Spørg Bolius

Er ejerskifteforsikring nødvendig når vi vil sælge?

Hej, vi er ved at sætte vores ejerlejlighed i en villa til salg (ikke ideel anpart) og er af de tre første mæglere, vi havde ude for at se på lejligheden, blevet frarådet at lave tilstandsrapport, fordi det ikke er lovpligtigt i ejerlejligheder, og fordi vi så slipper for at skulle rapportere for hele fællesejet (ældre, lidt slidt og småforsømt hus). Ikke desto mindre ændrede den mægler, vi endte med at vælge, mening og opfordrer os nu kraftigt til at få lavet rapporten for ikke at ligge søvnløse i de næste 10 år pga. ansvar for skjulte fejl og mangler. Desværre var han ikke i stand til at ridse reglerne om og evt. konsekvenser ved opdagelse af en skjult fejl eller mangel op for os, så vi er meget i vildrede. Jeg har googlet mig frem til, at det dels er købers bevisbyrde, hvis han påstår, at vi har været i ond tro (dette skulle være et kriterium for vores ansvar?), og at der er en bagatelgrænse på en del af handelssummen(?). To af mæglerne påpegede også, at evt. overraskelser, der måtte dukke op på fællesejet efter handlen, er ejerforeningens ansvar (stemmer det?) - dvs IKKE os personligt, idet vi jo netop ved salget vil have meldt os ud af ejerforeningen. Da dertil kommer, at vi har boet i lejligheden i 12 år uden overraskelser, føler vi os sådan set trygge nok ved, at der ikke dukker noget op, som ikke har med almindelig ælde forudseelig slitage at gøre. Men er der en hage? Hvad kan skjulte fejl og mangler evt. være, og hvad er worst case scenario?

På forhånd tak for hjælpen!

Vh. Signe I

Hej Signe

Jeg regner med det er en ejerlejlighed med en ejerforening.

Tilstandsrapporter er ikke lovpligtige, hverken for ejerlejligheder eller for en-familieboliger eller sommerhuse. Tilstandsrapporter er udelukkende til, for at der kan tegnes en ejerskifteforsikring, hvilket heller ikke er lovpligtigt. Ejerskifteforsikringen opgave er til dels at sikre køber mod ubehagelige overraskelser og i høj grad at sælger giver sit sælgeransvar videre til forsikringen.

De forhold, som forsikringen kan dække kan firkantet sagt også være forhold som i som sælgere har ansvaret for. Når der er udarbejdet en tilstandsrapport og elinstallationsrapport, kan i indhente et tilbud fra et forsikringsfirma. Dette tilbud skal i så tilbyde køber. Accepterer de skal i betale halvdelen af ejerskifteforsikringen. Køber kan vælge ikke at tegne ejerskifteforsikringen men ved at i har tilbud den har i også fraskrevet jer ansvaret. Det er lidt kringlet.

Det er så også rigtigt at de fælles forhold som der er i ejerforeningen (taget, ydervægge mv) hører til ejerforeningen og det er typisk her de store udgifter ligger.

Men forhold som i kan blive gjort ansvarlige for er fx elinstallationer, der ikke er udført korrekt eller manglende vådrumsmembran i badeværelset (hvis det er et nyere badeværelse og der sker skade). Disse forhold kan komme til at koste mange penge.

Jeg personligt ville altid give sælger mulighed for at tegne en ejerskifteforsikring. Men omvendt er det det er ikke så almindeligt at man tilbyder ejerskifteforsikring på netop ejerlejligheder. Alder og stand af lejligheden har også stor betydning. Du kan læse mere her

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden