader i overfladen. Hvis gulvet skades er det nødvendigt at udskifte den skadede del af gulvet.

Det er en god idé at vælge et laminatgulv af god kvalitet med en høj slidstyrke, hvis gulvet skal kunne holde længe. Der findes laminatgulve hvor der er 50 års garanti på gennemslidning af overfladen og så findes der billigere og mindre slidstærke produkter, der måske kun holder 10-15 år eller mindre.

Lamelgulv

Et lamelgulv er opbygget af 3 lag, hvor det øverste er et slidlag af den ønskede træsort, og de andre lag fx kan bestå af spånplade og finér. Gulvet vedligeholdes som et trægulv, men kan kun slibes enkelte gange, før slidlaget er slebet af. Det er et problem, hvis tunge ting tabes og laver hul i slidlaget. Det kan repareres med reparationsvoks, som fås i forskellige farver. Det er også muligt at udskifte et enkelt gulvbræt.

Lud- og sæbebehandlet trægulv

Trægulve er ikke vedligeholdelsesfrie, men kan slibes og overfladebehandles. Et trægulv der er lud- og sæbebehandlet skal rengøres med almindelig gulvvask. 2 til 4 gange om året skal gulvet dog vaskes grundigere end ellers - helst med meget varmt vand uden sæbe. Det skal gøres for at fjerne det skidt og snavs, der sætter sig i overfladen. Det er især i gangbaner og andre steder, hvor man færdes meget, fx omkring spisebordet. I et lud- og sæbebehandlet trægulv kan ridser og stødmærker fjernes, da sæbevand får træet til at rejse sig igen, så mærkerne forsvinder. Ludbehandling er dog ikke velegnet til mørke og hårde træsorter.

Oliebehandlet trægulv

Et oliebehandlet trægulv skal ikke rengøres med for meget vand, og så skal man benytte et rengøringsmiddel specielt beregnet til gulvet. Det er også vigtigt jævnligt at behandle det med plejeolie. Oliebehandlingen skal gentages cirka hvert andet år, hvis du vil undgå slidte pletter. Afslibning kan være nødvendig afhængigt af hvor meget slid gulvet udsættes for. Hvis du har små børn og husdyr, slides gulvet noget hurtigere, end hvis boligen bebos af 2 voksne.

Det tager et par dage at friske oliebehandlingen op, da du skal behandle gulvet et par gange, og olien skal have tid til at hærde, inden du kan gå på gulvet igen. Arbejdet med selve oliebehandlingen skal foregå med udluftning. Mærker og ridser i et oliebehandlet gulv kan fjernes ved at vaske det nyafhøvlede gulv med meget varmt vand. Når gulvet er tørt, kan det oliebehandles igen.

Lakeret trægulv

Et lakeret trægulv skal slibes og omlakeres cirka hvert 5-10. år. Det kræver, at rummet ryddes i en uges tid, da gulvet først skal slibes, derefter lakeres flere gange og til sidst skal hærde. Til gengæld er lakeringen mere slidstærk end en oliebehandling. Selvom gulvet er lakeret, kan der alligevel komme ridser og mærker i det. De kan ikke fjernes igen, før gulvet slibes næste gang. Det er ikke muligt at lappe på et lakeret gulv, uden at det kan ses. Mærker og ridser i et lakeret gulv kan fjernes ved at vaske det nyafhøvlede gulv med meget varmt vand. Når gulvet er tørt, kan det lakeres igen.

Linoleumsgulv

Linoleum er nemt at vedligeholde. Det skal bare vaskes en gang om ugen med sæbespåner eller med den plejesæbe, producenten angiver. Linoleum har den fordel, at småskrammer og ridser i overfladen forsvinder med tiden, fordi materialet kan give sig. Pletter og mærker skal fjernes, så snart de opdages. De kan fjernes med rent vand, rengøringsmiddel, mineralsk terpentin eller sprit. Forsøg med det mildeste middel først.
Linoleum kan hvis det er slidt og skadet afslibes og poleres op af en fagmand.

