Tema

Få et godt indeklima på børneværelset

Luften i børneværelset bliver dårlig, hvis den får lov at stå stille. Og dårlig luft kan give hovedpine, træthed og koncentrationsbesvær. I yderste konsekvens svækker det indlæringsevnen, og det er der ingen grund til. Ved at følge to enkle råd, kan du sikre et godt indeklima om natten. 

  • Luft ud med gennemtræk inden sengetid. 
  • Hold døren åben til børneværelset om natten. 

Åben eller lukket dør til børneværelset?

Indeklimaet bliver markant dårligere om natten, hvis døren er lukket til børneværelset. Se forskellen på en åben dør og en lukket dør herunder.

Dårligt indeklima på børneværelset

Når vi sover på et værelse med lukket dør, stiger CO2-niveauet, partiklerne hober sig op, og luftfugtigheden stiger. Med en åben dør vil luften generelt blive bedre. 

Derudover sikrer du det bedst mulige udgangspunkt, hvis du lufter ud med gennemtræk lige inden sengetid. Så er luften frisk, inden vi lægger os til at sove. 

CO2 i indeklimaet

CO2 er ikke farligt i sig selv, men et højt CO2-niveau er tegn på et dårligt indeklima. Det er en indikation på, at luften ikke bliver nok udskiftet.

  • Under 1000 ppm: Godt indeklima
  • 1000-2000 ppm: Dårligt indeklima
  • Over 2000 ppm: Meget dårligt indeklima

Arbejdstilsynet anbefaler, at CO2-niveauet ikke overstiger 1.000 ppm. 

Åbn døren til børneværelset om natten

Få hjælp til at huske at åbne døren om natten. Print en dørhænger til dine børn eller børnebørn. 

Sådan får du sund luft på børneværelset om natten

Det er enkelt og gratis at få sund luft på børneværelset. Åbner du døren om natten, vil luften på børneværelset blive blandet med luften fra resten af boligen, og på den måde vil CO2-niveauet ofte blive på et acceptabelt niveau, mens barnet sover. Døren skal helst være mere end 20 cm åben. Har I et ventilationssystem i boligen, er det stadig en god idé at lade døren stå lidt på klem. 

Hent dørhænger

Gode råd til et godt indeklima på børneværelset

Få gode råd til et sundt indeklima. Træk i billedet 360 grader rundt og klik eller tryk på de små billeder for at se de forskellige tips.

Luft ud med gennemtræk 5-10 minutter tre gange om dagen

Test dig selv: Sover dit barn i god luft?

Svar på tre spørgsmål og se, om luften på dit barns værelse er tiptop, middel eller tung - og om chancen er størst for, at dit barn er frisk og veloplagt, lidt træt om morgen eller træt og uoplagt. 

Få mere viden om indeklima

Vil du have mere viden? Tilmeld dig vores nyhedsbrev om indeklima, som udkommer hver fjerde uge. Når du tilmelder dig, accepterer du vores retningslinjer. Hvis du fortryder din tilmelding til nyhedsbrevet, kan du afmelde det via afmeld-linket i bunden af nyhedsbrevet.

Tilmeld dig her: