Store senge, hvor voksne og børn sover sammen, er en tendens, der har vundet frem i de senere år.  Begrebet er døbt samsovning, og på Facebook findes der grupper, hvor forældre deler erfaringer og viden om, hvordan det fungerer bedst. 

Men der er langtfra enighed om fænomenet. Nogle mener, at samsovning styrker børns tilknytningsevne – andre at man frarøver dem deres selvstændighed. 

13 % af de danske forældre sover i samme seng som deres børn.

Kilde: YouGov for Videncentret Bolius

IKEA har senge til samsovning

I 2019 skabte IKEA et soveværelse i varehuset i Taastrup, hvor flere senge var stillet sammen til en væg til væg-seng med plads til meget mere end mor og far. Møbelkoncernen blander sig dog ikke i diskussionen om, hvorvidt samsovning er godt eller skidt.

– Det er op til den enkelte familie at tage stilling til, hvordan de indretter sig, og hvordan de vil sove. Vi viser bare muligheder. Vi vil gerne skabe hyggelige rammer for familiens liv og samvær. En stor seng betyder også plads til pudekamp og historielæsning, fortæller Henriette Ekholm, chef for kommunikation og indretning hos Ikea. 

Sundhedsplejerske: Vi sover bedst hver for sig 

I Danmark har vi ikke tradition for, at børn og forældre sover sammen. I mange år har vejledningen fra sundhedsplejerskerne været, at alle får den bedste søvn, hvis forældre og børn sover hver for sig. 

– Vælger man at sove sammen med sine børn, synes jeg, det er vigtigt, at børnene har valgmuligheden, så de også kan vælge at sove for sig selv, hvis de ønsker det. Som forælder skal man nøje overveje, om det er børnenes eller ens eget behov at sove sammen. Forældrenes lyde kan forstyrre barnets søvn og omvendt. Samtidig mener jeg også, at det styrker barnets tro på sig selv, at det kan sove alene, siger sundhedsplejerske Vibeke Samberg, der står bag sundhedsplejersken.dk.

Større selvstændighed ved at sove med forældre

Cand.mag. i psykologi Mette Carendi mener derimod, at børnenes selvstændighed styrkes ved at sove sammen med mor og far.  

– Vi har en travl hverdag, og mange børn får ikke opfyldt deres behov for fysisk kontakt med mor og far i løbet af dagen. Det kan de så få om natten, hvis familien sover sammen. Og børn, der får opfyldt deres behov, har gode vilkår for at udvikle deres selvstændighed, siger hun og tilføjer, at samsovning er et udtryk for, at vi er ved at skifte fokus i forhold til børneopdragelse. 

– Tidligere generationer havde meget fokus på, at børnene skulle udvikle selvstændighed hurtigt. De nye generationer har fokus på at skabe hele mennesker og følelsesmæssigt sunde børn. Jeg tror, at samsovning er et modsvar på den institutionalisering af børnene, som vi har set, efter at kvinderne er kommet ud på arbejdsmarkedet. Vi søger en bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv, siger Mette Carendi. 

Hvad skader parforholdet mest: Mangel på sex eller søvn?

Vibeke Samberg oplever familier, der sover med børn op til femårsalderen. 

– Her opfordrer jeg altid til, at familien løbende overvejer, hvordan barnets behov er. Børnenes behov ændrer sig i takt med, at de bliver ældre. Der er stor forskel på at være to og fire år. Og der er også mange andre muligheder for at skabe tryghed for sit barn end at vælge samsovningsløsningen, siger hun.

En bekymring, som mange har i forhold til at sove med sine børn, er, at der bliver mindre plads til forældrenes relation i dobbeltsengen. 

– Jeg ved godt, at sex og intimitet ikke behøver at foregå i soveværelset, men det er nu alligevel meget bekvemt, og jeg synes bestemt, at det skal være en del af overvejelserne i forhold til samsovning. Det er jo i forvejen hårdt for parforholdet at få børn, siger Vibeke Samberg.

Søvnmangel er almindeligt hos småbørnsforældre, og det mener Mette Carendi er en større synder i forhold til samliv.

 – Det er en myte, at forældrenes sexliv dør på grund af børn i sengen. Mangel på søvn er en større synder i forhold til at ødelægge forældrenes sexliv. Samsovning giver ofte den bedste søvn for alle, mener psykologen.  

Få godt indeklima, når I sover sammen

Sikkerheden skal være i orden, når hele familien sover sammen. Det gælder især for de små børn. Sundhedsplejersken har her helt klare retningslinjer:  

– Vi anbefaler, at børnene sover ude i siden af sengen, hvor der er mest luftcirkulation, så de ikke bliver for varme. Af samme årsag anbefaler vi, at barnet har sin egen dyne, og at familien generelt sover køligt, siger Vibeke Samberg. 

Mange mennesker i ét rum kræver også særlig opmærksomhed på indeklimaet.

– Det vigtigste er at holde soveværelsesdøren åben hele natten, så CO2-niveauet ikke stiger, og fugten kan komme ud. Luft ud i 5-10 minutter med gennemtræk, inden familien lægger sig til at sove. Det er de retningslinjer, der passer til både børn og voksne. Og når man har børn i soveværelset, så vær ekstra opmærksom på, at de ikke ligger med næsen i noget teknik, der står og damper, siger fagekspert Tue Patursson, Videncentret Bolius.

En seng, der kan rumme hele familien

Sengen på billedet øverst i artiklen er designet af møbeldesigneren Karen Hedegaard Mortensen. Hun fortæller, at de trods andre planer endte med at have deres første datter sovende i dobbeltsengen. 

– Det fungerede bare bedst. Da barn nummer to kom, flyttede alle ned på en dobbeltmadras på gulvet, og så lagde vi ellers en ekstra madras til, da vi fik brug for mere plads, fortæller designeren. 

Men selvom både Karen og hendes mand var lidt irriterede over madrasserne på gulvet, var det først, da de flyttede til Cambodia for at arbejde, at hun fik idéen til en løsning. 

– I Cambodia sover folk på et plateau, der er stort nok til hele familien. Og det var egentlig her, idéen til den store seng opstod, fortæller Karen Hedegaard Mortensen. 

I Cambodia oplevede Karen også, at det var helt naturligt, at familien sov sammen. 

– I Danmark er det lidt tabu. Det er en udbredt opfattelse, at både børn og forældre har bedst af at sove hver for sig. Og kan man som forælder ikke få sit barn til at sove for sig selv, bliver man hurtigt betragtet som en lidt svag forælder. 

Den holdning havde de ikke i Cambodia. De betragter det som det mest naturlige at sove sammen med børnene, fortæller Karen Hedegaard Mortensen. 

Hjemme i Danmark begyndte hun at omsætte indtrykkene fra Cambodia til handling. 

– Jeg ville designe en seng, der var stor nok til os alle. Vi har fem børn, så den endte med at være 3 meter bred og 2,20 meter lang. 

Den nye seng gav en god søvn.  

– Mange siger, at de sover dårligt, når børnene sover i dobbeltsengen, og nu ved jeg hvorfor: Der er ikke plads nok. Vores søvn blev meget bedre, da vi flyttede over i den store seng, siger Karen Hedegaard Mortensen, der har kaldt sin seng KANG efter den traditionelle kinesiske platformsseng.