Mens nybyggede huse bliver større og større, bliver nyudstykkede grunde mindre og mindre. For at være sikker på, at der nu også er plads til drømmehuset, når du køber byggegrund, er det derfor vigtigt at have lommeregneren fremme, da der er regler for, hvor meget af en grund du må bebygge. 

Som tommelfingerregel er de fleste nyudstykkede parcelhusgrunde mindst 700 m2, og i udgangspunktet er det, ifølge Bygningsreglementet, tilladt at bebygge en grund med 30 procent. Med en grund på 700 m3 er det dermed muligt at bygge 210 kvadratmeter samt 50 kvadratmeter øvrigt bebyggelse, som fx skure, carport, udhuse mv. 

Men der kan være undtagelser. Nogle gange kan en lokalplan, servitutter eller andre bestemmelser være afgørende for dit byggeprojekt, så dem skal du være særlig opmærksomme på.

Når du køber grund, er det ikke altid sælger er opmærksom på at informere om alle forhold, der spiller ind. Lav derfor en grundig research, husk at tage lommeregneren frem og spørg gerne en arkitekt til råds, inden du køber en grund. 

Bebyggelsesprocenten er den andel af grunden, som må bebygges. Normalt ligger bebyggelsesprocenten på 30 procent, men der kan være undtagelser, hvis der står noget andet anført i lokalplanen for området.

Tjek altid eventuelle servitutter og lokalplan 

Selvom Bygningsreglementet tillader 30 procent bebyggelse, er det ikke nødvendigvis det, du skal rette dig efter. Findes der en lokalplan, servitutter eller andre bestemmelser for området, er det dem, der er gældende. Og dikterer de en anden bebyggelsesprocent, er det den, du skal rette dig efter. 

Ligger der fx en gammel lokalplan for området, er det de gamle bestemmelser, du skal følge. Dvs. bebyggelsesprocenten følger den gamle lokalplan og ikke nuværende regler i Bygningsreglementet. 

Du skal også være opmærksom på, om der er en grundejerforening, du obligatorisk skal være medlem af, og om grundejerforeningen har nedsat regler for bebyggelsens størrelse og udformning. 

Vær obs på byggelinjer

Selvom det ud fra et hurtigt regnestykke ser ud som om, du sagtens kan få plads til drømmehuset på grunden, kan du løbe ind i udfordringer med byggelinjer. Byggelinjer angiver, hvor på grunden, du må bygge. Beboelse skal fx placeres, så der er mindst 2,5 meter mod skel og mod vej. 

I lokalplanen kan der også være vejudlæg, som skal tages højde for. Vejudlæg er bestemmelser for, at der ikke må opføres noget i en vis afstand fra en bestemt sti eller en vej.

Tænk over placeringen af både hus, carport og skure

Småbygninger som carport, skure eller drivhuse fylder nemt mere, end du måske har forestillet dig. Især hvis du har købt et toplanshus til nedrivning, og du har planer om at bygge et nyt hus i ét plan. 

Er der plads til et ordentligt udeareal? Og hvad med placeringen af småbygninger på grunden? Hvordan orienterer du bygningerne på grunden i forhold til verdenshjørner, naboer, veje og stier? Og hvordan skal drømmehaven se ud? Alle disse spørgsmål bør du stille dig selv. 

Overvej at få en arkitekt med ind over dit byggeprojekt tidligt i processen, så du får et par professionelle øjne med på råd, når du skal skitsere din bolig samt tilhørende uderum.

Optimer kvadratmeterne, så de alle bliver brugbare 

Der er fordele og ulemper ved både at bygge stort og småt. 

Det giver sig selv, at et stort hus også giver flere muligheder for at udfolde sig og mere luft. Til gengæld følger der mere vedligeholdelse med, jo større du vælger at bygge. Energimæssigt koster det også mere at varme et stort hus op, og du får mindre areal til have. 

Kloge kvadratmeter er til hver en tid at foretrække frem for mange kvadratmeter, da du får et langt bedre udbytte ud af boligen, hvis du organiserer dig ordentligt og sørger for at udnytte pladsen mest muligt. 

Hvis du kan bygge drømmeboligen på færrest mulige kvadratmeter, kan du bruge de penge, du sparer på at bygge småt, på at vælge materialer i bedre kvalitet. Byggematerialer af bedre kvalitet kræver også mindre vedligeholdelse og vil højne salgsprisen, når du en dag skal sælge huset.

Overvej dine behov fremadrettet

Du har måske et klart billede af, hvor stort dit drømmehus skal være, men vil det også kunne opfylde dine behov i fremtiden? Måske er der en familieforøgelse i vente eller måske vil børnene snart flyve fra reden.

Inden du køber en grund eller et hus til nedrivning, skal du gøre dig klart, hvilke behov du har her og nu samt dine behov i fremtiden, så dit byggeprojekt tager højde for begge dele.