Vinylgulv

Vinyl kræver ikke ret meget vedligeholdelse. Det skal vaskes med almindeligt sæbevand en gang om ugen, og jævnligt med et plejemiddel til vinyl. Pletter og mærker skal fjernes, så snart de opdages. De kan fjernes med rent vand, rengøringsmiddel, mineralsk terpentin eller sprit. Forsøg med det mildeste middel først. Vinyl kan ikke repareres eller slibes.

Hvor ofte skal forskellige typer gulve vedligeholdes, og hvilken vedligeholdelse kræver de?

I denne oversigt kan du se, hvordan forskellige typer gulve skal rengøres og vedligeholdes, og hvor ofte det skal gøres.

Almindelig rengøring foretages en gang om ugen eller hver 14. dag alt efter behov.

Vedligeholdelse af gulv

Hvor tit?

Hvordan?

Flise- og klinkegulve

 

Kun almindelig rengøring

Uglaserede klinker

Månedligt

Gulvvask med sæbespånevand

Naturstensgulve (afhænger af stenart)

 

Almindelig gulvvask (afhænger af stenart)

Laminatgulv

 

Kun almindelig rengøring

Lamelgulv

Afhænger af over- fladebehandlingen - se trægulve

Afvaskning med sæbevand, oliering eller lakering

Lud- og sæbebehandlet

2-4 gange om året

Almindelig rengøring + grundig afvaskning med rent og meget varmt vand.

Oliebehandlet trægulv

Hvert halve år

Almindelig rengøring + plejeolie

Oliebehandlet trægulv

Hvert andet år

Almindelig rengøring + oliering

Lakeret trægulv

Hvert 5.-10. år

Almindelig rengøring + afslibning og lakering

Linoleum

 

Almindelig rengøring og plejemiddel

Vinyl

 

Almindelig rengøring og plejemiddel

Hærdeplastgulv

Hvert 10. år

Almindelig rengøring + opfriskning af overflade ved at slibe det øverste lag og påføre et nyt lag coating

Hvordan begrænser du vedligeholdelsen af et eksisterende gulv?

Du kan spare meget vedligeholdelse, hvis du skåner dit gulv, dvs. har måtter inden for dørene, så sand og andet skidt ikke slæbes længere ind i huset. Tag skoene af i entreen i stedet for at slide på dine gulve med det sand og skidt, der sidder under skoene.

Det er også en god idé at sørge for, at dine møbler har "filtdutter" under benene, så de ikke kan ridse gulvet, når de flyttes. Løse tæpper de steder, hvor gulvene slides meget, fx hvor du færdes meget, kan også modvirke slitage.

Flise- og klinkegulve, naturstensgulve, laminatgulve, linoleumsgulve og vinylgulve bør jævnligt behandles med plejemidler, så de bevarer overfladens gode egenskaber, så materialernes overflader bevarer de gode egenskaber.

Vedligeholdelsen af et lakeret trægulv kan begrænses ved lakere det flere gange med et godt slidstærkt lakprodukt. Der findes lak, der kan holde op til 20 år. 

Hvordan vælger du det mest vedligeholdelsesfri gulv?

Laminatgulve er nok den type gulv, der minder mest om træ og samtidig kræver mindst vedligeholdelse. Men sørg for at vælge en god slidstærk kvalitet.

Hvis du ønsker et trægulv, er et lakeret gulv det, der i det daglige kræver mindst vedligeholdelse, men lakken skal fornys med mellemrum, ca. hver 5 - 20 år. Et gulv, der er lud- og sæbebehandlet, vedligeholdes ved den almindelige gulvvask med sæbe.

Det er en fordel at have flise- eller klinkegulv i køkken, badeværelse, entré og bryggers, hvor der er stort slid på gulvet. Hvis du vil have flise- eller klinkegulv i fx dit køkken, skal du vælge et med høj slidstyrke (3-5 på en skala, hvor 5 er højeste slidstyrke). Især i et køkken er der stor risiko for, at der en gang imellem tabes et eller andet. Det vil være meget kedeligt, hvis fliserne eller klinkerne bliver beskadiget af det, så du bliver nødt til at skifte dem.