Det er en god idé at lade døren ind til børneværelset eller soveværelset stå åben om natten. Det sikrer nemlig, at luften på værelset bliver blandet med luften fra resten af boligen, så du og dine børn kan sove i et godt indeklima.

Er døren til værelset lukket, vil luften blive dårligere og dårligere i løbet af natten, og det kan give problemer med træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær.

Anskaf en røgalarm og åbn døren

Men mange har en opfattelse af, at det ville være bedre at lukke døren i tilfælde af, at der skulle opstå brand i boligen. Men her peger Ib Bertelsen, der er ekspert i brandsikkerhed, på, at det bedste råd til brandsikkerhed er at installere en røgalarm.

– Det er et gammelt råd at holde døren lukket for bedre brandsikkerhed. Men har du installeret en røgalarm, vil jeg ikke være bekymret over at lade døren stå åben til værelset om natten, siger Ib Bertelsen fra Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, DBI.

Siden 2004 har det været et krav, at der installeres røgalarmer i alle nybyggede boliger. Bor du i en ældre bolig, skal du selv sørge for at opsætte en røgalarm, og i dag er der installeret røgalarmer i ca. 75 procent af boligerne.

Placer røgalarm foran soveværelset

Rådet om at lukke døren for at øge brandsikkerheden bunder i, at det skal forsinke ilden, når den spreder sig. Men fagekspert hos Videncentret Bolius, Tine R. Sode, bakker op om rådet fra Dansk brand- og sikringsteknisk Institut.

– Har du ikke allerede en røgalarm, bør du anskaffe dig en, og så er det vigtigt at sætte røgalarmer i nærheden af alle soveværelser i boligen – også gerne i de enkelte soveværelser – så I er sikre på, at alle i familien bliver vækket af den, hvis I sover, siger Tine R. Sode, der er fagekspert i brandsikkerhed.

– Udgiften til alarmerne er så lille i forhold til den sikkerhed, de giver. Og når du har sat røgalarmer op, kan du roligt åbne døren ind til børneværelse og soveværelse for at sikre et godt indeklima om natten, siger hun.