Fordele ved GPS-navigerede kontra traditionelle robotplæneklippere

  • De lige linjer i klippemønsteret gør, at GPS-robotten kan nøjes med at køre over et område én gang, hvor de traditionelle robotter ikke har styr på, hvor den klipper og derfor kører et mere tilfældigt klippemønster.
  • Hurtigere klipning af din plæne, fordi den går systematisk til værks. Og skal den lade op undervejs, gør GPS’en, at den kan starte præcis det sted, hvor den måtte afbryde klipningen.
  • GPS’en giver flere muligheder for sende robotten et præcis sted hen på græsplæne eller nemt oprette zoner, hvor den ikke skal klippe – enten midlertidigt eller permanent.
  • Det skiftende klippemønster på tværs og langs af plænen (skifter 45 grader hver gang) gør, at der ikke efterlades permanente mærker på græsset, og din plæne får et skiftende udseende fra gang til gang.

Robotplæneklippere kan gøre livet nemmere for dig og sørge for at holde græsplænen klippet i lige præcis den højde, du ønsker. Men robotterne fås i mange prisklasser, med forskelligt udstyr – og med forskellige teknologier.

Videncentret Bolius har afprøvet Segway Navimow, der finder rundt i haven ved hjælp af GPS-teknologi, hvilket gør, at kampen med at finde den rette placering til kanttråden er fortid. 

Læs herunder, hvad en af de nyeste modeller på markedet kan og ikke kan, og find ud af, om teknologien er noget for dig.

Segway Navimow fås i fire forskellige udgaver; 500, 800, 1500 og 3000, hvor tallet angiver den maksimale størrelse på græsplænen, den kan håndtere. Modellen, Videncentret Bolius har testet, er en Segway Navimoe H800E med VisionFence (ekstraudstyr).

Modellerne har samme egenskaber med undtagelse af den mindste (500), der ikke har 4G-modul og tyverisikring.

Priserne varierer fra 10.999 til 20.999 kr. afhængigt af model (2023-priser).

Virker Segway Navimow direkte ud af boksen?

Ja, det gør den sådan set. Men der er store krav til din have, hvis du ikke skal udvide robotten med ekstraudstyr. 

Testhavens græsplæne er på 400 m2 og afslører, at der også bor to mindre børn på matriklen. Der er en sandkasse, et gyngestativ med rutsjebane og en trampolin. Men ellers er det en have uden større forhindringer i jordniveau. Køber du en GPS-styret robotplæneklipper, skal du dog også tage højde for andre udfordringer end dem, der er til stede nede på græsplænen. 

Navimow kan nemlig også få udfordringer, hvis haven fx ligger omkring et stort hus, er omgivet af et højt hegn, eller har flere store træer, der skygger for GPS-signalet. 

Testgrunden har mange af de udfordringer med et højt hus i to plan, tre større træer, ligesom plankeværk og høj hæk afgrænser plænen mod naboerne. Derfor mødte robotplæneklipperen ved første test uden ekstraudstyr mange udfordringer. Men de forsvandt, da plæneklipperen blev udstyret med et såkaldt VisionFence, der gør det muligt for robotten at se og styre uden om forhindringer såsom en rutsjebane, et tørrestativ eller trampolinben.

For at finde den rigtig konfiguration til din have, findes der også en online test kaldet Segway Navimow Checklist, så du kan se, om din have egner sig til denne type robot, ligesom testen afslører, om du bør tilkøbe ekstraudstyr.

Hvordan er opsætningen med en robotplæneklipper på GPS?

Det er meget nemmere at opsætte Navimow end en traditionel robotplæneklipper med kanttråd/-wire. Du skal stadig finde en placering til ladestation, og der skal også monteres en ekstra antenne, som man ellers ikke rigtig kender fra de traditionelle plæneklippere. Men herfra er arbejdet markant nemmere. 

Du fører plæneklipperen rundt langs kanten af græsplænen som en anden fjernstyret bil via appen. Derved lagrer den afgrænsningen, du ønsker, og danner et digitalt kort over haven. Når robotten efterfølgende har kørt en testrunde langs den markerede grænse, er den sådan set klar til at slå græsset.

Du har også mulighed for at lave afgrænsede områder, du ikke ønsker at få slået, ligesom du kan lave en ”sti” som robotten kan køre ad, hvis din have fx har to græsområder, der er afskilt af et flisebelagt område, den skal tilbagelægge ved hver klipning.

Hvordan er hverdagen med Segway Navimow?

Når først robotplæneklipperen er installeret, passer den sådan set sig selv. I testperioden på tre måneder var det kun én gang, at robotten var kørt fast i et sted i haven og skulle have hjælp til at komme fri. Men generelt er indtrykket, at den er noget smartere i forhold til tidligere tiders teknologier, og at den klarer sig igennem lange perioder, uden du sådan set behøver at bruge tid på at hjælpe den på rette spor igen.

Appen er nem at tilgå, og herfra kan du nemt starte og stoppe robotten, indstille klippetidspunkter og justere klippehøjden. Her kan du også følge med i, hvor langt robotten er i sin klipning af græsplænen, og hvor mange procent af plænen den mangler.

En af de helt store fordele ved GPS-teknologien er, at den tillader robotten et meget mere systematisk klippemønster. Segway Navimow klipper i lige striber, hvilket giver et flot udtryk, men det gør også, at man som haveejer er mere sikker på, at alle græsstrå er blevet klippet. Robotten roterer sin klippevinkel fra gang til gang, så klipperetningen varierer fra ligeud til diagonalt og på tværs af plænen. 

Testhaven på knap 400 m2 kunne robotten klare – inkl. opladning undervejs – på ca. 6 timer.

Er robotplæneklippere med GPS pengene værd?

En robotplæneklipper med indbygget GPS eller lignende systemer er ikke en billig omgang. Priserne starter fra 11.000 kr. afhængigt af, hvor stor en græsplæne de skal kunne slå og andre funktioner. Den testede Segway Navimow 800E koster, inklusiv Vision Fence, 15.500 kr. (2023-priser)

Det er op til den enkelte at vurdere, om det er acceptabelt eller for mange penge at bruge på en robotplæneklipper. Men der er ingen tvivl om, at GPS-teknologien har gjort, at robotterne nu er tættere på at opnå et resultat, som minder om det, du får ved en traditionel plæneklipper. Du kan nyde en have med flotte striber, og du kan nemt lave nye opsætninger, når din have ændrer form, får et par højbede eller midlertidigt har et havetelt slået op til fest, uden at du skal bruge timer på at ændre indstillingerne, lægge ny kanttråd eller andre besværligheder. Og samtidig opleves klippeprocessen mere intelligent. 

Der er også den fordel, at fordi den går så systematisk til opgaven, kan du nøjes med at have maskinen til at køre i færre timer sammenlignet med en robotplæneklipper, der benytter et mere tilfældigt klippemønster. I testperioden kørte robotten hver 2.-3. dag, hvilket fungerede perfekt og hele tiden gav indtrykket af, at græsset var nyslået.

Segway Navimow H800E var udlånt til Videncentret Bolius af Witt A/S.