Spørg Bolius

Eternittag, fået forskellige vurderinger - men hvad er tagets reelle levetid?

Hej Bolius

Eternittages holdbarhed Vi er 40 parcelhuse, som er 50 år gamle, med eternittage. I forbindelse med salg har de byggetekniske vurderinger ligget fra 5 til 20 år og producenten har vurderet op til 50 år.
Forskellene i vurderingerne skaber mistillid til vurderingerne. Hvem kan vi henvende os for at få en troværdi vurdering. F.eks. en offentlig institution. Enkelte huse ønsker at udskifte taget pga eternitten, forbedre isoleringen og i den forbindelse gennemføre andre forbedringer.
Jo flere vi gik sammen, jo flere fordele - miljømæssige som økonomiske - kunne vi opnå i den proces, som
ligger foran os.

Vh Anne A

Hej Anna Jane

Ja, jeg forstår godt din undren og frustration.

Udover forskellige byggetekniske ‘holdninger’ og erfaringer hos de enkelte, så handler det jo ofte om manglende uvildighed.

Jeg anbefaler derfor altid, at du/I blot tager fat på en uvildig byggesagkyndig, som ikke har nogen som helst interesser i en tagudskiftning. Dette gælder reelt også, hvis han gerne vil sælge jer et projektmateriale, en tilsynspakke undervejs mv.

Spørger I en tømrer eller lignende, vil de jo helst sælge jer et nyt tag; og dermed dømmer de ofte taget ude. 

Bevares! Der er mange fordele ved at skifte taget. Du/ remser dem selv fint op.

Læg dertil større sikkerhed i et tæt tag over hovedet, det kosmetiske i et flot nyt tag, større tagrender som kan modstå de kraftigere regnmængder, mindre mos og deslige i tagrenderne osv. osv.

Der findes ikke nogle offentlige instanser der kan/vil hjælpe jer her. Det mest ‘offentlige’ og officielle bud på en holdbarhed, er den fra tilstandsrapporterne. Den giver de gamle asbest-tage en levetid på op til 100 år, hvilket jeg personligt/fagligt finder helt galt.

Min erfaring er at disse tage begynder at hænge gevaldigt efter 50 år, og maksimalt holder omkring 60-70 år. Og her spiller så tagets udformning og lokalområdet ind. Bor man tæt på kyst, skov eller lignende, vil nedbrydningen typisk være hurtigere.

Så tag fat på en uvildig rådgiver, for et ærligt svar.

Rådgivere vil dog også typisk dømme taget ude efter kortere tid. Men dette bunder nok mest i en holdning om at renovere FØR det går helt galt. Dertil har de et rådgiveransvar. Så hvis de med sikkerhed i stemmen giver taget 10-20 år mere, og det blive utæt efter 3 år, så har de lidt et forklaringsproblem.

Jeg håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden