Ifølge det gældende bygningsreglement, BR18, behøver du ikke kontakte kommunen, inden du går i gang med at bygge et nyt skur, drivhus eller carport på din grund, så længe du samlet holder dig under 50 kvadratmeter og overholder de regler, der gælder for såkaldt sekundære bygninger.

Reglerne for anmeldelse og ansøgning om byggetilladelse ved småbyggeri er blevet lempet i flere omgange, men det gælder stadig, at du som boligejer skal efterleve lokalplaner og byggetekniske regler om fx højden på din nye carport eller drivhus, ligesom gældende regler om afstand til skel skal respekteres.

Bygger du carport, skur eller en anden sekundær bygning på mere end 50 kvadratmeter, skal du søge byggetilladelse.

Pas på den samlede bebyggelsesprocent

Hvis du har mange store og små konstruktioner på din grund, skal du være opmærksom på, at du ikke overskrider det samlede bebyggelsesareal for sekundære bygninger.

Tidligere tillod bygningsreglementet, at du kunne have to små bygninger på under 10 kvadratmeter hver, fx et redskabsskur eller et legehus, uden at det talte med i de sekundære bygningers samlede areal, så længe regler om afstand til skel og deslige var overholdt.

I de gældende regler tæller alle små bygninger med i det samlede billede, og hvis du, før du bygger et nyt legehus eller skur, er tæt på at nå loftet på 50 kvadratmeter samlet set, kan du risikere at skulle søge byggetilladelse, før arbejdet må gå i gang. For rækkehuse vil alt udover 20 kvadratmeter indgå i beregningen.

I sidste ende vil det være op til kommunen at vurdere, om de ser dit planlagte legehus som en bygning, der kræver tilladelse, eller et legeredskab, der ikke gør.

Beregn din bebyggelsesprocent her

Med beregneren nedenfor kan du få et løst bud på, hvad bebyggelsesprocenten på din grund er, hvis du har et fritliggende enfamilieshus. Beregneren kræver, at du har oplysninger om størrelsen på din grund og de sekundære bygninger, der eventuelt er opført på den.

Beregneren viser også, hvor stort et areal, du fortsat må bebygge, før den tilladte bebyggelsesprocent overskrides. Forudsætningen her tager udgangspunkt i bygningsreglementet, som angiver en maksimal byggeprocent på 30 procent for fritliggende enfamilieshuse. De 30 procent gælder, hvis der ikke er fastsat en anden bebyggelsesprocent i lokalplan eller servitutter.

Tidligere krævede småbyggeri over 35 kvadratmeter tilladelse

Før reglerne for småbyggeri blev lempet, måtte boligejere bygge sekundære bygninger på op til 35 kvadratmeter uden at inddrage kommunen. Var bygningen derimod mellem 35 og 50 kvadratmeter, skulle kommunen have en kort ansøgning, som automatisk var godkendt, hvis man ikke hørte fra kommunen indenfor 14 dage.

Reglerne blev lempet første gang i 2017 for blandt andet at lette kommunernes sagsbehandling. Før ændringerne havde kommunerne ifølge Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen ca. 20.000 anmeldelsessager om året, som udgjorde godt en tredjedel af alle kommunale byggesager. Anmeldelsessager kunne være alt fra byggetilladelser til ansøgninger om nedrivning og meget mere.

Guide: Overvejer du at bygge et skur eller anneks?

Herunder har du mulighed for at klikke dig igennem grafikken og få styr på de vigtigste overvejelser, du bør gøre dig, inden du bygger et skur eller anneks på din helårsgrund. 

Klik på punkterne 1, 2 og 3 i toppen ud fra skur eller anneks, og du kan finde yderligere oplysninger ved at klikke videre rundt på grafikken. Skal du bygge et skur eller anneks ved dit sommerhus, så klik her.

Du har også mulighed for at hente alle oplysninger ned som pdf: helårsgrundsommerhusgrund

Podcast: Mig og min have

Episode 2: Stenbelægning i have og indkørsel

Dette afsnit af ‘Mig og min have’ handler om sten. Sandsten for at være mere præcis. Derfor er Jesper og Andreas taget til Sandstone lige udenfor Sorø, som laver sandstensløsninger til haven, terrassen og indkørslen. Der kan være mange gode grunde til at vælge en sandsten i stedet for beton. Ikke mindst fordi det er en mere bæredygtig løsning, hvis man vil have sten i haven. Lyt med og lær alt om, hvordan du selv kommer igang med at lægge sten i haven.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit