3 råd til valg af færdigbygget skur

  • Formål og type skur. Beslut, hvad du helt konkret skal bruge skuret til. Det har betydning for funktionen samt størrelsen. Jo mere præcis du er, jo større er sandsynligheden for at undgå fejlkøb.
  • Vælg leverandør. Du kan købe skuret i et byggemarked, hos private eller lade en håndværker klare det for dig. Det er nemmest, men også dyrest at købe gennem en håndværker.
  • Vælg materialer. Skal det være træ, metal eller noget tredje – vælg noget, der passer æstetisk til omgivelserne og af ordentlig kvalitet. Tænk på miljøet og køb certificerede materialer eller brug genbrugsmaterialer.

Et skur kan være mange ting. Lige fra små skure til en græsslåmaskine til almindelige skure til affald, cykler og redskaber og til de store skure, der kan bruges som et anneks til opbevaring af større ting eller som hobbyrum. 

Hvad er et færdigbygget skur?

Uanset, hvilket type skur du har brug for, kan du typisk få et på tre måder – de er listet herunder efter den mest typiske løsning, ifølge vores undersøgelse.

  • Bygge det selv.
  • Få håndværkere til at bygge skuret.
  • Købe et færdigt samlesæt, fx i et byggemarked. 

Vi tager i denne artikel udgangspunkt i de to sidste muligheder, som vi kalder for 'færdigbygget skur'. 

Et færdigbygget skur fra byggemarkedet er typisk en løsning, hvor du får et samlesæt, som de fleste selv kan sætte op. Ulemperne er, at materialernes kvalitet måske ikke er i top, du kan kun få de faste mål, og du skal selv samle det, medmindre du hyrer en håndværker til det. 

Hvis du i stedet vil have et færdigbygget skur uden at løfte en finger, skal du få en håndværker til det. Det giver som udgangspunkt et bedre og mere holdbart produkt, men det er også væsentligt dyrere.

Det samme gør sig gældende for et færdigbygget anneks eller hytte. Den billigste løsning er at købe det gennem et byggemarked, men det kræver, at du har forstand på gør-det-selv. 

Hvordan vælger du det rigtige skur?

Start med at undersøge mulighederne. Besøg de nærmeste byggemarkeder og tjek deres udbud, snak evt. med en lokal håndværker og søg efter inspiration på nettet eller hos naboer og bekendte for flotte og holdbare løsninger. 

Før du køber et færdigbygget skur, bør du overveje følgende punkter:

  • Type og størrelse. Undersøg dit behov – hvad skuret skal bidrage med.
  • Producent. Brug en forhandler, du har tillid til, og som har god kvalitet og garanti.
  • Materialer. Jo bedre kvalitet du køber, jo længere holder det. Tænk også på vedligeholdelsesdelen.
  • Pris. Kvalitet og pris hænger ofte sammen. Tjek også, hvad der følger med i købet.
  • Levering og montering. Tjek, om skuret bliver leveret – og hvor på din grund. Overvej, om du selv vil montere det, eller om en professionel skal gøre det.

Hvor stort skal skuret være?

Der findes mange forskellige typer skure i forskellige størrelser. Start derfor med at overveje, hvad du helt konkret skal bruge dit skur til. Lav en liste over ting, du gerne vil have i dit skur, og hvad du gerne vil kunne opbevare der – både nu og i den nærmeste fremtid. Læg gerne lidt til, så du har gulvplads til at komme ind og ud.

Inden du går i gang, bør du undersøge hvad reglerne er og om du måske skal søge om byggetilladelse eller anmelde byggeriet. Når du har fået styr på reglerne, kan du gå videre med planlægningen. 

Find ud af, hvor på grunden det skal placeres. Tegn størrelsen op, så du nemt kan se, om skuret overhovedet kan være der, og om det vil stå i vejen for andet i haven. Husk at tjekke, hvor stort et skur du må bygge på din grund, det afhænger af din bebyggelsesprocent. Generelt er det dit ansvar at sikre, at skuret er lovligt opført.

Et typisk skur er lige omkring de 10 m2, men kan sagtens være både mindre og større.

Forskellige typer færdigbyggede skure og annekser

Materiale: Træ, metal eller plast?

Du kan få et skur i mange forskellige materialer, men træ er det mest normale til konstruktion og facade. Det er nemt at arbejde med, vedligeholde og udskifte - og det arbejder længe. Men du kan også vælge metal eller plast, der normalt er mere vedligeholdelsesfrit, men er sværere at sætte op, reparere og udskifte. Derudover passer det sjældnere til omgivelserne end træ.

Et generelt råd er at købe materialer, der passer til omgivelserne, og som spiller sammen med dit hus. Det giver normalt det bedste og langtidsholdbare resultat.

Sørg også for at materialet er af ordentlig kvalitet. Tænk på miljøet og køb certificerede materialer eller brug genbrugsmaterialer.

Derudover gælder det samme budskab som i alle andre køb: Vi skal spare på vores ressourcer. Køb derfor helst materialer, der er bæredygtige og langtidsholdbare. Bæredygtige materialer er ordentligt produceret med en tanke på klimaet. Det er gode materialer, som med den rigtige vedligeholdelse har en lang levetid. 

Som tagbelægning er plastplader, bølgeplader og tagpap produkter, som ofte anvendes. 

Hvad koster et færdigbygget skur?

Selve prisen er for mange afgørende for valg af skur. Men du bør se prisen i det store billede – hvad får du for pengene? Tjek især kvaliteten af materialet, hvad der ikke følger med, og hvor meget du selv skal udføre. 

Et færdigbygget skur af standard størrelse på 8-10 m2 koster hos et byggemarked typisk omkring 10.000 kr., men kan koste helt ned til få tusinde kr. og op til over 30.000 kr. – og langt mere, hvis du vil have et færdigbygget anneks eller hytte. Prisen afhænger især af størrelse, design og kvalitet. Levering er tit gratis, men tjek med forhandleren, hvor på din grund de afleverer sættet. 

Prisen hos en håndværker er typisk 4-5 gange højere, men så kan du i højere grad selv påvirke mål og funktioner, og derudover slipper du for at montere det selv. 

I vores undersøgelse, som er fra 2020, er det mest almindeligt at betale under 11.000 kr. for et skur, mens et typisk skur i gennemsnit har kostet husejeren 8.000-9.000 kr.

Kan du selv montere det?

Hvis du køber gennem et byggemarked, får du et færdigt samlesæt – og oftest leveret til din adresse. Du skal dog selv montere det samt pleje det med en overfladebehandling.

Instruktionen er normalt til at forstå for selv knap så garvede gør det selv-personer, og selve arbejdet kan de fleste også finde ud, da alle materialer kommer i de rette dimensioner. Læs instruktionen igennem og snak med forhandleren, inden du køber. 

Hvad følger med, når du købet et færdigbygget skur?

Det kan hænde, at du selv skal købe nødvendige materialer ved siden af.

De mest almindelige materialer, der mangler, er tagpap eller anden tagbeklædning til taget samt brædder til gulvet. Vil du gerne have et gulv eller anden belægning, skal du formentlig købe det ved siden af. 

Overfladebehandling er som udgangspunkt heller ikke inkluderet i byggesættet.

Vær derfor ekstra opmærksom på beskrivelsen af produktet. 

Vil du have isoleret dit færdigbyggede skur, skal du købe isoleringen for sig selv. Det samme gør sig gældende, hvis du vil have el installeret til fx en lampe eller elektriske redskaber. 

Vær opmærksom på, at du ikke må opvarme dit skur.

Tænk på miljø og bæredygtighed

Vil du gerne tænke på miljøet, kan du – udover at købe bæredygtige og holdbare materialer – med fordel købe et færdigbygget skur af genbrugsmaterialer. Det findes sjældent hos byggemarkederne, så her skal du formentlig søge lidt bredere eller kontakte en håndværker direkte og spørge, om vedkommende vil skaffe genbrugsmaterialerne for dig og montere skuret.

Du kan også købe et brugt skur – det er både godt for miljøet og pengepungen. Men vær ekstra opmærksom på standen på skuret og materialerne, samt besværligheden i at få det flyttet.

Skur til lejlighedskompleks

Er I mange ejendomme, der skal deles om et skur, giver det nogle flere fordele og ulemper. 

Uanset, om det er et cykelskur, affaldsskur eller redskabsrum, skal I i endnu højere grad undersøge jeres fælles behov. Hvor mange skal og vil bruge skuret, skal alle betale, vil I bygge det selv m.m.?

Til gengæld kan I oftest få mere for pengene, I har måske en eller flere beboere/vicevært med erfaringer og viden, og så er der flere producenter, der laver større pakkeløsninger.

Du kan som beboer tage dialogen op med jeres boligforening eller grundejerforening.