Hvorfor bør du have en røgalarm

Røgalarmer registrerer røg i boligen og udsender en hyletone, så du bliver advaret om branden og kan nå at komme ud, inden røgen udvikler sig. Det kan redde liv at have en røgalarm. I de fleste tilfælde af dødsbrande, var der ikke en fungerende røgalarm i boligen. De fleste dødsbrande opstår om natten, og lige så mange dør af røgforgiftning som af at brænde inde.

Fra 2004 er det blevet et krav, at der installeres røgalarmer i alle nybyggede boliger. Kravet gælder ikke for boliger opført før 2004. Men bygger man om i boligen, udvider boligarealet eller andet, som kræver byggetilladelse, vil man kunne møde kravet om røgalarmer.

Der er røgalarmer i tre ud af fire danske hjem. Det viser undersøgelsen "Brand og røgalarmer i danske hjem", som Epinion har lavet for TrygFonden og Beredskabsstyrelsen i 2020.

Hvilke fordele og ulemper er der ved at have røgalarmer?

Fordele

  • Du bliver vækket, hvis der opstår røg som følge af brand.
  • Du kan nå at slippe ud af dit hjem, inden ilden udvikler sig, og røgen bliver så kraftig, at den er livsfarlig.
  • Du kan hurtigt få alarmeret brandvæsnet, så branden kan blive slukket.
  • En røgalarm kan redde liv.

Ulemper

  • Hvis du ikke jævnlig tjekker, om røgalarmen fungerer, kan det være en falsk tryghed at have den.

Hvilke typer røgalarmer findes der?

Røgalarmer aktiveres, når de detekterer røg. Detekteringen kan foregå ved ionisering, hvor røgalarmen opfatter usynlige ioniserende røgpartikler i luften eller ved optisk detektering, hvor røgalarmen opfanger de synlige røgpartikler. Det er efterhånden de optiske røgalarmer, der er de mest anvendte i boligerne. Den ioniserende røgalarm indeholder en lille smule radioaktiv stråling. Fælles for alle typer røgalarmer er, at de kræver strøm for at kunne fungere.

Der findes flere slags røgalarmer:

  • Batteridrevne røgalarmer
  • Røgalarmer der både er tilkoblet elnettet og har et batteri til backup.
  • Sammenkoblede elektriske røgalarmer

Batteridrevne røgalarmer

De mest almindelige røgalarmer er de batteridrevne. Dem kan du købe for under 100 kr. stykket (pris i 2023) mange steder, fx i det lokale byggemarked. Vælg en røgalarm, der er CE mærket, så du er sikker på, at kvaliteten er i orden. Vælger du en ioniserende røgalarm, skal den være mærket med varefakta-deklaration, som er din garanti for, at varedeklarationen holder, hvad den lover.

Røgalarmer der er tilkoblet elnettet

Med denne type røgalarm er du sikker på, at alarmen hele tiden er tilsluttet. Skulle strømmen gå, vil et backupbatteri tage over.

En røgalarm der er tilkoblet elnettet koster fra 150 kr. og opefter (pris i 2023). Dertil kommer, at du skal betale en autoriseret elinstallatør for at installere alarmen, hvilket koster ca. 1000 kr. Da den elektriske røgalarm skal tilkobles boligens faste elinstallationer, må du ikke selv sætte den op.

Sammenkoblede elektriske røgalarmer

Elektriske røgalarmer kan forbindes med hinanden, så alle alarmer går i gang samtidig. Så kan du fx opdage en brand i kælderen, før den breder sig til stueetagen. Sammenkoblingen kan enten ske med ledninger eller trådløst.

En godkendt røgalarm er CE-mærket i henhold til lavspændingsdirektivet.

Forskellen på røgalarmer og brandalarmer

De to termer røgalarm og brandalarm bliver brugt i flæng, hvis du søger på nettet. Der er imidlertid en forskel. En røgalarm reagerer på røg, mens nogle brandalarmer er termodetektorer, der reagerer på varme. Termodetektorer har meget længere reaktionstid end røgalarmer.

Hvor placerer du bedst dine røgalarmer?

  • Sæt røgalarmer i loftet på alle etager. Der bør maksimalt være 10 meter mellem 2 røgalarmer.
  • Det er især vigtigt at sætte røgalarmer op i nærheden af alle soveværelser i boligen, så du og din familie er sikre på at blive vækket af den, hvis I sover.
  • Røgalarmerne skal sættes op midt i loftet og mindst 1 meter fra vinduer, udluftningsventiler og døre. Ellers risikerer røgen at blæse væk, så alarmen ikke går i gang.
  • Undgå at sætte røgalarmer op lige ved siden af køkken, badeværelse, pejs eller brændeovn, da stegeos, vanddamp og røg herfra kan sætte alarmen i gang.
  • Røgalarmer bør placeres mindst ½ meter fra vægge, da røgen er langsommere til at trænge ud i hjørner.
  • Hvis du har loft til kip eller en hems, skal røgalarmen placeres på loftets højeste punkt, da røgen stiger til vejrs og samler sig under loftet.
  • I trapperum bør røgalarmen altid placeres øverst oppe.
  • I en lang gang bør du placere én røgalarm i hver ende.
  • Læs leverandørens vejledning, når du slutter den til.

Hvor ofte skal du tjekke dine røgalarmer?

Røgalarmer skal kontrolleres jævnligt. Gør det til en rutine at tjekke den 1 gang om måneden, måske på en fast dato - og altid, hvis du har været væk fra dit hjem i nogle dage.

Røgalarmer, som er tilkoblet elnettet, er som tommelfingerregel mere driftssikker end en batteridrevet, da de ikke kræver udskiftning af batteri så ofte som en batteridreven røgalarm.

Nogle apparater har en testknap, så røgalarmen hyler, når du trykker på den. Hvis røgalarmen ikke hyler, fungerer den ikke efter hensigten. Måske skal batteriet bare skiftes, hvis det er en batteridrevet alarm. Hvis røgalarmen stadig ikke virker, skal du skifte den ud.

Det er en god idé med jævne mellemrum at støvsuge dine røgalarmer. Støv og andet skidt omkring detektoren gør, at den er længere tid om at reagere.

Undlad at male røgalarmerne over.

Levetiden for røgalarmer er omkring 10 år.

Hvilke love og regler gælder for røgalarmer?

I nye huse og lejligheder, der er bygget efter 1. december 2004, er det et lovkrav, at der er et røgalarmanlæg, som er tilkoblet elnettet. Det skal være installeret af en autoriseret elinstallatør. Læs mere krav til røgalarmer i de præaccepteret løsninger i bygningsreglementet .

Det er bygherrens ansvar, at røgalarmanlægget bliver installeret i boligen. Så hvis du bygger nyt hus, er det altså dit ansvar at få monteret røgalarmer.

Ved om- og tilbygninger, der kræver byggetilladelse, vil kommunen i nogle tilfælde stille krav om, at du installerer et røgalarmanlæg.

Hvornår dækker forsikringen?

Din forsikring forholder sig til loven, så den skal du følge.

Hvis dit hus er fra før december 2004, er der ikke lovkrav om, at du har et røgalarmanlæg i hus. Derfor dækker forsikringen en evt. skade, ligegyldigt om du har røgalarmanlæg i huset eller ej.