Spørg Bolius

Er det uklogt at købe andelsbolig med renteswaps?

Er det uklogt at købe andelbolig med swaplån?

Kære Bolius

Vi er i gang med af sælge parcelhus og ser bl.a. på andelsbolig (som seniorbolig)og nu er vi kommet i tvivl. Nogle boliger har en høj andel og lav ydelse, mens andre har lav andel og høj ydelse (incl. en teknisk pris). Sidstnævnte er formentlig med disse swaplån - er det uklogt at købe bolig med den slags lån. Vi ville kunne betale kontant, men hæfter vel alligevel for resten af den tekniske beregning.

Kære Cinnie N.

Det er ikke altid uklogt at købe bolig i andelsforeninger med renteswaps. Tværtimod findes nogle af de økonomisk set mest attraktive andelsboliger i foreninger med renteswaps. Det skyldes, at mange købere er tilbageholdende med at købe disse boliger.

Jeg vil dog stærkt anbefale, at I får en professionel rådgiver til at vurdere, om det er en sund andelsboligforening, I overvejer at købe jer ind i. Der er nemlig stor forskel på økonomien andelsforeningerne og på prisfastsættelsen af andelsboligerne.

Det er blandt andet for lettere at kunne sammenligne prisfastsættelsen af de forskellige andelsboliger, at der ofte angives en teknisk pris for andelsboligen, som tager højde for, hvor stor jeres forholdsmæssige andel af gælden i foreningen er. Bemærk, at det ikke nødvendigvis betyder, at I hæfter for gælden, da det afhænger af andelsforeningens vedtægter og eventuelt vilkårene for andelsforeningens gæld. Det kan en rådgiver også hjælpe jer med at finde ud af.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Kim Valentin, fagekspert

Aktuelt på forsiden